UPDATE DNA cere închisoare cu executare pentru Becali

| 14 mai, 2013

DNA a solicitat, azi, la ÎCCJ, condamnarea deputatului George Becali la închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

UPDATE 15:50 Judecătorii au finalizat dosarul schimbului de terenuri dintre deputatul George Becali şi MApN şi vor da sentinţa în data de 20 mai.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a reluat, marţi, judecarea recursul făcut de procurorii anticorupţie în dosarul în care George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, Ioana Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost achitaţi pentru presupuse fapte de corupţie în legătură cu schimbul de terenuri, informează Mediafax.

Procurorul anticorupţie prezent la proces a arătat că cei trei judecători din completul de fond care a dispus achitarea nu au ţinut cont de o parte din probele acuzării şi au pus un mai mare accent pe probele aduse de inculpaţi. Acesta a cerut condamnarea celor patru la închisoare cu executare.

Totodată, procurorul DNA a arătat, la cererea instanţei, că până la acest moment niciuna din faptele pentru care sunt acuzaţi cei patru nu este în condiţia prescripţiei răspunderii penale. În cazul lui Victor Babiuc, prescripţia penală pentru faptele de care este acuzat se produce în iulie 2013, în cazul lui Cioflină, în octombrie 2013, la Becali în 2014, iar în cazul Ioanei Babiuc în iunie 2013.

Procurorul a mai cerut în cazul generalului Dumitru Cioflină, care este cadru militar activ, pe lângă condamnarea la închisoare cu executare, degradarea militară.

Pe latură civilă, procurorul a cerut ca instanţa să-i oblige pe George Becali în solidar cu Dumitru Cioflină să plătească 423.380 de dolari, sumă actualizată la zi, reprezentând diferenţa preţului terenului ce a făcut obiectul schimbului cu Ministerul Apărării, iar pe Becali în solidar cu Babiuc să dea 448.378 de dolari, diferenţa de preţ de la cel de-al doilea teren schimbat cu MApN.

Discuţiile în dosar continuă, avocaţii celor patru prezentând pledoariile finale.

George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi Dumitru Cioflină au fost achitaţi, în 24 mai 2012, de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării Naţionale.

Astfel, George Becali a fost achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Victor Babiuc şi fiica lui, Ioana, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu. Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

Magistraţii instanţei supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipseşte unul dintre elementele infracţiunii.

Probele procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu dovedesc acuzaţiile aduse lui George Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc şi lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi MApN, arătau judecătorii instanţei supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.

Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevantă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale, notau judecătorii în documentul citat.

Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ