Diferenţe de abordare Ponta - Băsescu

| 04 dec, 2013

Luni, premierul Ponta a luat prin surprindere clasa politică, mass-media şi opinia publică în general atunci când a solicitat o întrevedere la Cotroceni cu preşedintele Băsescu. A fost un gest de deschidere prin care Victor Ponta a demonstrat o atitudine de om de stat care are capacitatea de a depăşi resentimentele politice şi a de pune interesul public deasupra conflictelor politice provocate de  Traian Băsescu.

Astfel, primul ministru a reacţionat la sabotajul preşedintelui Băsescu, cel care anterior anunţase că nu va semna memorandumul cu FMI şi că va trimite bugetul spre a fi reexaminat în Parlament, dacă acciza de 7 eurocenţi nu va fi eliminată din varianta finala votată în Legislativ. Dacă ţinem cont că Victor Ponta a fost ţinta predilectă a atacurilor declanşate de la Cotroceni în ultimele luni, vom înţelege că decizia primului ministru de a dialoga instituţional cu şeful statului pentru identificarea unor soluţii de depăşire a crizei nu a fost deloc una uşoară. Şi totuşi, în numele proiectelor prioritare, de altfel esenţiale atât pentru buna funcţionare a instituţiilor statului, cât şi pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de USL, premierul Ponta a lăsat deoparte orice orgoliu şi a încercat detensionarea situaţiei.

Numai că disponibilitatea către dialog instituţional a primului ministru a fost receptată cum nu se poate mai nepotrivit de către preşedintele Băsescu. Astfel, şeful statului nu numai că nu a înţeles argumentele invocate de premier, dar a şi încercat să capitalizeze electoral momentul, erijându-se în apărătorul românilor care nu mai doresc taxe şi culpabilizându-l totodată pe Victor Ponta pentru că nu renunţă la aplicare accizei. Numai că, o astfel de strategie poate funcţiona când promotorul ei este un politician credibil, nu un şef de stat care în 2010 gira nestingherit creşterea TVA cu cinci procente, tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi reducerea pensiilor.

Dinamica politică de luni, cu premierul Ponta în rolul politicianului conciliant în contrast cu preşedintele Băsescu la fel de conflictual precum în ceilalţi nouă ani de mandat, exemplifică perfect schimbarea de paradgimă în comportamentul liderilor politici ai noii generaţii. În timp ce şeful statului caută scandal cu orice chip şi încearcă blocarea proiectelor constructive pentru România, un prim ministru tânăr şi pragmatic evită provocările şi alege calea constructivă.

Diferenţa de abordare între cei doi actori executivi va fi cu siguranţă evaluată de electorat. Populaţia nu-şi mai doreşte crize şi tensiuni politice permanentizate, ci o clasă politică ce poate demonstra că este capabilă să lase ceva în urma ei. De aceea, atât Traian Băsescu, care pretinde că va juca un rol politic de prim-plan şi după încetarea ultimului mandat ca preşedinte, cât şi orice proiect politic asociat cu numele actualului şef al statului, vor avea parte de aceeaşi atitudine de respingere din partea cetăţenilor. Vorbim despre un electorat care s-a maturizat şi care aşteaptă de la politicieni plierea pe agenda publică a cetăţenilor, politici publice responsabile şi o strategie economică viabilă. Adică, în linii mari, exact ceea ce încearcă să realizaze Cabinetul Ponta de aproximativ un an şi jumătate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 dec, 2013
cantautor
retrimiterea in Parlament este o prerogativa constitutionala,nu sabotaj..
sabotaj ar putea fi catalogat "bagatul mainii"in buzunarul contribuabilului..
da ,a girat in 2010 acele legi,acum nu vrea sa le gireze,este dreptul lui sa se opuna,in prima faza,ca semnal...
asta cu maturizarea electoratului,o sper si eu...
dar in sensul invers invocat de tine...
05 dec, 2013
ion vasile
NOI, cei multi, cum sa reactionam la "sabotajul" pe care il practici cu cititorii, ALEXANDRA RADU , oferindu-ne niste interpretari personale si subiective care isi propun convertirea si, daca se poate, transformarea cititorilor in lichele "pro" ale unui regim politic corupt?
Zambetul tau ingenu din poza care insoteste cu mimata nevinovatie jenantul tau articol, zambet asamblat pe un caracter murdar, nu ne va convinge ALEXANDRA RADU decat ca avem de a face cu o femeie cu care nu merita sa-ti faci de lucru si care, din pacate, este demna numai de dispret !...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ