DNA cere din nou arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu

| 29 aug, 2014

Nicuşor Constantinescu arestat. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au înaintat Tribunalului Constanţa o nouă propunere de arestare preventivă a preşedintelui suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată pentru subfinanţarea şi încercarea de evacuare a Centrului Militar Zonal Constanţa.

Nicuşor Constantinescu DNA. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Serviciului Teritorial Constanţa au solicitat, pe 25 august, judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa luarea măsurii arestării preventive faţă de Nicuşor Constantinescu pe o durată de 30 zile.

'Solicitarea a fost formulată în considerarea faptului că inculpatul nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanţa la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extrădări (cerute pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti), având în vedere dispoziţiile art. 74 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală şi art. 17 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi SUA. Potrivit dispoziţiilor menţionate, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea', se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, în dosarul trimis în judecată la Tribunalul Constanţa, în cameră preliminară, s-a reţinut că Nicuşor Constantinescu, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006.

În raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului Militar Zonal Constanţa şi încercând de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii.

DNA reaminteşte că, într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat, la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în ţară (depăşind limita teritorială fixată de judecător şi nerespectând perioada pentru care a primit încuviinţarea de a se afla în afara teritoriului României).

La solicitarea procurorilor DNA, instanţa de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar faţă de Nicuşor Constantinescu, cu măsura arestării preventive.

În dosarul de la Tribunalul Bucureşti, în care s-a emis mandat de arestare preventivă, Nicuşor Constantinescu fusese trimis în judecată de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite sub forma complicităţii şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase.

La pronunţarea măsurii înlocuirii măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, judecătorul de cameră preliminară a reţinut că Nicuşor Constantinescu se află în situaţiile prev. de art.215 alin.7 C.p.p., întrucât - pe durata măsurii controlului judiciar - a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin, din probe rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune şi a fugit, în scopul de a se sustrage de la judecată, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

'Astfel, judecătorul de cameră preliminară a constatat că şi la acest moment procesual, rezultă din materialul probator administrat în faza de urmărire penală, condiţia existenţei suspiciunii rezonabile că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a comis pretinsa activitate infracţională reţinută în sarcina sa, fără a se afecta prezumţia sa de nevinovăţie. Soluţia dispusă, şi anume cea a arestului preventiv, a rămas definitivă prin respingerea contestaţiei formulate de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, prin încheierea pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti', mai susţine DNA.

În acest context, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului Bucureşti a formulat cerere de arestare provizorie, având în vedere propunerea de extrădare din data de 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului Bucureşti, în referire la Nicuşor Constantinescu, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti.

Cererea de arestare provizorie s-a întemeiat pe art.12 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii.

În eventualitatea extrădării, legislaţia prevede că persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

Prin urmare, rezultă că judecarea lui Nicuşor Constantinescu în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanţa nu se va putea desfăşura decât în condiţiile existenţei unui mandat de arestare distinct faţă de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanţa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ