Dosarul Zambaccian. Noi înregistrări care-l acuză pe Năstase

| 09 mai, 2013

La aproape un an de la condamnarea în dosarul Trofeul Calităţii, Adrian Năstase revine în faţa judecătorilor în cea de-a treia cauză de corupţie, dosarul Zambaccian, în care ar fi apărut noi probe incriminatorii pentru fostul premier.

O nouă interceptare realizată de procurori arată că Năstase ar fi recunoscut, într-o discuţie, că a primit mită de la fostul consul al României în China, Ioan Păun: "Iar eu... iar eu în perioada când el a avut nevoie de sprijin, el l-a avut! Şi când trebuia să fie consul în Hong Kong şi consul la Shanghai, şi m-am bătut împotriva tuturor ca să meargă acolo", ar fi mărturisit Năstase, potrivit România TV.

Adrian Năstase este condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi şantaj. La primul termen din judecarea recursului, din 8 aprilie, instanţa a spus că acordă un singur termen de amânare pentru angajarea avocaţilor şi că procesul va fi reluat la 13 mai.

Năstase este acuzat că a primit şpagă valoare de 630.000 euro de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector şef al Înspectoratului de Stat în Construcţii. Din aceşti bani, Năstase şi soţia sa ar fi cumpărat bunuri din China cu ajutorul consulului Ioan Păun. Pentru a cumpăra acele bunuri, Păun ar fi fost recompensat cu promisiunea că urma să fie menţiunt pe poziţia de consul.

Năstase mai este acuzat pentru că, ulterior, l-a şantajat pe Ioan Păun pentru ca el sa-şi schimbe declaraţia dată la DNA.

Procurorii au inerceptat o convorbire telefonică între Adrian Năstase şi Octavian Creţu, prieten apropiat al lui Ioan Păun, în care fostul premier încerca să-l convingă pe Creţu să intervină la consulul Păun pentru ca el să-şi schimbe declaraţia dată procurorilor şi să nu mai recunoască faptul că a primit şpagă de 700.000 de dolari de la el şi de la Dana Năstase.

La rândul său, Ioan Păun susţine şi el că a făcut mai multe servicii pentru familia Năstase, iar în momentul în care ele au încetat, el a fost revocat din funcţie. În audierile care au avut loc în februarie 2012, Ioan Păun, fostul consul al României la Shanghai, declara în faţa judecătorilor:

"Ca învinuit m-am apărat spunând doar adevărul şi anume că ceea ce am făcut avusese loc la cererea soţilor Adrian şi Daniela Năstase. În declaraţia aceea afirmam, şi menţin, că soţii Năstase mi-au cerut să îi ajut în procurorarea unor bunuri din China. (...) Ameninţările le-a făcut şi le-am primit prin intermediul lui Octavian Creţu, un foarte bun prieten al meu la care şi locuiam. În China m-a sunat Creţu care a zis că a vorbit cu Adrian Năstase care i-a spus că în cazul în care îmi voi menţine declaraţii, el ava face public faptul că sunt ofiţer sub acoperire".

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ