DNA explică motivele reţinerii primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei

| 29 aug, 2014

Serviciul Teritorial Constanţa a informat, într-un comunicat publicat vineri seară, că reţinerea pentru 24 de ore a primarului oraşului Năvodari, Matei Nicolae, este motivată de punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, o infracţiune de la abuz în serviciu sub forma tentativei de dare de mită.

În aceiaşi cauză a fost dispusă şi punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore (începând de la data de 29.08.2014, ora 16:05) a inculpatului Gurgu Isidor, persoană fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi complicitate la tentativă la abuz în serviciu.

În ordonanţa de reţinere se menţionează că, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, inculpatul Nicolae Matei a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată. 'Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna primăriei Năvodari de 96.968.771 lei, reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate' - se arată în ordonanţa de reţinere .

CITESTE SI Primarul din Năvodari a fost reţinut din nou de DNA

 

De asemenea, anchetatorii DNA reţin faptul că inculpatul Nicolae Matei şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, în legătură cu corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha. În acest sens se consideră a fi fost provocată primăriei Năvodari o pagubă de 1.853.970,4 lei, respectiv diferenţa dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulaţie a terenurilor) şi suma de 275.509,6 lei (reprezentând preţul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obţinute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului.

Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri, aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari, a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de inculpatul Isidor Gurgu, cunoscând că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul Nicolae Matei.

Procurorii, mai reţin că, într-un demers separat, Nicolae Matei, a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare), autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial, prin care a transmis şi respectiv urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 m.p. şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 m.p. teren, situată în intravilanul oraşului Năvodari. 'Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna primăriei Năvodari, reprezentând diferenţa dintre valoarea de circulaţie a terenurilor schimbate şi care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către oraşul Năvodari plus sulta de 2.592 lei şi valoarea de circulaţie a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL' - se arată în ordonanţa de reţinere.

Anchetatorii DNA incriminează şi faptul că în perioada 1 septembrie 2010 - 21 mai 2014, în calitate de primar, Nicolae Matei a efectuat mai multe plăţi către Asociaţia Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispoziţiilor legale aplicabile în domeniu.

În cauza reţinerii primarului Matei, s-a invocat şi faptul că la data de 19 octombrie 2010, în baza unei înţelegeri preexistente, inculpatul a dat unui magistrat care, la momentul săvârşirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafaţă de 500 m.p., situat în oraşul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului. Fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este Matei Nicolae) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la preţul de 8.560 de lei, deşi valoarea de circulaţie a acestuia era de 139.550 lei.

'Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari este estimat, în acest moment, la suma de 111.475.741 la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 5 milioane lei care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL. Inculpaţilor Nicolae Matei şi Isidor Gurgu li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 30 august 2014, Curţii de Apel Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile'- se precizează în comunicatul DNA.

Primarul Matei Nicolae a mai fost trimis în judecată într-un dosar separat, în anul 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ