Dan Nica: Poșta Română a fost jumulită de o manieră oribilă

| 01 iun, 2013

Una dintre companiile cu tradiţie ale României, cu o vechime de 150 de ani, profitabilă odinioară şi ajunsă acum cu un picior în groapă, Poşta Română "ar putea fi profitabilă dacă n-ar fi fost jumulită de o manieră oribilă", afirmă ministrul Dan Nica, într-un interviu televizat.

Poşta Română a acumulat în perioada 2009-2012 pierderi de 532,9 milioane de lei, deşi în fiecare an bugetul, aprobat printr-un act normativ, a fost construit pe profit, potrivit datelor operatorului naţional poştal.

Ultimul an în care compania a obţinut profit a fost 2008, când rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decât estimarea din buget. În anul 2008, Poşta Română şi-a propus venituri totale de 1,467 miliarde de lei şi a realizat 1,459 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli totale, cifra finală a fost cu 2,24% mai mare decât nivelul estimat de 1,423 miliarde de lei. Bugetul a fost aprobat prin ordin al ministrului Comunicaţiilor de atunci, Karoly Borbely.

Deocamdată însa nimeni nu şi-a arătat interesul pentru această companie copleşită de datorii. Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea în acţiuni a datoriilor istorice ale Poştei Române, iar datoria către ANAF, de 107 milioane lei, va fi eşalonată, în baza unei ordonanţe de urgenţă avizată deja de către Executiv.

Peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii au purtat discuţii cu reprezentanţii Comisiei de privatizare a Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR), însă niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit, se arată într-un comunicat al Ministerului Societăţii Informaţionale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ