Dominic Fritz ar fi de acord cu asumarea răspunderii pentru al doilea pachet de măsuri fiscale

| 17 iul, 21:48

Președintele USR, Dominic Fritz, a declarat miercuri că ar fi de acord cu asumarea răspunderii pentru al doilea pachet de măsuri fiscale, în cazul în care premierul Ilie Bolojan consideră necesar acest lucru.

 

'Asumarea răspunderii este un medicament extrem de puternic, pe care nu ar trebui să îl iei prea des, dar altfel greu scăpăm... Eu îl susțin pe premier. Dacă el crede că altfel nu va reuși să se bată cu toate aceste interese, decât prin încă un pachet pe asumarea răspunderii, atunci îl susțin. Dacă el consideră, împreună cu colegii din coaliție, că reușim și printr-o procedură normală, în Parlament, sunt absolut de acord. Dar dacă rezultatul este că fiecare grup politizat taie câte o bucată din reformă și rămânem cu o reformică, atunci, nu', a spus liderul USR la B1 TV.
Fritz a subliniat că, în contextul unor decizii 'grele', asumarea răspunderii poate fi o soluție, deoarece în caz contrar există riscul eliminării măsurilor celor mai dure din pachetul de propuneri.
'Dezbaterile întotdeauna fac bine într-o democrație. Dezbateri cu cap, cu cifre, cu argumente, unde trebuie să ascultăm ce au de spus cei impactați de anumite măsuri. Normal că, într-o democrație, un Parlament trebuie să aibă ultimul cuvânt de spus. Însă, în același timp, trebuie să recunoaștem că această republică a excepțiilor în care trăim, în care am spus că toată lumea plătește asigurare de sănătate, dar am ajuns prin decizii, una după alta, la zece milioane de excepții și doar șase milioane care plătesc... Vedem că această mentalitate de a crea excepție după excepție a fost inclusiv un rezultat al unui proces democratic, în care fiecare a mai băgat încă un cost, încă o cheltuială', a precizat el.
Dominic Fritz consideră că este necesară adoptarea pachetului care vizează 'tăierea privilegiilor', întrucât lipsa acestor măsuri ar reprezenta un eșec.
'Trebuie să avem o discuție pe toate temele: pensii, indemnizații sociale, peste tot. Trebuie să vedem ce ne putem permite ca stat, pentru că momentan, cheltuielile sunt mult mai mari. Putem să tăiem toate privilegiile, dar încă nu o să acopere toate cheltuielile pe care le avem. (...) Lucrăm în acest pachet doi (la tăierea privilegiilor - n.r.). Și dacă nu reușim să tăiem din privilegii, atunci evident că am eșuat', a precizat el.
Dominic Fritz a mai spus că misiunea miniștrilor USR nu este aceea de a 'cosmetiza un pic lucrurile care nu arată bine', ci de a se asigura că instituțiile statului funcționează în interesul cetățenilor și nu 'ca o bancă de privilegii pentru o clasă politică autoreferențială'.
În altă ordine de idei, el a apreciat că este necesară 'mai multă sinceritate' cu alegătorii.
'Adevărul este că statul român, prin guvernele din anii trecuți, a crescut cheltuielile în unele segmente într-un mod care nu mai este sustenabil. Nu este sustenabil să ai un sistem de sănătate cu 16 milioane de asigurați, dar în care doar șase milioane plătesc. Sistemul, momentan, trăiește din șase milioane, pentru 16 milioane. Indiferent cum ne uităm la această cifră, este evident că nu mai este un echilibru. Trebuie să avem cel puțin jumătate din cei asigurați care să și plătească pentru acest sistem', a spus Fritz.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ