DNA a ieşit din vacanţă

| 30 mai, 2014

Alegerile de duminică au cauzat deja efecte importante pe scena politică din România, mai ales în rândurile opoziţiei unde se vorbeşte despre o alianţă şi chiar despre o fuziune între PDL şi PNL.

De asemenea, scrutinul a arătat unde se află preşedintele Traian Băsescu din punctul de vedere al influenţei, PMP-ul sprijinit atât de puternic de domnia sa nefiind capabil să ia mai multe voturi decât Mircea Diaconu, candidat independent care nu a avut la dispoziţie resurse considerabile.

Scrutinul de duminică pare, de asemenea, să fi marcat şi sfârşitul hiatusului din activitatea DNA, care ne-a obişnuit de la începutul anului cu un val de arestări din rândurile actualei puteri, de pe perioada campaniei electorale. Atunci, lipsa anchetelor în care să fie implicaţi politicieni a reprezentat un subiect de dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Şeful statului susţinea atunci decizia DNA de a opri arestările în campania electorală şi declara că, dacă procurorii ar fi continuat să aresteze politicieni, alegătorii ar fi fost influenţaţi în decizia de vot.

Acum, după o pauză de aproximativ o lună, DNA-ul a ieşit din nou la atac, ţintind de această dată lideri locali din rândul opoziţiei. De exemplu, miercuri a fost reţinut preşedintele liberal al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care ar fi implicat într-un dosar de luare de mită. Tot de fapte de corupţie s-ar face vinovat şi primarul din Piatra-Neamţ, democrat-liberalul reorientat spre Fundaţia Mişcarea Populară, nimeni altul decât Gheorghe Ştefan care de joi este plasat sub control judiciar. În fine, vineri a apărut în spaţiul public încă o anchetă, în care sunt implicaţi anumiţi lideri ai opoziţiei, de această dată fiind vorba despre președintele PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc, împreună cu colegii săi de partid, deputații Alin Popoviciu și Cornel Sămărtinean.

Desigur, cei mai optimişti dintre noi vor spune despre aceste dosare că reprezintă o dovadă a neutralităţii politice a DNA, din moment ce Direcţia nu se ocupă doar de politicienii de la putere. Dacă însă ne uităm mai cu atenţie la ce se întâmplă la Cluj, Piatra Neamţ şi Timişoara, vedem că cei implicaţi fac parte în general din rândul opoziţiei lui Traian Băsescu. În fond, Horia Uioreanu este de la PNL, în timp ce Constantin Ostaficiuc, Alin Popoviciu și Cornel Sămărtinean sunt democrat-liberali care au rămas loiali lui Vasile Blaga şi actualei conduceri a partidului. De asemenea, deşi a intrat în Fundaţia Mişcarea Populară, Gheorghe Ştefan a continuat să joace la două capete în raport cu PMP şi cu actuala conducere a PDL.

Ţintind membri ai opoziţiei, instituţia condusă de Laura-Codruţa Kovesi nu face altceva decât un exerciţiu de imagine, menit să ne convingă că DNA este independent. Însă, reînceperea seriei de anchete judiciare care se bucură de atenţia mass-mediei exact după o perioadă indicată de Traian Băsescu demonstrează cine controlează de fapt Direcţia.

Pe vremea în care diferenţa dintre putere şi opoziţie era simplă din punctul de vedere al actualului regim de la Cotroceni, DNA era folosit ca o armă împotriva politicienilor din USL. Între timp, lucrurile s-au mai complicat, însă activitatea procurorilor anticorupţie continuă să se desfăşoare pe coordonatele stabilite de Traian Băsescu, care practică în continuare un discurs ipocrit legat de independenţa Justiţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ