Dezbatere în Parlamentul European despre situaţia din România: "Nu e altceva decât un pas înapoi"

| 02 feb, 11:19

O dezbatere a Parlamentului European despre situaţia statului de drept şi a justiţiei din România are loc joi dimineaţa la Bruxelles.

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele al Comisiei Europene, a iniţiat dezbaterea de la Bruxelles. Acesta a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decat ca un pas înapoi în lupta anti-corupţie şi solicită Guvernului României reanalizarea. El a subliniat faptul că legislaţia poate afecta utilizarea fondurilor Uniunii Europene în România.

Anterior, Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au avertizat Guvernul României să nu submineze lupta împotriva corupţiei.

 

Comisia Europeană a atraa atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi graţierea.

O serie de vorbitori au luat cuvântul printer care Monica Macovei, Norica Nicolai sau Barbara Sprinelli (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică).

Monica Macovei a fost este întrebată despre anchetele penale împotriva funcţionarilor, dacă acesta este un exemplu perfect că se abuzează de lupta anticorupţie. Aceasta a susţinut anchetarea infractorilor.

Norica Nicolai, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa a spus în cadrul discuruslui său: că nimeni nu poate pune în discuţie vocaţia europeană a poporului român şi că asistam la o încercare de răsturnare a Guvernului din România: ”Bătălia corupţiei nu înseamnă justitiţăe selectivă!”.

Barbara Spinelli, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică:” Sunt solidară cu lupta poporului român şi reacţia preşedintelui Iohannis. Sunt din Italia şi ştiu ce vrea să spună cu zi de doliu. Este o ruşine felul în care au fost adoptate ordonanţele de urgenţă. Este un mod de a acţiona care se întâmplă destul de des în Europa. Protestele cetăţenilor şi din presă, ne amintesc că şi asociaţile cetăţenilor şi presa sunt puteri ale statului. Se adoptă decrete pentru a permite unor politicieni corupţi să scape de închisoare”.

Judith Sargentini, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană: ” Protestele din ultimele zile din România arată că românii i-au foarte în serios democraţia. Corupţia este începutul putrezirii sistemului.”

Roberta METSOLA, Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat): ”Eforturile depuse de România au înregistrat un regres. Lupta împotriva corupţiei trebuie să devină importantă. Români suntem alături de dumneavostră!”

Maria Grapini a pus însă sub semnul întrebării corecta informare a membrilor Parlamentului European despre situaţia din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ