Doliu în literatură! Un scriitor român s-a stins din viaţă

| 27 mai, 20:06

Prozatorul, dramaturgul și ziaristul Mircea Cavadia s-a stins miercuri din viață, informează Agerpres. Mircea Cavadia, scriitorul care a murit miercuri, a publicat curent proză în mai toate publicațiile literare din țară și a obținut peste 100 de premii la diverse festivaluri și concursuri de literatură.

În 1989 s-a mutat cu familia la Reșița, iar un an mai târziu, editura Cartea Românească din București, editura Uniunii Scriitorilor din România îi tipărește, după nouă ani de la depunerea manuscrisului, volumul de proză scurtă "Vulpea". Cartea este recenzată elogios în România Literară, Caiete Critice, Luceafărul, Literatorul și Meridianul Timișoara, de către personalități de vârf ale criticii românești: Eugen Simion, Andrei Grigor, Lucian Chișu, Adrian Dinu Rachieru.

În ultimii 20 de ani, Mircea Cavadia a tipărit 11 cărți de proză și teatru, majoritatea fiind recompensate cu premii naționale.

Uniunea Scriitorilor din România i-a conferit premiul pentru dramaturgie, în 2001, pentru volumul de teatru "Pământ de flori, trilogia tranziției", cuprinzând piesele: "Păsări fără cer", "În slujba poporului" și "Țara, viitor de aur are!"

Între anii 1993-2002, i s-a montat, pe scena Teatrului G.A. Petculescu din Reșița, trei piese de teatru și i s-a jucat o a patra piesă în Serbia, mai scrie sursa citată.

În 2009, criticul Ionel Bota, tipărește la editura Marineasa din Timișoara, volumul de eseuri critice "Proza lui Mircea Cavadia", în care analizează cinci cărți, volumele de proză scurtă, 'Vulpea' și 'Șarpele gol' și romanele 'Alinierea planetelor', 'Privighetoarea arsă' și 'Gaura de vierme'.

Din anul 2010, Mircea Cavadia este Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin.

 

Citeşte şi: ALARMANT! Peste 1.100 de persoane au decedat, în mai puţin de o săptămână, din cauza caniculei

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ