Update Dosarul Zambaccian: ICCJ a amânat sentinţa pentru 6 ianuarie

| 19 dec, 2013

Update. Adrian Năstase a declarat la ieşirea din sala de judecată că este pregătit doar pentru achitare. Scandal în sala de judecată la procesul lui Adrian Năstase. Secretarul general executiv al PSD, Codrin Ştefănescu a fost dat afară din sala de judecată. Fostul premier şi soţia sa află joi dacă merg după gratii. Magistraţii de la Înalta Curte judeca ultimul termen în dosarul Zambaccian, iar sentinţa va fi definitivă.

Update Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 6 ianuarie verdictul în dosarul Zambaccian.
Update. Adrian Năstase a declarat la ieşirea din sala de judecată că este pregătit doar pentru achitare. "Voi aştepta decizia acasă".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a rămas în pronunţare joi, în dosarul în care fostul premier Adrian Năstase este judecat pentru luare de mită şi şantaj, alături de soţia sa Daniela Năstase, acuzată de complicitate la luare de mită şi fostul inspector ITC Irina Jianu.

Update. Secretarul general executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, a fost dat afară din sala de judecată la procesul lui Adrian Năstase. "Să iasă afară din sală domnul chel", a spus judecătorul, conform România TV.
Codrin Ştefănescu a declarat la România TV că se simte jignit de reacţia preşedintelui de şedinţă. Acesta a subliniat că îl va da în judecată pe judecător.
Un alt moment tensionat a fost cel în care fostei şefe de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Irina Jianu, i s-a făcut rău.
Potrivit România TV, procurorii au cerut pedepse de peste trei ani cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase.

Adrian Năstase a declarat joi, la intrarea în sediul ICCJ, unde se judecă ultimul termen din dosarul Zambaccian, că speră ca el şi soţia sa să fie achitaţi, tradiţia Crăciunului să fie alta, din multe puncte de vedere şi să intre în noul an cu multă speranţă. Adrian Năstase a mai spus că în acest dosar s-a creat un amestec de teme, în care învinuiţi au fost transformaţi în martori şi martori au fost transformaţi în învinuiţi. Fostul premier a precizat că el a pus la dispoziţie terenul pentru constructor, care trebuia să îi dea la cheie, cu tot cu parchet şi obiecte sanitare, un apartament din cele patru din Zambaccian.

"Chestiunea importurilor a fost rezolvată de către construct, care însă evident că şi-a adus, pentru apartamentele lui şi pentru al nostru, ceea ce era normal să facă, şi bineînţeles pentru alte construcţii ale lui. Acest amestec de teme a încurcat foarte mult lucrurile, învinuiţi transformaţi în martori, martori transformaţi în învinuiţi. De aici, o poveste întreagă pe care foare mulţi nu o mai înţeleg", a spus Adrian Năstase.

Întrebat dacă miza acestui proces este achitarea, Năstase a răspuns: "În mod evident! Eu cred că în perspectiva a ceea ce înseamnă aceşti 24 de ani, sper ca, în sfârşit, tradiţia Crăciunului să fie alta, din multe puncte de vedere şi să intrăm, fără îndoială, în anul viitor într-un mod mai optimist şi cu mai multă speranţă", a mai spus Năstase.

Întrebată ce a însemnat pentru ea acest proces, Dana Năstase a spus: "Opt ani de muncă şi de citit, mai mult de 12.000 de pagini".

Avocatul Ion Cazacu a declarat că a adus opiniile unor reputaţi profesionişti cu privire la aspectele de natură tehnică, juridică.

Cazacu a precizat că va fi o zi lungă, complicată, pentru că este singurul dosar de la completul de judecată. Avocatul a precizat că şansele privind achitarea sunt la fel ca şi celelalte, depinzând de felul în care interpretează instanţa.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 19 decembrie judecarea ultimului termen în dosarul Zambaccian, în care sunt inculpaţi fostul premier Adrian Năstase, soţia sa Dana Năstase şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Jianu. Astfel, joi vor avea loc pledoariile finale ale avocaţilor şi susţinerile procurorului, urmate de ultimul cuvânt al celor acuzaţi.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Daniela Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ