Dialogul pe descentralizare cu PDL, degeaba

| 30 oct, 2013

Debandada din PDL face ca orice încercare a USL de a avea un dialog civilizat cu opoziția reprezentată de acest partid să fie sortită eșecului. Adevărul e că, având în vedere ce s-a întâmplat în anii lor de guvernare, însăși expresia „dialog cu opoziția” este o necunoscută pentru pedeliști. Probabil de acolo și această reticență a lor.

Fiindu-le frică de nou, de schimbare, pedeliștii sunt închiși oricărei forme de dialog serios. Se comportă ca primii oameni care au văzut un televizor și căutau omuleții în cutie, iar apoi țipau speriați că și-a băgat coada necuratul. Într-o notă asemănătoare s-au desfășurat probabil și discuțiile cu vicepremierul Liviu Dragnea pe tema descentralizării administrative. După ce s-au ciupit unul pe celălalt și l-au atins pe Dragnea ca să se asigure că e real, și-au revenit și au început să se comporte cu aroganța caracteristică. Adevărul e că la câți „miniștri” se aflau în încăpere, normal că n-au înțeles nimic din discuțiile pe tema descentralizării: miniștrii din fostul Cabinet Boc, din cel al lui Ungureanu și nu în ultimul rând cei din Guvernul din Umbră al PDL. Te-ai fi așteptat să fie o abundență de idei, dar n-a fost așa, deoarece pedeliștii l-au luat pe „Nu” în brațe.

PDL nu se poate adapta noului climat politic impus de USL, unul bazat pe consens, nu conflict. Elena Udrea este cel mai bun exemplu că, de la o anumită vârstă, omului îi este greu să se mai schimbe. Fostul ministru a înțeles din discuțiile pe tema descentralizării că autoritățile locale vor decide singure dacă vor construi sau nu săli de sport. Bine că n-a spus terenuri de fotbal în pantă sau telegondole.

În timp ce vicepremierul a avut o atitudine serioasă, deschisă, Elena Udrea însăși declarând că Dragnea și-a manifestat disponibilitatea de a trata în mod serios propunerile PDL, nu același lucru îl putem spune și despre democrat-liberali, care au preferat să ia discuțiile în bășcălie, Udrea fiind mai ocupată să facă glume pe seama unei posibile candidaturi la prezidențiale a președintelui executiv al PSD.

Pedeliștii au înțeles până acum că opoziție înseamnă să te opui asbolut oricărui proiect al Guvernului, termenul de „opoziție constructivă” fiind departe de ei. Comic este că PDL afirmă că atunci când va veni la guvernare (într-un orizont cât mai îndepărtat, sper eu) va face o descentralizare în adevăratul sens al cuvântului, însă atunci când Udrea a fost întrebată de ce nu a făcut acest lucru cât timp s-a aflat la guvernare, a declarat că PDL a guvernat doar 3 ani și că ar fi trebuit să o facă, dar n-a putut. Practic, Udrea recunoaște incompetența guvernelor portocalii, dar ne promite că data viitoare va fi mai bine. Iată însă că USL nu are nevoie de mai mult de 3 ani, fiindu-i suficient un an și jumătate pentru a demara acest proiect ambițios.

Adevărul este că PDL nu a dorit și nici nu dorește descentralizarea administrației, deoarece acest lucru înseamnă ca o serie de atribuții ale Guvernului să fie transmise autorităților locale. O vedeți pe Udrea, în perioada de glorie de la minister, sau orice alt pedelist, renunțând la putere în favoarea autorităților locale? Nici eu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ