DNA: Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

| 03 noi, 15:41

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii anticorupţie.

El este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov au dispus trimiterea în judecată a lui Aristotel Adrian Căncescu, arestat preventiv în altă cauză, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. 

Alături de Căncescu au fost deferiţi justiţiei, tot sub control judiciar, Gavril Matei - consilier judeţean la data faptei, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi Lucia Cristina Grama - administrator al SC Licofrig SRL la data faptelor, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată. 

De asemenea, în faţa judecătorilor urmează să ajungă şi primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, Tudor Octavian Sfargiu - consilier în cadrul Serviciului urbanism din Primăria Braşov la data faptelor, Nicolae Paraschiv - secretar al municipiului Braşov la data faptelor, Emese Rad - consilier în cadrul Serviciului urbanism din Primăria Braşov la data faptelor şi Maria Dumitrescu - şef Serviciu autorizări construcţii din Primăria Braşov la data faptelor, fiind acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul. 

În acelaşi dosar va fi judecată şi societatea Licofrig SRL, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată. 

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada mai 2013 - octombrie 2014, Gavril Matei şi Lucia Cristina Grama, în baza unei înţelegeri prealabile frauduloase cu Aristotel Adrian Căncescu, ar fi făcut demersuri pentru obţinerea nelegală a unei suprafeţe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. 

De fapt, spun anchetatorii, Gavril Matei, identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului judeţean, locaţie care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unităţi. Refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurenţă neloială celorlalte, arată procurorii. 

"Concret, inculpatul Aristotel Adrian Căncescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, îndeplinindu-şi în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, dar şi cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut demersuri pentru adoptarea şi, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existenţa unei justificări de necesitate şi oportunitate în interes public şi chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului", explică procurorii. 

DNA adaugă că, acţionând în această manieră, Aristotel Adrian Căncescu ar fi urmărit obţinerea de foloase necuvenite de către Gavril Matei care controla în fapt mai multe societăţi comerciale, printre care şi SC Licofrig SRL, constând în edificarea unei construcţii pe domeniul public în care ultimul să desfăşoare activităţi comerciale în interesul său privat. 

"După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a organizat, în data de 6 septembrie 2013, licitaţia publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de 3 firme controlate de inculpatul Matei Gavril. Licitaţia a fost adjudecată de societatea administrată de inculpata Grama Lucia Cristina, în condiţiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preţ mai mic decât preţul de pornire al licitaţiei", se mai arată în rechizitoriu. 

În aceeaşi zi, susţin procurorii, Lucia Cristina Grama ar fi adus la cunoştinţa conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov faptul că suprafaţa de 110 mp astfel închiriată urma să fie destinată construcţiei unei clădiri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale. 

"Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire (nu era titularul dreptului real şi bunul făcea parte din domeniul public al judeţului Braşov), profitând de calitatea de consilier judeţean şi membru al unui partid politic, dar şi de susţinerea din partea preşedintelui Căncescu Aristotel Adrian, inculpatul Matei Gavril şi-a exercitat influenţa la nivelul funcţionarilor Primăriei Municipiului Braşov în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, chiar dacă nu erau îndeplinite condiţiile legale", se mai precizează în documentul DNA. 

Ca urmare a acestor demersuri, notează anchetatorii, la data de 7 noiembrie 2013, ar fi fost eliberată o autorizaţie de construire ce ar fi fost semnată de primarul George Scripcaru, Maria Dumitrescu, Nicolae Paraschiv, Emese Rad şi Tudor Octavian Sfarghiu, care cunoşteau faptul că aceasta fusese emisă fără să fie îndeplinite condiţiile impuse de lege. 

"După obţinerea, în mod nelegal, a autorizaţiei de construire, societatea respectivă a edificat pe terenul respectiv o construcţie pe o suprafaţă mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public. Această situaţie a fost semnalată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov care a solicitat Consiliului Judeţean Braşov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate", se arată în rechizitoriul DNA. 

Mai mult, procurorii arată că, deşi i s-au adus la cunoştinţă aceste aspecte, Aristotel Adrian Căncescu ar fi făcut presiuni asupra funcţionarilor din aparatul administrativ al Consiliului Judeţean pentru modificarea contractului iniţial în favoarea societăţii controlate de Gavril Matei, atât prin mărirea suprafeţei, cât şi pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spaţiul menţionat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Judeţean. 

De asemenea, anchetatorii susţin că Aristotel Adrian Căncescu ar fi tergiversat şi întocmirea unui răspuns către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, permiţând astfel folosirea terenului închiriat, precum şi subînchirierea clădirii edificate, cu încălcarea prevederilor legale şi contractuale, peste limita de spaţiu atribuit iniţial. 

În cauză, s-au constituit părţi civile Primăria Braşov cu suma de 71.148 lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului, şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cu suma de 34.716 lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate. 

Totodată, procurorii au dispus în dosar măsura asigurătorie a popririi asupra conturilor ce aparţin lui Aristotel Adrian Căncescu, Gavril Matei, Lucia Cristin Grama, dar şi societăţii Licofrig SRL. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ