Dosarul gazelor ieftine. VOSGANIAN, către TĂRICEANU: Să-i lăsam şi pe ei să trăiască. STENOGRAME

| 03 feb, 08:17

În dosarul "Gaze ieftine pentru Ioan Niculae", procurorii DIICOT cer din nou aviz pentru urmărirea penală împotriva foştilor miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian.

Cei doi sunt acuzaţi că au prejudiciat statul favorizând compania lui Ioan Niculae să obţină gaze naturale la un preţ mult sub cel al pieţei. În dosar se regăseşte şi stenograma unei discuţii purtate pe aceasta temă într-o şedinţă de guvern din februarie, 2008, pentru care procurorii au cerut desecretizarea.

Varujan Vosganian este cercetat pentru că, susţinând acordarea în continuare a unei subvenţii la preţul gazului pentru firmele lui Ioan Niculae, şi-a încălcat atribuţiile de serfviciu, a aderat la un grup infracţional organizat şi a fost complice la delapidare, spun procurorii.

Citeşte şi: Varujan Vosganian, URMĂRIT PENAL în Dosarul Romgaz. Prima reacţie a senatorului

În dosarul anchetatorilor este inclusă şi stenograma unei discuţii care a avut loc pe 20 februarie 2008 în timpul unei şedinţe de guvern, în cadrul căreia Vosganian încerca să-l convingă pe premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, şi pe colegii de cabinet că este cazul să se subvenţioneze preţul gazelor pentru producătorii de produse chimice, deşi aceştia duceau către export majoritatea produselor finite. Din discuţia respectivă şi din alte date prezente la dosar, anchetatorii au concluzionat că Varujan Vosganian şi-a încălcat  atribuţiile de ministru, urmărind realizarea interesului privat al grupului infracţional iniţiat de Ioan Niculae, cu toate că de fapt ar fi trebuit să urmărească, să elaboreze şi să asigure îndeplinirea unei politici în domeniul gazelor naturale prin intermediul căreia profitul SNGN ROMGAZ SA, societate naţională de interes strategic, să fie maximizat şi nu să fie pusă în slujba unui client privat.

Un extras din stenograma şedinţei de Guvern din data de 20.02.2008 vizând aspectul în cauză redă, potrivit anchetatorilor, interesul maxim al ministrului Varujan Vosganian în privinţa susţinerii scopului grupului infracţional:

"Varujan Vosganian: ...am să vă rog să fiţi...Lucrurile în privinţa asta stau aşa, stimaţi colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie şi am prezentat...Industria are 9000 de salariaţi şi consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creşterea gazului natural, ci este faptul că, o dată cu creşterea gazului natural şi, atenţie, la ei nu creşte cu 8%, la ei creşte cu...mai mult, pentru că preţul gazului la industrie este 60% intern şi 40% extern şi atunci.....

Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrăşăminte din Rusia şi China sau de la ăştia care au gaze?!

Varujan Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeţi dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9000 de salariaţi, 70% din producţia lor se duce la export, deci....

Călin Popescu Tăriceanu: Mai rău! Dacă se duce la export producţia, înseamnă chiar că suntem proşti.

Varujan Vosganian: Păi, nu suntem, că ne creşte deficitul...în fine....

Călin Popescu Tăriceanu: Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala... Noi ce facem?! Eu am înţeles. Practic, trebuie să subvenţionăm preţul gazului ca ei să producă şi după aia să exporte.

Varujan Vosganian: Ştiţi cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau aşa: există anumite industrii la care în toate ţările se face această treabă, se lucrează prin preţul materiei prime. Noi, România, am evitat. Spre deosebire de alte ţări, industria de îngrăşăminte din România a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adică între 9 şi 17 dolari la mia de metri cubi de gaz...Nu uitaţi că ei consumă 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, dacă ăştia se opresc mâine, noi o să avem o mare problemă şi pe piaţa internă de gaz că s-ar putea să trebuiască...

Călin Popescu Tăriceanu: Să ne scadă preţurile...

Vosganian: Să-i lăsăm și pe ei să trăiască

Varujan Vosganian: Nu să ne scadă preţurile! Deci, domnule Prim-ministru, oricum, ceea ce spuneţi dumneavoastră şi care este în vîrtutea unei vânoase abordări liberale, pe care eu o accept, nu se poate face oricum, de azi pe mâine. Eu vă propun aşa: ca să nu impietăm asupra producţiei agricole cu creşteri de preţuri, să-i lăsăm şi pe ei să trăiască, eu am cerut Guvernului prin această Notă o perioadă de 6 luni în care să putem majora plafonul de 17 dolari până la un plafon de 40.

(...)

Călin Popescu Tăriceanu: Varujan, senzaţia mea, să spun pe scurt, senzaţia mea este că eu, în loc să creez valoare adăugată la chestia asta, export valoare adăugată. Da? Asta e!

Varujan Vosganian: Hai acum, totuşi, păstrând proporţiile, 10 dolari subvenţie la mia de metri cubi ce dăm noi sunt câteva milioane de euro, nu cred că asta poate fi...adică câteva milioane de euro ca să muncească 9000 de oameni şi să... (...) De ce-mi iei tu banii? De ce-mi smulgi inima din piept, micşorându-mi veniturile?".

DIICOT cere aviz de urmărire penală pentru Adriean Videanu şi Varujan Vosganian în dosarul penal privindu-l pe Ioan Niculae. Cererile de avizare urmează să fie înaintate de procurorul general către Senat, în cazul lui Varujan Vosganiei, şi către Preşedinţie, în cazul lui Adriean Videanu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 feb, 08:23
Adam
Afacere tip franciza
Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ