Dragnea: Nu renunţ la legea toleranţei. Nu accept să fiu înfrânt de nişte cartele

| 17 feb, 16:48

Preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a afirmat miercuri că ia în calcul reiniţierea unui nou proiect al legii toleranţei şi a solicitat o anchetă administrativă prin care să se verifice, între altele, condiţiile în care au fost votate la Camera Deputaţilor şi alte legi prin actualul sistem informatic "protejat de secretariatul general", transmite Agerpres.

"Am constatat cu toleranţă, ca să nu spun altfel, că astăzi această lege a fost votată şi ea practic prin votul deputaţilor a trecut, a fost adoptată. În schimb, prin votul cartelelor, a picat. (...) Este o lege la care nu renunţ, pentru că nu accept să fiu înfrânt de nişte cartele şi de un sistem informatic achiziţionat în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi sau nimeni nu poate să-i spună de ce a fost înlocuit cel de dinainte, care avea obligaţia sau condiţia ca, înainte să zici "da", "nu" sau "abţinere", trebuia să certifici că eşti acolo. Nu poate să fie decât o precizare mincinoasă (n.r. - a Camerei Deputaţilor), în condiţiile în care şi înainte de a începe votul efectiv se făceau probe şi erau colegi care votau şi care nu erau acceptaţi de sistem. Încearcă să-i acopere. Eu am cerut colegilor mei din Biroul permanent al Camerei să ceară în mod oficial o anchetă administrativă, pentru că sunt lucruri foarte grave", a declarat Dragnea la Palatul Parlamentului. 

Potrivit acestuia, dacă votul va fi reluat, social-democraţii vor participa la vot. 

"Dacă nu se reia votul, vom reiniţia acest proiect legislativ. (...) Colegii mei aduc la cunoştinţa conducerii Camerei grozăvia care s-a întâmplat astăzi. Totuşi, sunt parlamentari care au votat şi cărora li s-a luat dreptul de vot din cauza acestui sistem pe care îl laudă acest Secretariat general. Acest Secretariat general trebuie să le răspundă unor parlamentari aleşi de ce dreptul lor de vot a fost suprimat, deci sistemul informatic", a susţinut Dragnea. 

El a arătat că prima oară s-a anunţat că "legea toleranţei" a trecut. 

"După intervenţia unor parlamentari şi intervenţia unui minunat staff, am înţeles tot din Secretariatul general: s-a spus că legea a picat. Nu se mai putea continua aşa. Dincolo de această lege, este important să se rezolve problema votului în Camera Deputaţilor. Până la urmă, cred că din acest motiv venim aici, să votăm, şi trebuie să avem şi dreptul ca votul nostru să fie consemnat sau să conteze. Nu accept ca un sistem informatic protejat de Secretarul general să ne blocheze dreptul la vot, asta nu e de acceptat. Eu le-am cerut colegilor să verifice cu foarte mare atenţie, nu numai pentru legile de astăzi, şi pentru legi care au fost adoptate înainte, dacă au fost în situaţia asta. Adică, prin analiza făcută astăzi la această lege să nu ajungem la concluzia că şi alte legi au fost de fapt picate, şi nu aprobate", a explicat Liviu Dragnea. 

El a susţinut că, după vot, colegii săi "au început să primească informaţii şi solicitări de la deputaţi care au votat şi care confirmă şi certifică faptul că au votat". 

"Numai că votul lor nu a fost acceptat de acest sistem minunat care a fost achiziţionat de Camera Deputaţilor. Am înţeles că toţi colegii care au votat, dar nu a fost acceptaţi de sistem fac o solicitare la Biroul permanent. (...) De asemenea, mai sunt colegi deputaţi care au avut cartela lăsată în acel terminal şi în acelaşi timp erau la comisie şi votau la comisie şi desfăşurau activităţi. Pentru a curma toate discuţiile, disputele, am solicitat să se închidă acest circ, ca să nu-i spun altfel, în aşa fel încât în faza de procedură, dacă se va relua votul la această lege, vom participa la vot, în perioada următoare. Dacă nu, o să reiniţiez legea şi o să urmez procedurile parlamentare", a adăugat Dragnea. 

Votul asupra proiectului de lege privind toleranţa a stârnit, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, o lungă dispută între deputaţi, unii dintre ei afirmând că noul sistem electronic de vot creează incertitudini. 

După ce preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a anunţat iniţial că proiectul de lege a fost adoptat de plen, iar ulterior că proiectul a fost respins, liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a cerut reluarea votului prin apel nominal pentru a fi eliminate suspiciunile cu privire la felul în care a funcţionat sistemul electronic de vot. 

Liviu Dragnea i-a cerut preşedintelui de şedinţă că constate că proiectul a fost respins. 

Secretariatul general al Camerei Deputaţilor a precizat ulterior că sistemul de vot electronic a funcţionat toată ziua în parametri normali şi că nici în zilele trecute nu au fost semnalate erori în funcţionarea acestuia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ