Dezastrul Brexit: Premierul Theresa May și-a anunțat demisia, a terminat discursul în lacrimi

| 24 mai, 12:52

Premierul britanic Theresa May și-a anunțat vineri demisia de la șefia guvernului de la Londra, după eșecul repetat al obținerii unui acord pentru ieșirea din UE.

Premierul Theresa May și-a anunțat vineri demisia de la șefia Partidului Conservator și din fruntea guvernului. May va părăsi conducerea partidului pe 7 iunie pregătind astfel drumul pentru alegerea unui înlocuitor, care va deveni și noul șef al guvernului.

Premierul a încercat, fără succes, să obțină un acord pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Proiectul de acord încheiat cu statele membre ale Uniunii Europene a fost respins în mod repetat de opoziția laburistă, dar și de membrii propriului partid.

Șefa guvernului a ținut vineri un scurt discurs în care a făcut un bilanț al măsurilor luate, bilanț din care a reieșit frustrarea privind eșecul acordului pentru Brexit.

May a încheiat discursul cu lacrimi în ochi și cu voce tremurată.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Ea nu a reuşit însă să strângă în jurul viziunii sale despre ieşirea din UE o clasă politică profund divizată, ca şi societatea britanică, pe acest subiect, notează Agerpres.

Acordul de divorţ pe care l-a negociat cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de deputaţi, ceea ce a obligat cabinetul să amâne Brexit-ul cel târziu până la 31 octombrie - faţă de 29 martie, data iniţială - şi să organizeze scrutinul pentru Parlamentul European.

Marţi, Theresa May a prezentat un plan al 'ultimei şanse', ce prevedea unele compromisuri în încercarea de a-i convinge pe parlamentari.

Textul a fost supus însă unui val de critici, atât ale opoziţiei laburiste, cât şi ale euroscepticilor din propriul partid, conducând la demisia ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Andrea Leadsom, miercuri seară.

Proiectul de lege, pe care Theresa May intenţiona să-l supună la vot la 3 iunie, nu figurează însă pe agenda legislativă anunţată joi de guvern deputaţilor.

Conservatorii se prăbușesc, lupta abia începe

Plecarea lui May va genera o luptă acerbă în cadrul Partidului Conservator, pentru obținerea șefiei grupării și implicit a guvernului de la Londra.

Boris Johnson, fost ministru de externe, unul din promotorii principali ai Brexit-ului, se numără printre favoriţii la conducerea Partidului Conservator.

Partidul suferă serios în sondaje, din cauza eșecului lui May, eșec de care profită pPartidul Brexit, al euroscepticului Nigel Farage.

Ultimele sondaje dinaintea europarlamentarelor sugerau că Partidul Conservator ar putea termina scrutinul pe locul patru, după Partidul Brexit, laburiști și chiar liberal-democrați.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ