DNA a pus sechestru pe bunurile imobile ale fostului subprefect Claudiu Lucian Băican din Sălaj

| 20 ian, 17:10

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin fostului subprefect al Sălajului, Băican Claudiu Lucian, şi unui alt inculpat, cei doi fiind trimişi în judecată într-un dosar vizând intermedierea, prin modalităţi ilicite, a reconstituirii dreptului de proprietate asupra unor terenuri, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe inculpatul Dan Radu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi dare de mită, toate în formă continuată, alături de inculpatul Lucian Băican Claudiu, la data faptelor subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior şef al Serviciului Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani, în formă continuată. 

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Dan Radu şi Băican Claudiu Lucian. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada septembrie 2012 - iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză), în mod direct sau indirect, suma totală de 278.216 lei şi o suprafaţă de teren de 1570 mp, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 hectare teren. 

Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. 

În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei). Din această suprafaţă, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul Dan Radu, prin aceleaşi persoane interpuse, a vândut 1.470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei. 

În ambele cazuri, preţurile stabilite de părţi au fost subevaluate, taxarea tranzacţiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari. 

În perioada 2014 - septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, inculpatul Băican Claudiu Lucian, în calitate de funcţionar public, având funcţia de subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior de şef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, a primit de la inculpatul Dan Radu, foloase constând într-un teren în suprafaţă de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, precum şi materiale de construcţii în sumă de 4.262,58 lei. 

Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestor bunuri primite cu titlu de mită, inculpatul Băican Claudiu Lucian a încheiat contractul de vânzare cumpărare al terenului respectiv cu aceleaşi persoane interpuse, iar materialele de construcţie au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive. 

În aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, ca urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane, un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din preţul de vânzare al terenurilor respective. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, se mai arată în comunicatul procurorilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ