DEZVĂLUIRILE lui Ion Iliescu apar la bătrâneţe. Noi detalii despre Revoluţia din 1989: Nu am ce să-mi reproşez

| 29 ian, 09:00

La 25 de ani de la marea manifestaţie din 28 ianuarie 1990, organizată de partidele istorice, fostul preşedintele Ion Iliescu a acordat un interviu în care a vorbit despre începuturile democraţiei post-comuniste din România. Iliescu vorbeşte, printre altele, despre manifestaţiile din Piaţa Universităţii, mineriade, interzicea intrării în ţară a Regelui Mihai, punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi partidele istorice.

Când FSN a decis să se transforme în partid politic, balanţa politică a fost dezechilibrată. FSN era în acelaşi timp şi partid, şi stat, ceea ce a provocat temerea că Ion Illiescu vrea menţinerea modelului comunist. Când liderii Opoziţiei au cerut guvern independent până la alegeri, Ion Iliescu le-a reproşat că îl forţează să demisioneze.

„Ţara percepuse FSN-ul ca născut din Revoluţia Română şi nimeni n-ar fi înţeles retragerea lui Iliescu. Toată lumea înţelegea că eu am fost un factor de echilibru. (...) E vorba de percepţia publică. Cum adică, îl dau jos pe Iliescu? Păi asta era un factor exploziv. (...) Erau fenomene greu de stăpânit, adică Revoluția Română a fost o acţiune a maselor populare, revendicau interesele lor exprimate de cei ce au fost propulsaţi atunci”, a declarat fostul președinte Ion Iliescu într-un interviu pentru Digi24.

Fostul șef de stat spune, la 25 de ani de la evenimentele din 1990, că nu are ce să-și reproșeze.

Ion Iliescu este de părere că Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara nu i s-ar fi aplicat, deşi autorii documentului au altă poziţie. „Păi era firesc acest atac la adresa lui Iliescu?”, a întrebat fostul președinte, ușor indignat, după care și-a pledat cauza: „Eram cunoscut ca cel mai activ oponent al lui Ceaușescu."

Iliescu mai spune că, la începutul anului 1990, oamenii erau reticenți față de partide, „mai ales de partidele istorice care aminteau epoci depășite istoricește”.

„Formațiunea care apărea ca decurgând direct din acest moment de istorie – ridicarea în masă a populației pentru răsturnarea dictaturii și structurarea unei noi puteri de esență nouă, democratică și populară - era FSN-ul”, spune Ion Iliescu.

Previziune SUMBRĂ pentru Ion Iliescu și Dan Voiculescu: 2015 este sfârșitul erei DINOZAURILOR din politcă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 ian, 09:56
Paul
Super-oferta de lucru pentru toti!
Super-oferta de lucru pentru toti! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ