Dragnea: România nu trebuie să facă paşi brutali în regionalizare

| 02 iul, 2013

Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, la Bruxelles, că discuţiile avute la Biroul Comitetului Regiunilor (CoR) i-au întărit convingerea că România nu trebuie să facă paşi brutali în regionalizare, pentru că sistemul administrativ este unul extrem de delicat.

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a prezentat foştilor colegi din CoR, la invitaţia preşedintelui acestui for, Ramón Luis Valcárcel Siso, conceptele de regionalizare şi descentralizare a României, prilej cu care a avut "o discuţie foarte sinceră, foarte directă, foarte aplicată, cu oameni care au expertiză înaltă în ceea ce priveşte administraţia locală şi publică în general din Europa". 

"Ce pot să spun cu foarte mare satisfacţie este că toţi cei care au intervenit şi-au exprimat dorinţa de a ne sprijini, şi-au exprimat suportul şi personal, şi instituţional pentru procesul de regionalizare din România, toţi ne-au spus că este extrem de important şi necesar pentru ţară. De asemenea, sunt foarte mulţumit pentru că am sesizat în aproape toate intervenţiile şi întrebările care mi-au fost puse interesul pentru ca procesul să se desfăşoare în condiţii bune, iar rezultatul regionalizării să producă efecte pozitive. Foarte multe sfaturi am primit, să avem grijă să fie un proces care să fie bine înţeles de populaţie, de aceea şi facem foarte multe dezbateri publice în România", a declarat Dragnea în cadrul unui briefing de presă.

Oficialul român a adăugat că i s-au pus şi întrebări legate de finanţarea acestui proces şi susţine că a explicat că "dimpotrivă, costurile sistemului vor fi mai mici după ce vom regionaliza". "Pe noi ne-a ajutat faptul că am analizat în ultimele luni de zile toate modelele regionale din Europa şi am văzut care au fost greşelile din fiecare ţară, pentru că niciun sistem nu este perfect şi ne-a ajutat foarte mult să eliminăm riscurile potenţiale în reorganizarea administrativ-teritorială", a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Ministrul român a primit mai multe invitaţii de a vizita regiuni din Europa şi susţine că intenţionează să dea curs unora dintre ele, în special din Polonia, cu care România va dezvolta o relaţie strânsă de cooperare în domeniu.

"Doamna ministru a dezvoltării regionale cu care m-am văzut la Varşovia, când am fost acolo cu primul ministru, va veni în septembrie în România să semnăm un acord de colaborare foarte strânsă în domeniul dezvoltării regionale şi a fondurilor europene. Şi o s-o rog să vină însoţită de câţiva preşedinţi de regiuni, urmând că după aceea să întoarcem vizita, pentru că este important să stabilim un sistem de colaborare şi cooperare între autorităţile locale. Dincolo de nivelul de colaborare şi cooperare între guvernele centrale, nivelul de cooperare între regiunile noastre şi cele europene este foarte important", a spus Dragnea.

El a adăugat că rolul autorităţilor române este de a explica cu foarte mare atenţie oficialilor europeni şi instituţiilor europene fiecare pas pe care îl fac în materie de regionalizare, pentru că este foarte important din punctul de vedere al acestora să înţeleagă exact care sunt beneficiile şi efectele acestei reforme.

"Ceea ce am întâlnit astăzi aici nu face decât să-mi întărească percepţia şi atitudinea de până acum şi anume să nu facem paşi brutali, să nu adoptăm măsuri brutale, să nu ne grăbim. Opinia generală a fost să mergem cu paşi mici, este şi opinia mea, este răspunsul şi la unele solicitări din ţară, de a desfiinţa ba judeţele, ba comunele. Acest sistem administrativ este unul extrem de delicat, nu poţi lovi cu barda într-un sistem şi dintr-o dată să spui de mâine nu mai avem judeţe, avem regiuni, nu mai avem comune mici, avem comune mari. Nu se poate aşa ceva, pentru că acolo trăiesc oameni. Un sistem de asemenea importanţă nu poate fi tulburat în felul ăsta. Va fi un sistem cu implementare graduală, le-am explicat că după ce înfiinţăm regiunile va fi o perioadă de tranziţie în care operaţionalizăm instituţiile regionale, în care operaţionalizăm sistemele de comunicare şi mecanismele de funcţionare între niveluri", a spus vicepremierul Dragnea, citat de Agerpres.

El a mai afirmat că o idee prezentată de primarul Bacăului, Romeo Stavarache, şi susţinută şi de alţi lideri locali din România, a fost dezvoltarea parteneriatului dintre rural şi urban şi folosirea investiţiilor teritoriale integrate pentru a finanţa această relaţie. 

"Lucrul bun este că aşa am şi gândit următoarea programare financiară, respectiv să realizăm dezvoltarea României prin finanţarea fiecărei localităţi. Vom face patru categorii de localităţi. Poli de creştere sunt cele şapte mari municipalităţi din România care vor avea în continuare bani dedicaţi pentru asta, vom avea reşedinţele de judeţ, care vor deveni poli de dezvoltare, celelalte oraşe şi municipii vor deveni centre de dezvoltare zonală, iar comunele din jurul acestor localităţi vor avea bani pentru a stimula asocierea între ele şi împreună cu oraşul respectiv în aşa fel încât sistemul de dezvoltare să fie un sistem plasă, în sensul că dezvoltarea fiecărei localităţi să atragă după sine şi dezvoltarea localităţilor din jur. Tot timpul, noi nu uităm obiectivul esenţial al acestei reforme administrative, şi anume diminuarea decalajelor de dezvoltare între diferitele zone ale ţării", a conchis ministrul dezvoltării regionale

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ