Doina Pană (PSD): În patru luni de mandat, ministrul Mediului nu a făcut nimic în domeniul pădurilor

| 21 mar, 17:33

Deputatul social-democrat Doina Pană afirmă că noul Cod silvic este în continuare inaplicabil din cauza faptului că legislația subsecventă nu a fost aprobată, iar în patru luni de zile de la preluarea portofoliului de ministru al Mediului Cristiana Pașca Palmer nu a făcut nimic în domeniul pădurilor.

"În iunie 2015, după ce românii au ieșit în stradă cerând Parlamentului acest lucru, noul Cod silvic se întorcea la Președinție nemodificat, în ciuda presiunilor uriașe ca acest lucru să nu se întâmple. Transportul de lemn era, deja, monitorizat în timp real prin intermediul Radarului pădurilor, populația avea deja acces la sistemul 112 pentru a semnala transporturile ilegale de lemn, noul Cod silvic era deja promulgat. Ce trebuia să urmeze era de un firesc care nici nu trebuia să intre în discuție — dezvoltarea Radarului pădurilor și emiterea de către Ministerul Mediului a legislației subsecvente Codului silvic. Mai precis, cinci hotărâri de Guvern și 14 ordine de ministru. Teoretic, în câteva săptămâni, acest lucru trebuia să se întâmple. (...) După patru luni de zile de la apariția în monitor a Codului silvic apare o singură Hotărâre de Guvern, cea mai importantă de fapt, HG 924/2015 pentru aprobarea valorificării masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, dar care în loc să respecte principiile Codului silvic a condus la un blocaj în sistemul forestier", a declarat Doina Pană, luni, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților având ca temă "Stadiul de elaborare și aplicare a normelor legale privind Codul silvic".

Deputatul PSD a spus că într-o scrisoare deschisă transmisă anul trecut ministrului Mediului și premierului atrăgea atenția asupra faptului că "noul Cod silvic în vigoare din 2015 este inaplicabil pentru că îi lipsește legislația subsecventă".

"Datorită acestui fapt, lemnul de foc pentru populație nu a fost asigurat cu prioritate, eliminarea monopolului de maxim 30% nu s-a produs, producătorii de mobilă nu beneficiază de dreptul de preempțiune, dezvoltarea locală nu este încurajată, etc. Sunt patru luni de când ați preluat portofoliul de ministru și acea legislație subsecventă nu a apărut", a afirmat Pană.

Ea a menționat că în scrisoarea deschisă atenționa și cu privire la apariția unui blocaj în industria forestieră în cazul în care HG privind valorificarea masei lemnoase nu va fi modificată.

"Ce spuneam atunci s-a întâmplat. Sistemul a intrat în criză de lemn, pierderile în cifra de afaceri ridicându-se la aproape un miliard de euro până acum, inclusiv locuri de muncă periclitate, ultimele estimări conducând la o cifră de 7000 de locuri de muncă", a afirmat Pană.

Deputatul PSD a punctat că nici "decapitarea" conducerii Romsilva nu a rezolvat criza, întrucât "vina nu era acolo".

"Într-un final, ministerul și-a recunoscut vina asumându-și modificarea Hotărârii de Guvern. (...) E inutil să vă spun că această criză artificial creată pe piața lemnului din România va conduce și la creșterea dramatică a tăierilor ilegale. Pe cine mai dați vina doamna ministru că, până la această oră, după patru luni de mandat, pe domeniul pădurilor nu ați realizat nimic?", a spus Pană.

Ea a subliniat că problema tăierilor ilegale de arbori este una de siguranță națională.

"Concluzia este una singură: deși pădurea a fost declarată de interes național, deși în acest sens a constituit subiect de CSAT, pentru ministrul Mediului nu reprezintă niciun interes. Din cele expuse succint rezultă urgența de a interveni prin vocea dumneavoastră pentru a cere socoteală doamnei ministru Cristiana Pașca Palmer până nu este prea târziu. Altfel, ne facem cu toții vinovați de complicitate la devalizarea în continuare a pădurilor României", a susținut Doina Pană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ