Dietele VEGETARIENE te scapă de "ucigaşul tăcut" al VIEŢII

| 27 feb, 2014

Aproape o treime din adultii americani suferă de  hipertensiune arteriala. Numită şi "ucigaş tăcut" din cauza puţinelor semne de atenţionare, această afecţiune creşte riscul de atac de cord şi accident vascular celebral, scrie CNN.

Noile cercetări publicate în revista ştiinţifică JAMA Internal Medicine arată că o dietă vegetariană ajută la combaterea acestei boli mortale.

Cercetatorii au analizat datele publicate anterior de la sapte studii clinice si 32 de studii de observatie. Peste 300 de pacienţi au participat la studiile clinice, iar 21.000 de participanţi au luat parte la studiile de observatie.

Oamenii de ştiinţă au folosit informaţii care proveneau  exclusiv din examinarea asocierii tensiunii arteriale cu dietele vegetariene. Astfel, au fost studiate efectele mai multor diete vegetariene printre care: dieta semivegetariana, vegetariana, lacto-vegetariana şi vegetariana cu peşte.

Rezultatele studiului

În cele șapte studii clinice, participanții care au urmat o dieta vegetariana au avut presiunea arterială mai mică cu  4,8 mm Hg decât omnivorii, omologii lor.

În studiile observaționale, diferența a fost ușor mai mare. O dieta vegetariana a fost asociata cu o scadere medie de 6,9 mm Hg  a tensiunii arteriale.

Cum se explică aceste rezultate

Vegetarienii consumă mâncăruri ce conţin cantităţi mai mici de sodiu şi de grăsimi în comparţie cu carnivorii. În acelaşi timp mâncarea vegetarienilor este mai bogată în fibre şi potasiu.

O altă explicaţie ar fi faptul că indicele masei corporale al vegetarienilor este mai mic decât cel al carnivorilor. Asta se datorează consumului de fructe şi legume, care conţin mai puţine calorii.

O presiune arteriala sănătoasă este de 120/80 mm HG. Pentru a menţine această valoare a tensiunii arteriale este indicat să mâncăm multe fructe şi legume.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ