Detaliile despre privatizarea Poştei, anunţate săptămâna viitoare

| 24 mai, 2013

Detaliile despre procesul de privatizare a Poştei Române, precum şi măsurile pentru perioada următoare vor fi anunţate săptămâna viitoare, când expiră termenul de cumpărare a caietelor de sarcini de către investitori, spune ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica.

"Marţi după-amiază vom putea anunţa ce s-a întâmplat în toată această perioadă în procesul de privatizare. Miercuri, în şedinţa de Guvern, vor fi discutate toate măsurile care vor fi luate în perioada următoare", a spus Dan Nica. 

Ministrul a precizat că anul trecut compania a fost salvată în ultimul moment de pericolul insolvenţei, reuşind eşalonarea amenzii primite de Poşta Română de la Consiliul Concurenţei de peste 100 de milioane de lei. 'Dată fiind povara fiscală moştenită şi descoperită acum, focusul nostru este de a continua etapele procesului de privatizare în cel mai bun mod posibil în prezent pentru companie", a adăugat Dan Nica.

Conform unor surse, potenţialii investitori interesaţi să participe la privatizarea Poştei Române au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante după ce ANAF a calculat, în urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei.

"ANAF a identificat noi datorii fiscale, de 107 miliioane de lei, aferente perioadei 2003-2012. Controlul a fost efectuat la cererea Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI), care vrea să privatizeze operatorul poştal", au spus surse din companie, citate de Mediafax.

Compania are acum obligaţii fiscale ce depăşesc 240 milioane de lei. Termenul pentru depunerea ofertelor expiră marţi, 28 mai, după ce iniţial a fost stabilit pentru 11 aprilie.

"În urma acestor cereri şi a situaţiei create de rezultatele controlului ANAF, statul ia în calcul actualizarea parametrilor procesului de privatizare. Una dintre variantele analizate este conversia datoriilor istorice ale operatorului poştal de stat în acţiuni", potrivit aceloraşi surse.

Ivestitorii interesaţi să cumpere 51% din acţiunile Poştei Române trebuie să dovedescă că deţin resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro, potrivit caietului de sarcini. La privatizare pot participa doar companii, individual sau în consorţiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.

"Astfel, vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate şi/sau neserioase într-un proces de privatizare, şi/sau nu au retras sau revocat oferta declarată câştigătoare într-un proces de privatizare, şi/sau nu au refuzat să încheie contractul de privatizare", potrivit MSI.

Acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română  (CNRP) sunt MSI - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%. Poşta este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale. În anul 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.

Poşta Română avea, la sfârşitul anului 2011, datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane. Bugetul Poştei Române pentru acest an estimează venituri totale de 1,26 miliarde de lei şi profit brut zero.

Din veniturile totale, 1,23 miliarde lei sunt venituri din exploatare şi venituri financiare de peste 24,7 milioane de lei. Cheltuielile pentru investitii se ridica la peste 228,8 milioane lei. În prezent, Poşta are circa 32.000 de angajaţi. Compania nu a prezentat datele financiare pentru 2012.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ