Autostrăzile A2 și A4, precum și 54 de sectoare de drumuri naționale/europene, închise

| 06 ian, 09:55

ANM a emis cod roşu pe viscol pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Călăraşi şi Tulcea, acestea fiind în vigoare de la 8.30 până la ora 13.00. Judeţul Constanţa este complet izolat după ce toate drumurile judeţene şi naţionale, dar şi A2, au fost închise din cauza viscolului puternic.

UPDATE ORA 16.03 IGPR: Autostrăzile A2 și A4, precum și 54 de sectoare de drumuri naționale/europene, închise din cauza vremii neprielnice

Autostrăzile A2 și A4, precum și 54 de sectoare de drumuri naționale/europene au fost închise circulației de către polițiști, informează, vineri, Biroul de Presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Potrivit situației de la ora 15,00, în Constanța, Călărași, Brăila și Ialomița, toate drumurile naționale/europene sunt închise traficului rutier.

În Buzău sunt închise DN 2B Buzău — Brăila; DN 22 Râmnicu Sărat — Brăila; DN 2/E85; DN 2C Buzău — Slobozia.

În județul Vrancea sunt închise DN 2N Bogza — Dumbrăveni; DN 23A Gologanu — Ciorăști; DN 23B Măicănești — Ciorăști, DN 2/E85 Tișița — Adjud și DN 24 Tișița — Cosmești.

În județul Galați nu se circulă pe DN 24D Tulucești — limita cu județul Vaslui; DN 22 Râmnicu Sărat — Brăila; DN 22B pe dig, către Brăila; DN 25, Șendreni (de la intersecția cu DN2B) — Hanu Conachi (intersecția cu DN25A).

În Ilfov sunt închise DN2 Afumați (km 18+000) — limita cu județul Ialomița; DN 4 (intersecția cu DNCB — limita cu județul Călărași) și DN3 Brănești — către Călărași (km 20+000 — 25+000).

În județul Tulcea sunt închise DN22/E87 Măcin — Tulcea, către Constanța; DN22E Garavan — I.C. Brătianu; DN 22D Măcin — Horia — Ciucurova (Două Cantoane) (KM 0-81); DN 22A Cataloi — Topolog (km 0-64) și DN22F Nalbant — Horia (km 0 — 14).

În județul Vaslui a fost închis DN 26 Murgeni — limita cu județul Galați.

De asemenea, nouă sectoare de drumuri naționale sunt restricționate pentru autovehicule cu masa totală autorizată mai mare de 7,5 tone, iar un drum național este restricționat pentru autovehicule cu masa totală autorizată mai mare de 3,5 tone.

Potrivit IGPR, toate porturile de la Marea Neagră sunt închise începând cu ora 1,30.

* UPDATE ORA 15.25 Călărași: Autovehiculele aflate pe A2, la km 79, ar putea rămâne la benzinăria de la km 88, din cauza vizibilității zero


Mai multe autovehicule care se află pe autostrada A2, la km 79, și care s-au deplasat circa 1,5 km în aproape două ore, ar putea rămâne la km 88, unde se află o benzinărie și un spațiu de servicii.

Purtătorul de cuvânt al ISU Călărași, Ovidiu Tătăranu, a declarat pentru AGERPRES că la nivelul județului circulația este foarte grea chiar și pentru autospecialele de intervenție ale MAI, ambulanțe și utilajele care acționează pe drumurile naționale și județene.

"Avem o situație deosebită pe A2, la km 77, unde este și un echipaj ISU: nu sunt blocate mașini, dar se circulă foarte, foarte anevoios. Utilajele de deszăpezire au antemergător, dar se mișcă foarte greu: în aproximativ două ore au făcut un km jumătate, acum sunt aproape de 79 și cel mai probabil că dacă ajung la km 88, unde este o stație de benzină și spațiu de servicii, vor rămâne acolo până se termină viscolul", a afirmat Ovidiu Tătăranu.

Potrivit sursei citate, în Călărași, care se află sub cod roșu de ninsori și viscol puternic, s-au creat suluri de zăpadă pe toate arterele de circulație la nivelul județului, iar pompierii militari au intervenit în 12 cazuri, dintre care două intervenții au vizat transportul a două gravide.

"Am avut 12 intervenții, cele mai multe pentru salvarea persoanelor aflate blocate în zăpadă, în total 250 de persoane. Am avut două intervenții mai dificile pentru două gravide — una la Lehliu Sat și una la Floroaica, comuna Vâlcelele, și cazuri punctuale pentru intervenții la persoane cu afecțiuni medicale executate de echipajele SMURD. Se circulă deosebit de greu chiar și autospecialele, pentru că vizibilitatea este zero și continuă să fie viscol foarte puternic", a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Călărași.

Județul Călărași se află sub avertizare de cod portocaliu de viscol și ninsoare abundentă. Autostrada A2 este închisă de la ora 6.20, iar drumurile naționale și cele județene sunt închise de la ora 7.45. La ora transmiterii acestei știri mai circulă doar autospecialele de intervenție ale MAI, ambulanțele și utilajele de la Drumurile naționale și Drumurile județene.

* UPDATE ORA 15.22 Bacău: DJ 119A Urechești-Sascut a fost închis

Circulația pe DJ 119 A, între localitățile Urechești și Sascut, a fost închisă, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.

"Utilajele de deszăpezire au intervenit permanent, însă, din cauza viscolului, acest sector se înzăpezește continuu și s-a decis închiderea lui. În momentul în care condițiile meteo vor permite, restricțiile de circulație vor fi ridicate", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Județul Bacău se află sub avertizare cod galben de ninsori și viscol.

* UPDATE ORA 15.01 Vaslui: DN 24 Huși — Murgeni și DN 26 Murgeni — Galați au fost închise din cauza zăpezii abundente

DN 24, între localitățile Huși și Murgeni din județul Vaslui, a fost închis circulației rutiere, din cauza zăpezii abundente și a viscolului puternic, potrivit autorităților locale.

'Inițial, s-a luat măsura restricționării vitezei pe respectivul tronson de drum, după care, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, s-a decis închiderea lui. Echipaje ale Poliției Rutiere redirecționează pe alte rute mașinile aflate în trafic', a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Vaslui, Cristian Lapa.

Totodată, autoritățile au decis închiderea DN 26 Murgeni — Galați. Pe toate drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă, prefectul Isabel Bogdan cerându-le cetățenilor să aibă în vedere măsurile recomandate de autorități, să nu pornească la drum decât dacă este necesar și să ruleze cu viteză redusă și prudență la volan.

 

UPDATE ORA 14.23 CNAIR: Tronsonul Focșani — Adjud, de pe DN2, a fost închis circulației rutiere

Circulația rutieră pe DN 2, tronsonul cuprins între Focșani și Adjud a fost închisă, începând cu ora 12:20, din causza condițiile meteorologile nefavorabile, a anunțat, vineri, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă.

"(...) Precizăm că, începând cu ora 12:20, a fost închisă circulația rutiera pe DN 2, Focșani — Adjud, km 185+000 — km 228+500. Decizia închiderii a fost luată din cauza ninsorilor abundente viscolite ce determina vizibilitate redusă", precizează CNAIR. 
Meteorologii au emis, vineri, o nouă atenționare nowcasting Cod roșu de viscol și ninsoare abundentă, valabilă până la ora 16:00, în județele Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Călărași și Tulcea.

În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită și troienită, și vizibilitate redusă spre zero.

UPDATE ORA 13.57 Cluj: Circulație auto îngreunată de polei și ninsoare

Circulația rutieră în județul Cluj se desfășoară în condiții de iarnă, fără a exista șosele închise sau blocate, pe anumite sectoare de drum cu zăpadă viscolită acționându-se cu utilaje specifice, conform autorităților locale.

"La nivelul județului Cluj nu se înregistrează drumuri județene închise sau blocate, circulația desfășurându-se normal, în condiții de iarnă. Temperaturile scăzute au dus la formarea poleiului pe anumite drumuri județene din zonele de munte precum Gilău și Huedin. Pe anumite sectoare de drum cu zăpadă viscolită se acționează cu utilaje specifice și se împrăștie materiale antiderapante", se arată într-o informare transmisă vineri de Consiliul Județean (CJ) Cluj.

UPDATE 13:55 Enel, situaţia la ora 12.00: Peste 180 de localităţi din patru judeţe, fără energie electrică

Potrivit informării E-Distribuţie Muntenia, în judeţul Constanţa 95 de localităţi nu au energie electrică, total sau parţial, în Tulcea 11 localităţi, în Călăraşi 64 iar în Ialomiţa 18, echipele companiei fiind în teren pentru remedierea problemelor.

"În judeţul Constanţa au rămas nealimentate o linie de înaltă tensiune, 50 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 4 linii de medie tensiune parţial şi 1580 posturi de transformare, fiind afectate total sau parţial 95 localităţi. (...) În municipiul Constanţa se înregistrează deranjamente individuale şi colective datorate condiţiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine", transmite Enel printr-un comunicat de presă.

"În judeţul Tulcea au rămas nealimentate 2 linii de înaltă tensiune, 5 linii electrice aeriene de medie tensiune total şi 4 parţial, precum şi 94 posturi de transformare, fiind afectate 11 localităţi (Ceamurlia de Jos, Lunca, Baia, Murghiol, Cerbu, Rahmanu, Haidaru, Casimcea, Dunavatul de Jos, Dunavatul de Sus, Beidaud). În municipiul Tulcea se înregistrează deranjamente individuale şi colective datorate condiţiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine", se mai arată în comunicatul de presă.

"În judeţul Ialomiţa au rămas nealimentate 8 linii electrice aeriene de medie tensiune, iar 8 parţial, 272 posturi de transformare, fiind afectate 18 localităţi ( Cazanesti , Gheorghe Doja, Paltinis, Amara, Stelnica, Facaieni, Bordusani, Fetesti, Tandarei, Slobozia Noua, Cegani, Maltezi, Fratilesti, Suditi, Grivita, Milosesti, Nicolesti, Tovarasia). În municipiul Slobozia se înregistrează deranjamente individuale şi colective datorate condiţiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine", se arată în comunicatul de presă.

În judeţul Ilfov a rămas nealimentată parţial 1 linie electrică aeriană de medie tensiune şi 8 posturi de transformare, fiind afectată parţial localitatea Petrăchioaia. În judeţul Giurgiu a rămas nealimentată 1 linie electrică aeriană de înaltă tensiune şi parţial 10 linii electrice aeriene de medie tensiune şi 45 posturi de transformare, fiind afectate localităţile Greaca, Schitu, Stăneşti, Chiriacu şi Adunaţii Copăceni. În Bucureşti există deranjamente punctuale pentru soluţionarea cărora intervin echipele E-Distribuţie Muntenia.

UPDATE ORA 13.33 Vrancea: Autoturisme împotmolite în nămeți pe DJ 205 H și DJ 204 E

Autoritățile vrâncene acționează pentru deblocarea unor autoturisme rămase împotmolite în zăpadă pe DJ 204 E și DJ 205 H.

"Un autoturism cu o persoană a rămas blocat în zăpadă pe DJ 204E, între localitățile Panciu și Haret. Un echipaj de pompieri din cadrul Stației de Pompieri Panciu și un utilaj de deszăpezire din cadrul Secției Drumuri Județene urmează să ajungă la fața locului pentru a debloca autoturismul. De asemenea, un autoturism cu trei persoane a rămas blocat în zăpadă pe DJ 205H, între localitățile Domnești și Păunești. Autoritățile locale au dispus deplasarea la fața locului a unui utilaj de deszăpezire, pentru a debloca autoturismul", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, Paul Bîndar.

Ambulanțele Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea au intervenit pentru preluarea a două gravide din comunele Gugești și Țifești, femeile fiind transportate la spital.

Potrivit ISU Vrancea, din cauza condițiilor meteo nefavorabile — ninsori abundente, viscol și vizibilitate redusă — pentru siguranța participanților la trafic s-a dispus închiderea circulației pe următoarele tronsoane de drumuri naționale: DN 2 (E85) Focșani—Adjud, DN 2 N Bogza — Dumbrăveni, DN 23 A Gologanu — Tătăranu — Cioraști și DN 23 B Măicănesti — Ciorăști — Codrești.

De asemenea, s-a dispus închiderea tronsoanelor de drumuri județene: DJ 202 F Balești — Mihălceni, DJ 204 B Tătăranu — Măicănești, DJ 202 E Sihlea — Voetin, DJ 204 E Haret — Panciu, DJ 205 C Golești — Cîrligele și DJ 205 H Domnești — Păunești.

UPDATE 13.25 Bacul Oltișoru 4, care face legătura între Punctul de trecere a frontierei Zimnicea rutier și Punctul de trecere a frontierei Svishtov rutier, nu mai execută curse din cauza condițiilor meteo nefavorabile, potrivit ISU "A D Ghica" Teleorman. Măsura a determinat instituirea interdicției circulației mijloacelor de transport marfă pe drumurile publice din Republica Bulgaria și imposibilitatea accesului mijloacelor de transport către PTF Svishtov.

* UPDATE ORA 13.21 Ialomița: Mai multe autoturisme și camioane, înzăpezite; 15 localități — fără energie electrică

Zeci de persoane au rămas înzăpezite cu mașinile pe drumurile din județul Ialomița, iar o parte dintre acestea au fost deja salvate cu ajutorul autorităților, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Ialomița, plutonierul major Lăcrămioara Chirea.

Potrivit sursei citate, la orele prânzului, la Slobozia erau două autocamioane înzăpezite, iar șoferii așteptau să primească ajutorul autorităților. De asemenea, pe drumul dintre Ghimbășani și Mărculești se aflau patru persoane într-un autoturism blocat de nămeți, iar în localitatea Iazu, cinci mașini cu cinci persoane erau înzăpezite.

Între localitățile Andrășești și Căzănești sunt blocate un camion și un TIR, iar în localitatea Orboiești se află înzăpezită o mașină.

Totodată, două gravide care urmau să nască au fost preluate de ambulanțe și transportate la spital.

O mașină cu pâine a rămas înzăpezită la Platonești, iar pompierii au luat șoferul cu autoșenilata și l-au transportat la Țăndărei. De asemenea, mai multe autoturisme și un microbuz cu 8 persoane au rămas înzăpezite la primele ore ale dimineții dar între timp, oamenii au fost salvați de autorități.

Vântul puternic a doborât doi copaci în municipiul Slobozia și a luat acoperișul și tencuiala de la șapte case.

În 15 localități sunt probleme cu energia electrică din cauza vântului puternic, între care municipiul Fetești, care este parțial nealimentat și cartierul Slobozia Nouă din municipiul Slobozia.

"În total am primit circa 65 de apeluri, atât pentru asistența persoanelor cu afecțiuni medicale dar și oameni blocați, înzăpeziți, iar majoritatea solicitărilor au fost deja rezolvate", a declarat plutonierul major Lăcrămioara Chirea.

Județul Ialomița se află sub cod roșu de vremea rea și toate drumurile naționale și județene au fost închise traficului rutier.

UPDATE ORA 13.21 Maramureș: Trafic rutier îngreunat de formarea poleiului pe majoritatea drumurilor din județ

Traficul rutier pe toate drumurile europene, naționale, județene și comunale din județul Maramureș se desfășoară în condiții de iarnă, iar unele tronsoane de drum sunt afectate de formarea poleiului, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt la Consiliului Județean Maramureș, Amalia Babici Man.

"Traficul rutier pe majoritatea drumurilor naționale județene și naționale se desfășoară în condiții de iarnă, traficul este ușor îngreunat de formarea poleiului. Recomandăm participanților la trafic să fie precauți, să nu bruscheze comenzile mașinii și să respecte distanțele între autovehicule pentru a evita situațiile neplăcute. Transportatorii de marfă sunt sfătuiți să nu pornească la drum fără a fi pregătiți și să se intereseze de starea drumurilor pe care urmează să le parcurgă. Reamintim că majoritatea drumurilor județene și naționale traversează zone alpine de peste 1.000 de metri, iar vremea se poate schimba la intervale scurte de timp", a spus Amalia Babici Man.

Potrivit acesteia, în ultimele ore lucrătorii Societății Județene de Drumuri și Poduri Maramureș, care întreține peste 800 kilometri de drum, au intervenit cu 46 de utilaje și au fost răspândite peste 470 de tone de material antiderapant pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil și pentru prevenirea și combaterea poleiului.

Potrivit Poliției Rutiere Baia Mare, în ultimele 24 de ore nu au fost semnalate evenimente deosebite în trafic.

De asemenea, dispeceratul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a precizat că traficul rutier prin punctele de frontieră spre Ungaria și Ucraina din județele Satu Mare, Suceava și Maramureș se desfășoară în condiții optime.

 

UPDATE 13.00 Alimentarea cu energie electrică era întreruptă vineri, la ora 10:00, în 52 de localități din județele Brăila, Buzău, Galați, Dâmbovița și Maramureș, unde distribuitori sunt Electrica Muntenia Nord și Electrica Transilvania Nord, potrivit unor comunicate postate pe site-urile companiilor.

Astfel, în județul Brăila, erau nealimentate cu energie electrică 42 de localități, respectiv comunele Praporgescu, Gulianca, Ariciu, Salcia Tudor, Cuza Vodă, Mihail Kogălniceanu, Olaneasca, Corbu Vechi, Căldărușă, Tirlele Filiului, Batogu, Ionesti, Liscoteanca, Esna, Țepeș Vodă, Movilă Miresii, Gavani, Gemenele, Tichilești, Unirea, Silistraru, Ianca (parțial), Gurguieti, Sihleanu, Scortaru Nou, Pitulați, Constantinesti, Râmnicelu, Lacu Rezi, Măru Roșu, Dudești, Mircea Vodă, Perișoru, Berlescu, Tufești, Oprisenesti, Plopu, Baraganu, Făurei,(parțial), Brăteșu Vechi, Surdila Greci și Tătaru.

"Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord — Sucursala Brăila și AISE Brăila au în acest moment 39 de echipe pe teren, care acționează pentru remedierea defecțiunilor apărute", spun reprezentanții distribuitorului.

În județul Buzău erau nealimentate parțial cu energie electrică trei comune: Largu, Luciu (parțial), Padina (parțial). Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord — Sucursala Buzău are în acest moment 15 de echipe pe teren, care acționează pentru remedierea defecțiunilor apărute.

În județele Galați și Dâmbovița erau nealimentate cu energie comuna Ivești parțial, respectiv comună Braniște. La această 
ora, se acționează cu șapte echipe în aceste zone.

Totodată, în comunicatul postat pe site-ul Electrica Transilvania Nord se precizează că, în județul Maramureș, există cinci localități nealimentate cu electricitate: Coroieni, Baba, Valeni, Draghia și Dealu Mare.

"Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord — Sucursala Baia Mare are în acest moment două de echipe pe teren, care acționează pentru remedierea defecțiunilor apărute", se arată în comunicat.

UPDATE 12:48 Mai mulţi navetişti care se întorceau acasă după o noapte de muncă, din Buzău în localitatea Poşta Câlnău, au fost opriţi din drum din cauza ninsorilor, muncitorii devenind recalcitranţi, însă autorităţile nu au cedat.

Prefectul judeţului Buzău, Aurelia Mitrea, a declara că navetiştii doreau să ajungă acasă, după muncă, de la Buzău în localitatea Poşta Câlnău. Autorităţile nu au permis autocarului în care se aflau muncitorii să treacă întrucât DN2 E85 este închis circulaţiei, din cauza viscolului. Navetiştii au insistat să îşi poată continua drumul, spunând că au de parcurs o distanţă mică până acasă, însă autorităţile nu au cedat.

"Trebuie să fim fermi. Era urgie. Viscolul era foarte puternic. Vizibilitatea era zero. La 200 de metri distanţă dacă se întâmpla ceva cine răspundea? Ne-au spus să-i lăsăm să treacă, să ne facem că nu-i vedem. Nu i-am lăsat”, a afirmat prefectul.

Autorităţile le-au propus muncitorilor să fie găzduiţi în Primăria din Mărăcineni până când drumul va fi deblocat, însă aceştia au refuzat şi s-au întors în autogara din Buzău.

 

UPDATE ORA 12.48 Gorj: Drumarii acționează cu opt utilaje și material antiderapant în sudul județului

Drumarii acționează vineri la prânz cu opt utilaje în sudul județului Gorj, unde au fost înregistrate ninsori mai puternice decât în restul județului, a declarat, pentru AGERPRES, șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu, Ion Tudor.

"Drumarii din Târgu-Jiu, împreună cu forma prestatoare, acționează pe DN 67B, între Licurici, Hurezani până spre limita cu județul Dolj. Acolo încă mai ninge, dar sporadic, avem zăpadă tocată, s-a intervenit cu material antiderapant și drumul este curat. Pe Dealul Mărului, de la Hurezani înspre Drăgășani, mai este zăpadă tocată. Mai acționăm la această oră pe Godeanu, de la Baia de Aramă spre Valea Cernei. Supraveghem în permanență DN 67C Novaci-Rânca, fiind altitudinea foarte mare și zonă de munte, nu mai ninge acum, dar e zbor de zăpadă. La această oră avem opt utilaje care mai acționează, restul sunt în baze, pentru că drumurile sunt 'la negru'. (...) Mai mult în partea de sud a județului a nins, am vorbit cu colegii de la Dolj, am avut o scurtă videoconferință cu directorul regional și ne-a comunicat să fim totuși pregătiți dacă e nevoie să-i ajutăm pe colegii de la Dolj", a precizat Ion Tudor.

Județul Gorj se află sub atenționare meteorologică Cod galben până vineri seara, la ora 20,00, fenomenele vizate fiind ninsori, intensificări ale vântului și  temperaturi scăzute.

UPDATE ORA 12.26 Neamț: Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă în tot județul

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă în tot județul, dar nu sunt drumuri închise, informează un comunicat al Prefecturii Neamț, remis, vineri, AGERPRES.

Cele 9 localități care au rămas, în noaptea de joi spre vineri, fără curent electric, din cauza viscolului, sunt realimentate în acest moment cu energie.

Secția de Drumuri Naționale acționează pe toate sectoarele de drum din județ cu 16 utilaje de deszăpezire și împrăștiere de material antiderapant.

De asemenea, operatorii care au contract cu Consiliul Județean acționează pe 33 de sectoare de drum județean.

Pentru prevenirea decesului prin hipotermie, la centrele de noapte au fost cazate 37 de persoane fără adăpost.

Județul Neamț se află sub cod galben de ninsoare și viscol până sâmbătă, la ora 10,00.

La ordinul inspectorului general al IGSU, un echipaj al ISU Neamț, format din 3 subofițeri și o autoșenilată, se află la Brăila în sprijinul echipelor de intervenție de acolo.

UPDATE ORA 12.18 Buzău: Trei localități fără curent electric, patru drumuri naționale închise

Trei localități din județul Buzău, Padina, Luciu și Largu, au rămas fără curent electric, iar patru drumuri naționale au fost închise vineri dimineață din cauza zăpezii și a viscolului.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău remis vineri, AGERPRES, pentru siguranța participanților la trafic au fost închise circulației DN2C între localitățile Buzău-Slobozia, DN 2E85 între localitățile Buzău-Râmnicu Sărat-Urziceni, DN2B între localitățile Buzău-Brăila și DN22 între localitățile Râmnicu Sărat-Brăila.

Totodată, s-a luat măsura restricționării traficului rutier pe DN10 Buzău-Brașov pentru mașinile de mare tonaj.

În urma unor defecțiuni apărute în rețeaua de alimentare cu energie electrică au fost afectate localitățile Padina, Luciu și Largu, respectiv circa 2.800 de abonați.

În cursul dimineții de vineri, o ambulanță din cadrul SAJ Buzău, însoțită de un utilaj antemergător de la Secția de Drumuri Naționale, a intervenit pentru transportarea la Spitalul din Râmnicu Sărat a unui copil în vârstă de aproximativ 3 ani, care avea febră și necesita îngrijire medicală de specialitate.

În comunicatul de presă se mai menționează că, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-au luat măsuri privind creșterea capacității operaționale la toate instituțiile Ministerului Afacerilor Interne din județul Buzău, întocmirea unui plan de măsuri cu sarcini precise pentru fiecare membru cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență și deplasarea reprezentanților autorităților publice locale pentru verificarea situației în teren.

Județul Buzău se află sub avertizarea meteorologică cod roșu între orele 8,30-13,00, respectiv viscol puternic, rafale de vânt de peste 85 km/h și vizibilitate redusă până la zero.

UPDATE 11:56 Mai mulţi stâlpi de electricitate şi copaci au fost doborâţi de viscol, în municipiul Constanţa, echipe ale E-Distribuţie Dobrogea şi de la Serviciul Spaţii Verzi intervenind pentru remedierea problemelor. Potrivit Primăriei Constanţa, rafalele de vânt au doborât stâlpi de electricitate pe străzile Badea Cârţan şi Unirii, aceştia fiind practic susţinuţi de cabluri.

Un stâlp de electricitate s-a prăbuşit la intersecţia bulevardului Mamaia cu strada Mihai Viteazu. Poliţia Locală a blocat zonele pentru intervenţia autospecialelor firmei E-Distribuţie Dobrogea dotate cu macarale.

De asemenea, vântul puternic a doborât mai mulţi copaci în municipiul Constanţa, iar echipele de la Serviciul Spaţii Verzi au tăiat şi îndepărtat copacii căzuţi pe străzile Caraiman, Celulozei, Duiliu Zamfirescu, aleea Zefirului, Călăraşi colţ cu I. Lahovari, Traian, General Manu, bulevardul I.C. Brătianu - cap linie 48, şi strada Alexandru Cel Bun.

UPDATE ORA 11.49 Ilfov: Toate drumurile județene au fost și sunt funcționale

Toate drumurile județene din Ilfov au fost și sunt funcționale, informează un comunicat de presă al Consiliul Județean.

Potrivit sursei citate, s-a intervenit și se intervine în continuare cu toate utilajele prevăzute pentru deszăpezire, fapt ce facilitează circulația în condiții de iarnă.

 

UPDATE 11.45 Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată vineri, la ora 8:25, de la Sistemul Energetic Național, din cauza unei perturbații pe o linie de evacuare putere de 400KV în SEN, aparținând operatorului de transport a energiei electrice, informează Nuclearelectrica printr-un comunicat remis AGERPRES.

"Această perturbație apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unității 1 de la SEN, reactorul rămânând în funcțiune la un nivel redus de putere. Sistemele centralei funcționează conform proiectului și nu există niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător", precizează reprezentanții companiei.

Județul Constanța, pe raza căruia se află centrala nuclearoelectrică se află sub atenționare  Cod roşu de ninsori şi viscol până la ora 18:00.

UPDATE ORA 11.25 Un număr de șapte drumuri județene sunt blocate la acestă oră din cauza viscolului, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES de Inspectoratul Județean de Poliție Galați.

Potrivit comunicatului, sunt blocate DJ 251 Smârdan — Slobozia Conache, DJ 24A Rădești—Berești—Corod, DJ 242 Târgul Bujor—Vârlezi, DJ 255 Slobozia—DN 25, DJ 242 E Băneasa—Oancea, DJ 242 Băneasa—Suceveni, DJ 242 A Rădești—Berești—Cavadinești.

Mai sunt blocate și DN 22 B Galați—Brăila, DN 24 D Galați—Vaslui și DN 25 Hanu Conachi și Șendreni.

De asemenea, circulația este restricționată pe toate drumurile naționale pentru vehicule mai mari de 7,5 tone.

 

UPDATE 11:21 Militarii intervin pentru deblocarea unor autocamioane înzăpezite între Ovidiu şi Nicolae Bălcescu.

O grupă de militari acţionează cu un camion DAC 6x6 şi cu un autotrailer ”Tatra” pe DN 2A, între localităţile Ovidiu şi Nicolae Bălcescu, pentru degajarea drumurilor şi deblocarea unor autocamioane rămase înzăpezite. Militari ai Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti” din Constanţa intervin, vineri, pentru înlăturarea efectelor căderilor masive de zăpadă din zona Dobrogei.

Astfel, la solicitarea Centrului Naţional de Conducere Integrată, constituit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, o grupă de militari acţionează cu un camion DAC 6x6 şi cu un autotrailer ”Tatra” pe DN 2A, între localităţile Ovidiu şi Nicolae Bălcescu, pentru degajarea căii de acces şi deblocarea unor autocamioane rămase înzăpezite.

La solicitarea aceleiaşi structuri, sunt în pregătire alte două intervenţii în judeţul Constanţa, pe DN 22, în zona localităţilor Sibioara şi Lumina, respectiv pe DN 3, între Constanţa şi Valul lui Traian.

La nivelul întregii ţări, Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să intervină în primă urgenţă, la solicitarea autorităţilor competente de la nivel central şi local, cu peste 2.600 de militari şi circa 400 de mijloace tehnice cu putere sporită de deplasare, tractare şi transport, autosanitare şi automacarale, precum şi cu cinci elicoptere şi o aeronavă ale Forţelor Aeriene Române. La nevoie, pot fi puse la dispoziţie şi alte forţe şi mijloace suplimentare.

UPDATE 11:15 O ambulanţă care a preluat dintr-o localitate din Vrancea un copil de doi ani, cu febră, nu poate înainta din cauza zăpezii, aşteptând un utilaj de deszăpezire.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, este locotenent Bîndar Paul Petruţ, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că ambulanţa a preluat din localitatea Ciorăşti un copil în vârstă de 2 ani care are febră.

Ambulanţa nu poate înainte din cauza zăpezii, aflându-se la ieşirea din Tătăranu.

Ambulanţa aşteaptă în zonă un utilaj de deszăpezire.

Locotenentul Bîndar Paul Petruţ a adăugat că ambulanţele au prleuat, vineri, două femei însărcinate, fără a întâmpina probleme în transport.

UPDATE 11.04 "Drumurile naționale, precum și drumurile județene sunt închise în Brăila, Ialomița, Constanța, Călărași, Tulcea. S-a luat decizia preventivă pentru ca oamenii să nu se blocheze pentru că va fi situația dificilă până la cel puțin ora 13,00, după care vom încerca să înlăturăm efectele pentru ca după aceea să se reia circulația în mod normal acolo unde este posibil. Acționăm pe două paliere: unul preventiv, unde Poliția împiedică persoanele să ajungă cu mașini sau alte mijloace pe drumurile care sunt închise și informează pe unde să meargă, și pe partea de intervenție, unde ISU, împreună cu Jandarmeria, Poliția — și acum am solicitat la Constanța și sprijinul MApN pentru anumite intervenții — lucrează împreună pe partea de intervenții la situațiile de urgență. Avem mai multe situații în curs de rezolvare. S-a luat legătura cu primăriile acolo unde avem cazuri care sunt în așteptarea intervenției medicale ca să se trimită asistenții de la dispensar. Avem un caz la Floroaica, județul Călărași, unde este un mijloc de intervenție în deplasare, o șenilată de la SMURD. Am luat legătura cu viceprimarul și urma să se trimită o asistentă care să stea cu gravida până ajunge mijlocul de intervenție", a spus Arafat.

El a afirmat că mai multe localități nu au curent electric, acționându-se pentru remedierea problemelor.

De asemenea, Raed Arafat a precizat că 622 de persoane care necesită dializă au fost evacuate preventiv. Aceeași măsură s-a luat și pentru 126 de gravide.

"O parte dintre persoane au refuzat să fie evacuate și normal că în cazul în care va fi ceva o să trebuiască să se intervină pentru ele", a mai spus șeful DSU.

UPDATE 11.00 Circulația prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse se desfășoară normal, fără restricții din cauza zăpezii, dar participanții la trafic care călătoresc spre Bulgaria sunt avertizați că drumurile în nordul Bulgariei sunt închise, a declarat șefului ITPF Giurgiu, Radu Leorda.

'Circulația în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, Bulgaria se desfășoară normal, drumul național 5 București-Giurgiu este deschis circulației, dar în momentul de față orice participant la trafic care ajunge în frontieră este informat și avertizat că în Bulgaria de nord drumurile sunt închise din cauza viscolului', a declarat Radu Leorda.

El a mai spus că din noaptea de joi spre vineri, de când a început să ningă, un număr de 150 de autovehicule și tiruri au intrat în România prin PTF Giurgiu-Ruse, iar la ieșirea din țară numărul acestora a fost mult mai mic.

UPDATE ORA 10.41 Prahova: Restricție de trafic pe DN1B spre Buzău

Poliția Prahova a instituit restricție de trafic pe DN 1B care leagă Ploieștiul de Mizil, restricția aplicându-se de la ieșirea din orașul Mizil către Buzău.

Potrivit IPJ Prahova, autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone nu mai pot circula pe DN 1B de la ieșirea din Mizil spre Buzău, în condițiile în care s-au instituit restricții de trafic în acest sens.

Potrivit subprefectului de Prahova, Mădălina Lupea, pe toate drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă, însă nu sunt probleme deosebite. Drumul care leagă stațiunea Sinaia de cota 1400 a fost închis vineri dimineață din cauza zăpezii și a viscolului.

* UPDATE ORA 10.29 Vaslui: Restricție de viteză pe DN Huși — Murgeni

Autoritățile vasluiene au impus o restricție de viteză pe DN Huși-Murgeni, din cauza ninsorii abundente și a viscolului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului Vaslui, Cristian Lapa, șoferii sunt sfătuiți să circule cu o viteză de maxim 30 — 40 de kilometri pe oră. Pe toate drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă, până acum nefiind semnalate blocaje.

În prezent, echipaje medicale din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui preiau cazurile de persoane care necesită dializă din zonele Murgeni, Hoceni și Drânceni, precum și două cazuri din județul Vrancea. Bolnavii urmează să fie transportați la spitalele din municipiile Bârlad și Vaslui.

UPDATE ORA 10.23 Brașov: 52 de utilaje de deszăpezire au intervenit pe drumurile naționale din județ

Un număr de 52 de utilaje de deszăpezire au acționat pe drumurile naționale din județul Brașov începând de vineri dimineața, ora 04,00, după ce în cursul nopții au acționat un număr de 44 de utilaje, informează Prefectura Brașov într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

"Am cerut fermitate și maximă responsabilitate în gestionarea acestui fenomen cu aplicarea tuturor prevederilor planului de măsuri pentru sezonul rece, conform instituțiilor membre ale comandamentului de iarnă. Monitorizăm permanent situația la nivelul județului pentru a ne asigura că nu vor exista probleme majore", precizează prefectul Ciprian Băncilă, citat de comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, joi seara la ora 22,00 a fost convocat comandamentul de iarnă pentru județul Brașov, la care au participat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) și cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri( DRDP) Brașov.

Prefectul Ciprian Băncilă, împreună cu șeful ISU, colonelul Stelian Rechițean, s-au deplasat în zona Bran-Moeciu, iar șefa DRDP Adriana Nicula, în zona Predeal. De asemenea, li s-a cerut tuturor șefilor de district din județ să fie în teren și să asigure permanența.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Brașov, Gabriela Dinu, a declarat, pentru AGERPRES, că vineri dimineața (ora 9,45 — n.r.), niciun drum din județul Brașov nu este închis circulației sau restricționat.

Pe drumul spre Poiana Brașov se circulă în condiții de iarnă cu strat de zăpadă pe carosabil de câțiva centimetri, dar nu este restricționată circulația. Este posibil să se formeze coloane de mașini din cauza vitezei reduse pe serpentine, a spus sursa citată.

Nici Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Brașov nu a avut intervenții mai deosebite vineri dimineața, doar că se circulă mai greu din cauza vremii, a precizat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al SAJ Brașov, Adriana Palaghiea.

La Brașov continuă să ningă abundent, dar fără intensificări ale vântului.

* UPDATE ORA 10.12 Iași: Nu sunt drumuri închise sau blocate; până de curent la Târgu Frumos

În județul Iași nu existau vineri dimineață drumuri închise sau blocate, dar carosabilul este umed sau acoperit cu zăpadă de 1-2 cm, motiv pentru care se recomandă prudență din partea conducătorilor auto.

"În ciuda codului galben intrat în vigoare ieri de la ora 22,00, în județ nu s-au înregistrat până în prezent probleme deosebite. De menționat ar fi doar întreruperea curentului electric în jur de o oră, în cursul nopții, pe zona Târgu Frumos. De asemenea, poliția rutieră și cei de la drumurile județene au intervenit dimineață pentru deblocarea unui tir în panta din localitatea Bordea", a declarat prefectul Marian Grigoraș.

Autotrenul respectiv nu era echipat corespunzător pentru circulația pe drumuri de iarnă. Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, a declarat că șoferul autotrenului a fost sancționat pentru că nu era echipat corespunzător, circulația fiind blocată pentru aproximativ jumătate de oră.

* UPDATE ORA 10.12 Circulația feroviară, temporar suspendată pe linia Constanța-București; trenurile staționează în gări

Circulația feroviară a fost temporar suspendată pe raza SRCF Constanta, deoarece nu se poate efectua în condiții de siguranță din cauza viscolului, iar toate trenurile aflate în parcurs au fost oprite în gări pentru siguranța călătorilor, informează CFR SA.

''CFR SA informează că din cauza condițiilor meteo deosebite — instituirea Codului roșu de viscol pe județele din sud-estul țării, circulația feroviară nu se poate efectua în condiții de siguranță pe raza SRCF Constanta și a fost temporar suspendată. S-au dispus măsuri operative pentru ca toate trenurile aflate în parcurs să fie oprite în gări pentru siguranță călătorilor. Nu vor fi formate noi trenuri, decât atunci când vor fi condiții de vizibilitate și viscolul va scădea în intensitate", spune compania, pe pagina proprie de Facebook.

De asemenea, circulația trenurilor de marfă pe raza județelor afectate (Călărași, Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Tulcea) pe perioada Codului roșu a fost temporar suspendată, iar trenurile staționează în condiții de siguranță în stațiile de cale ferată.

"În cursul acestei dimineți, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, secțiunea CF Grădinari — Chiajna s-a defectat și momentan se asigură circulația trenurilor prin procedura cale liberă, cu verificarea pe teren a poziției aparatelor de cale (pe porțiunea defectă). Din cauza acestei defecțiuni, trenurile pot înregistra întârzieri față de graficul de circulație, de până la 30 minute/tren", spune CFR SA.

Echipele de intervenție feroviare sunt pe teren, însă nu pot interveni deocamdată din cauza viscolului puternic.

"Rugăm călătorii să înțeleagă că toate măsurile operative întreprinse în această perioadă de angajații feroviari au ca principal scop circulația trenurilor în condiții de siguranță", subliniază compania națională de administrare a infrastructurii de cale ferată.

UPDATE 09.56 Circulația rutieră pe tronsoanele Oltenița - Daia (DN 41), Hanu Conachi - Șendreni (DN 25), respectiv pe sectoare de drumuri și autostrăzi de pe raza județelor Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Călărași și Tulcea, a fost închisă din cauza ninsorii abundente și a viscolului, vizibilitatea fiind redusă, a anunțat, vineri, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, începând cu ora 8:00, a fost închisă circulația rutieră pe DN 41, Oltenița — Daia, km 0+000 — km 64+085, iar de la ora 8:30 traficul a fost închis pe DN 25, Hanu Conachi — Șendreni, km 31+320 — km 68+197.

Decizia a fost luată din cauza ninsorii abundente și a viscolului, vizibilitatea fiind redusă.

Totodată, s-a decis închiderea circulației drumurilor naționale și a sectoarelor de autostradă din județele afectate de Codul Roșu, respectiv: Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Călărași și Tulcea. Astfel, în aceste zone, se recomandă evitarea oricărei deplasări.

CNAIR subliniază faptul că intervenția în timp util a utilajelor de deszăpezire este condiționată și de respectarea de către participanții la trafic a tuturor regulilor de circulație și a restricțiilor impuse.

Pe de altă parte, CNAIR menționează că, începând cu ora 8:30, a fost deschisă circulația rutieră pe DN 5, București — Giurgiu pentru toate categoriile de autovehicule.

La ora actuală, circulația se desfășoară în condiții de iarnă și se acționează în vederea restabilirii circulație, potrivit Companiei de drumuri.

 

UPDATE ORA 09.32 13 sectoare de drumuri naționale și sectoarele de autostrada din județele Ialomița, Călărași, Constanța și Brăila sunt închise, iar pe alte nouă sectoare se circula cu restricții de tonaj pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, a anunțat vineri Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Astfel, în noaptea de joi spre vineri (05.01.-06.01.2017), din cauza condițiilor meteo nefavorabile (ninsori abundente, viscol și vizibilitate redusă), au fost închise următoarele sectoare de drumuri naționale și autostrăzi: A2, București — Constanța, DN5, București — Giurgiu, DN 2C, Costești — Slobozia, DN2, Mărăcineni — Oreavu, DN 21A, Bărăganul—Țăndărei, DN 23B, Măicănești — Ciorăști, DN 23 A, Gologanu—Ciorăști, DN 2N, Bogza — Dumbrăveni, DN 2B, Buzău — Brăila, DN22, Râmnicu Sărat — Brăila, DN 2, București—Urziceni, DN 3A, Lehliu — Fetești, DN 4, Centura București-Oltenița.

De asemenea, din cauza fenomenelor meteo extreme, caracterizate prin ninsori abundente și viscol la sol, vizibilitate redusă sub 50 m si local sub 10 m, începând cu ora 07:00 s-a decis închiderea circulației drumurilor naționale și a sectoarelor de autostrada din județele: Ialomița, Călărași, Constanța și Brăila.

Potrivit reprezentanților CNAIR, sunt și sectoare de drum național pe care au fost instituite restricții de tonaj pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, respectiv DN 5B, Giurgiu — Ghimpați;DN 24, DN 25, DN 25A, DN 26, DN 26A, DN 2B, DN 22B, DN 10

CNAIR precizează că pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi s-a acționat cu 1.290 autoutilaje și s-au răspândit 10.111,5 tone material antiderapant și 2.675 tone clorura de calciu.

În condițiile Codului Galben și Portocaliu, pentru evitarea riscurilor de accidente și înzăpeziri se recomandă deplasarea doar în cazuri de forță majoră.

În zonele afectate de cele două coduri, utilajele de deszăpezire acționează în vederea deblocării mașinilor rămase înzăpezite.

"Menționăm că intervenția în timp util a utilajelor de deszăpezire este condiționată și de respectarea de către participanții la trafic a tuturor regulilor de circulație și a restricțiilor impuse", spun reprezentanții companiei.

UPDATE 9.20, BUZĂU: Patru localităţi din Buzău sunt, vineri dimineaţă, fără curent electric, iar mai multe drumuri au fost închise, din cauza viscolului. De asemenea, ISU a ajutat Ambulanţa să intervină la un copil de 3 ani la care nu putea interveni din cauza zăpezii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit ISU Buzău, vineri dimineaţă, pompierii au intervenit pentru acordarea primului ajutor la un copil de 3 ani, din localitatea Boldu.

"Este un copil de trei ani, care avea febră. Ambulanţa nu a putut ajunge decât cu antemergător, din cauza nămeţilor. Copilul este stabil şi va fi dus la spital”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.

Potrivit acestuia, la ora transmiterii acestei ştiri, patru localităţi sunt fără curent electric, iar DN2C între localităţile Buzău – Slobozia, DN2E85 între localităţile Buzău – Râmnicu Sărat, DN2B între localităţile Buzău – Brăila, DN22 între localităţile Râmnicu Sărat - Brăila şi DN 85, pe porţiunea Buzău – Urziceni, au fost închise circulaţiei.

"Deocamdată nu avem persoane blocate. Suntem sub cod roşu, avem acum şedinţă să vedem ce măsuri se vor lua”, a spus Prahoveanu.

De asemenea, în zorii zilei de vineri, un autovehicul cu cinci pasageri a rămas blocat în zăpadă pe calea rutieră la intrare în judeţul Buzău, dinspre Vrancea, situaţia fiind rezolvată în colaborare cu reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale.

UPDATE ORA 09.12 Un număr de 42 de trenuri care circulă în zonele cele mai afectate de viscol, respectiv județele Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița și Călărași, au fost anulate, a anunțat CFR Călători pe site-ul propriu.

Cu toate că pentru data de 6 ianuarie a.c. s-a luat decizia anulării unor trenuri pe ruta București — Constanța și retur, legătura feroviară este menținută cu celelalte trenuri rămase în graficul de circulație.

Comandamentul de iarnă CFR Călători instituit pe raza Sucursalelor din Sudul și Estul țării și echipele feroviare din unități (revizii, depouri, etc) sunt pregătite pentru intervenție în vederea asigurării condițiilor necesare desfășurării în siguranță a călătoriei cu trenul, menționează reprezentanții companiei.

De asemenea, aceștia precizează că s-au organizat cu locomotive diesel și în alte locații feroviare, în situația în care circulația cu automotoare va fi dificilă. Depozitele de combustibil sunt asigurate cu combustibilul necesar iar stațiile de preîncălzit vagoane funcționează la parametri normali.

"Au fost pregătite locomotive Diesel de rezervă, au fost suplimentate echipele de intervenție iar garniturile de tren sunt verificate înainte de plecarea în cursă. În situația apariției unor defecțiuni la instalația electrică/de încalzire, pe fondul temperaturilor foarte scăzute, personalul de tren va redistribui călătorii, în măsura posibilităților, în alte vagoane", precizează compania.

CFR Călători și CFR Infrastructură colaborează operativ și centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs și cel din gări să poată lua împreună cele mai potrivite măsuri pentru prevenirea situațiilor neplăcute pentru pasageri. Personalul feroviar este la dispoziția pasagerilor oferindu-le asistență în gări și la bordul trenurilor.

 

UPDATE ORA 09.08 Cele două bacuri cu care se traversează, de regulă, Dunărea de pe malul gălățean pe cel tulcean nu mai circulă din cauza viscolului foarte puternic, au aununțat vineri reprezentanții Navrom Bac Galați.

UPDATE ORA 09.04 Galați: Două drumuri naționale și patru județene închise; 250 de case fără lumină

Două drumuri naționale și patru județene sunt închise, iar 250 de gospodării din comuna gălățeană Ivești nu au energie electrică, din cauza viscolului puternic, informează vineri Prefectura Galați.

Circulația rutieră este restricționată pentru vechicule de mare tonaj, peste 7,5 tone, pe șapte tronsoane din șase drumuri naționale.

Sunt restricții de trafic greu pe următoarele drumuri naționale: DN 25 Km 3—km 68, DN 25 A Hanu Conachi-Vrancea, DN 26 Galați-Vaslui (km 3-km 81), DN 26 A Oancea-Vama Oancea, DN 2 B km 125-129, de la Șendreni la Galați, DN 2 B km 141—149 (Galați-Giurgiulești) și DN 22 B, Galați-Brăila.

De asemenea, sunt închise DN 24 D, de la km 9 până la km 84, la limita cu județul Vaslui și DN 24, de la limita cu județul Vaslui, până la intersecția cu DN 26.

Cât privește drumurile județene închise, nu se circulă pe DJ 251 Galați-Slobozia Conachi, DJ 253 Cudalbi-Viile, DJ 255 Slobozia Conachi—intersecția cu DN 25 și DJ 242 A Cavadinești-Berești-Rădești.

* UPDATE ORA 09.02 ISU București-Ilfov: Copaci căzuți în Capitală; s-a acționat pentru îndepărtarea lor

Pompierii au intervenit vineri pentru a îndepărta doi copaci care au căzut în Capitală din cauza viscolului, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov.

Potrivit sursei citate, unul dintre copaci a căzut pe un autoturism, pe Șos. Colentina nr. 62, iar altul pe carosabil, pe Calea Moșilor.

* UPDATE ORA 09.01 Harghita: Circulație în condiții de iarnă pe drumurile din județ; un echipaj ISU a fost trimis la Giurgiu

Circulația pe drumurile naționale din Harghita se desfășoară în condiții de iarnă, fără a fi înregistrate probleme deosebite, autoritățile intervenind cu 42 utilaje de deszăpezire, a declarat șeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu.

Potrivit sursei citate, stratul de zăpadă de pe carosabil ajunge la trei centimetri pe DN13 A Praid-Miercurea Ciuc, DN 13B Gheorgheni-Praid și DN 12 C Georgheni-Lacu Roșu. Se intervine cu 42 de utilaje de deszăpezire, în ultimele ore fiind împrăștiate 150 de tone de sare.

Mai multe echipaje de poliție se află pe drumurile din județ, în zonele considerate vulnerabile din punct de vedere al ninsorii abundente și posibilelor rafale de vânt, respectiv pe vârfurile montane, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip. Acesta a adăugat că efectivele de polițiști sunt suplimentate față de cele care acționează în mod curent.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că un echipaj de intervenție a fost trimis la ISU Giurgiu, județ aflat sunt atenționare de ninsori și viscol. Echipajul este format din doi subofițeri, dintre care unul este paramedic, cu o autospecială cu capacitate mărită de trecere (șenilată per UTV).

 

UPDATE 9.00 CONSTANŢA: Peste 15.000 de abonaţi din mai multe localităţi ale judeţului Constanţa au rămas, vineri dimineaţa, fără curent electric, din cauza viscolului, mulţi dintre ei neavând nici apă după ce staţiile de pompare au rămas fără energie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea” al judeţului Constanţa, cei peste 15.000 de abonaţi rămaşi fără curent electric sunt din localităţile Hârşova, Dulgheru, Ciobanu, Saraiu, Stejaru, Lumina, Ovidiu (parţial), Peştera, Dumbrăveni, Şipote, Dobromir, Văleni, Olteni, Tufani, Cetatea, Lespezi, Tudor Vladimirescu şi Băneasa.

Totodată, mulţi dintre aceştia nu au nici apă, după ce staţiile de pompare au rămas fără energie.

Fără apă sunt şi mai mulţi abonaţi din Băneasa, Ostrov şi Lipniţa, unde, începând cu ora 03.30, din cauza unei avarii la liniile de alimentare cu tensiune, staţiile de pompare au rămas fără energie.

De asemenea, zeci de autoturisme au rămas blocate în zăpadă pe drumurile din judeţul Constanţa, vineri dimineaţă, în special pe DN3, motiv pentru care circulaţia rutieră a fost închisă pe toate drumurile naţionale şi judeţene.

Totodată, începând cu ora 01.30, s-au suspendat manevrele navelor maritime şi fluviale în porturile Midia, Constanţa Nord şi Sud, Mangalia.

În urma atenţionărilor meteo de cod galben şi portocaliu de vânt puternic, viscol şi ninsoare, conducerea Spitalulului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf Apostol Andrei” Constanţa a luat decizia să interneze, pe perioada valabilităţii avertizărilor meteo, pacienţii din judeţ care aparţin de centrul de dializă al SCJU. Aceştia au fost aduşi la spital, urmând să fie transportaţi acasă după ce vremea va reveni la normal.

Din cauza viscolului, procesiunea organizată cu prilejul Botezului Domnului – Boboteaza, spre Portul turistic Tomis s-a anulat.

Slujba de Sfinţire cea Mare a apei se va oficia tot de la ora 11.45, în faţa Catedralei arhiepiscopale "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. După oficierea slujbei de Sfinţire cea Mare a apei, în faţa Catedralei arhiepiscopale, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se va deplasa în Portul turistic Tomis, unde va arunca cele trei cruci în apa mării. Evenimentul este programat în jurul orei 13.00.

În zonele vizate se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero, transmite Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori pentru Bucureşti şi alte 11 judeţe din sud-estul ţării, valabil de vineri dimineaţa, de la ora 02.00 până la ora 18.00.

"În municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea,temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada", informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Este în vigoare şi un cod galben valabil pentru alte 15 judeţe, care a intrat în vigoare joi, la ora 22.00, fiind valabil până vineri, ora 20.00.

"În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde sudul, centrul şi estul ţării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent. Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpaţii Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată şi troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei", transmite ANM.

* UPDATE ORA 08.55 Călărași: Toate drumurile, inclusiv A2, sunt închise; peste 16.000 de abonați au rămas fără curent

Drumurile naționale și județene din județul Călărași, inclusiv autostrada A2 pe tronsonul București-Fetești, au fost închise, vineri dimineața, iar 23 de localități, cu peste 16.000 de abonați, au rămas fără curent electric, 
din cauza viscolului și a ninsorii abundente.

Purtătorul de cuvânt al ISU Călărași, Ovidiu Tătăranu, a declarat pentru AGERPRES că pompierii militari intervin pentru transportarea la spital a unei femei gravide din comuna Vâlcelele, satul Floroaica, precum și pentru deblocarea din trafic a mai multor mașini la Chiseleț și Spanțov.

Județul Călărași se află sub avertizare de cod portocaliu de viscol și ninsoare abundentă. Autostrada A2 este închisă pe tronsonul București-Fetești, de la ora 6.20, deci tot tronsonul Călărași, drumurile naționale și drumurile județene sunt închise de la ora 7.45", a spus purtătorul de cuvânt al ISU Călărași.

Potrivit sursei citate, la nivelul județului, pompierii militarii au intervenit în ultimele ore pentru a se putea transporta o femeie gravidă la spital, precum și în alte cinci misiuni de scoatere a mai multor mașini din zăpadă, în care se aflau circa 70 de persoane.

"Pompierii militari din cadru ISU "Barbu Știrbei" Călărași au avut, în ultimele ore, șase misiuni de intervenție dintre care una a fost pentru transportarea unei femei gravide și alte cinci misiuni pentru scoaterea mașinilor blocate în zăpadă din cauza viscolului — aproximativ 70 de persoane, iar în acest moment alte trei misiuni sunt în desfășurare", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Călărași.

În județul Călărași, 23 de localități cu aproximativ 16.200 de abonați au rămas fără energie electrică.

Potrivit IGSU, toate drumurile naționale din Constanța, Brăila, Ialomița și Călărași au fost închise de vineri de la ora 7.00 până duminică la ora 7.00 în urma unei decizii a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și a Poliției Rutiere, ca măsură preventivă, urmare a prognozelor meteo de înrăutățire a vremii.

* UPDATE ORA 08.26 Traficul rutier este restricționat total în județele Călărași, Constanța, Brăila și Ialomița, zone cel mai puternic afectate de viscol, informează Biroul de presă al IGPR.

Potrivit sursei citate, se înregistrează zăpadă troienită de 1,5 — 2 m, vântul bate cu 70 — 90 km/h, iar vizibilitatea este sub un metru.

În Prahova, drumul de acces către Cota 1.400 se va închide din cauza zăpezii.

În județul Galați, DN 22 B Galați — Brăila și DN 24 D Galați — Vaslui au fost închise.

UPDATE ORA 08.17 Tulcea: Circulația pe drumurile naționale, suspendată; două localități fără energie electrică

Circulația pe toate drumurile naționale din județul Tulcea a fost suspendată temporar, iar populația din două localități, Slava Rusă și Slava Cercheză, nu are energie electrică, din cauza ninsorii abundente și a viscolului puternic.

Decizia privind suspendarea circulației rutiere în județ a fost luată, vineri dimineața, de membrii Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență de pe lângă Prefectura județului, pentru a preveni cazurile în care autoturismele rămân blocate între nămeți din cauza viscolului.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, vineri dimineața, două localități, Slava Rusă și Slava Cercheză, nu erau alimentate cu energie electrică.

Toate urgențele medicale semnalate în noaptea de joi spre vineri au fost preluate de Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).

'În noaptea aceasta (de joi spre vineri, n.red.), am preluat o gravidă de 16 ani din localitatea Babadag și am adus-o la Tulcea. De asemenea, am preluat un copil de cinci ani din satul Traianu cu probleme medicale deosebite', a menționat directorul SJA, Dumitru Vâlcu.

* UPDATE ORA 08.12 IGPR: Toate drumurile din Ialomița, închise circulației din cauza viscolului

Toate categoriile de drumuri din județul Ialomița au fost închise din cauza vremii nefavorabile, informează Biroul de Presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, în județ se înregistrează zăpadă troienită, vântul puternic, iar vizibilitatea este scăzută.

* UPDATE ORA 08.11 Teleorman: Restricții de circulație pe două drumuri naționale

Circulația rutieră pe DN52 Alexandria — Turnu Măgurele, a fost oprită pe sensul către Alexandria, din cauza fenomenelor meteo înregistrate în ultimele ore, potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române.

La ora 4,47 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informa că, din cauza unui utilaj care a derapat, și circulația rutieră pe DN51 Zimnicea—Izvoarele a fost oprită. După aproximativ o jumătate de oră, circulația a fost fost reluată, către Zimnicea, dar pe sensul către Izvoarele nu se circulă din cauza viscolului.

Potrivit meteorologilor, în a doua parte a nopții de joi spre vineri (5/6 ianuarie), începând cu ora 2:00, și în cursul zilei de vineri, până la ora 18:00, în municipiul București și în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar, viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 — 85 kilometri/oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri și local troienind zăpada.

* UPDATE ORA 08.09 Buzău: Cinci drumuri naționale, închise din cauza zăpezii și viscolului

Cinci drumuri naționale din județul Buzău sunt închise din cauza zăpezii și viscolului.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, sunt închise DN 10 Brașov-Buzău, DN 2B Buzău-Brăila, DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila, DN 2(E85) Buzău—Râmnicu Sărat și DN 2C Buzău—Slobozia.

* UPDATE ORA 08.07 Brăila: Traficul rutier închis pe DN 21, DN 23, DN 2B și DN 22B

Traficul rutier este închis din cauza vântului puternic pe DN 21 Brăila-Bărăganu la limita cu județul Ialomița, pe DN 23 Brăila-Gulianca la limită cu județul Vrancea, pe DN 2B Brăila-Șendreni și pe DN 22B dig Brăila Galați, potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al ISU, lt.col. Ștefan Stoian.

În satul Ciocile din comuna Ciocile, pe timpul npoții 781 de consumatori au rămas fără energie electric, iar o echipă a Electrica Brăila acționează pentru remedierea defecțiunii.

Pe timpul nopții, 19 echipaje ale IPJ Brăila, 16 de ordine publică și 3 rutiere au patrulat pentru monitorizarea situației operative în urma manifestărilor fenomenelor prognozate.

La trecerea BAC Smârdan (legătura cu jud. Tulcea) circulă doar bacurile de capacitate mare, iar la trecere BAC spre Insula Mare a Brăilei circulă bacurile doar pentru situații de urgență.

Un număr de 15 femei gravide au fost internate la maternitatea Spitalului Județean Brăila, iar persoanele care sunt programate pentru dializă în perioada manifestărilor meteo periculoase se află în centrele de dializă sau la rude.

* UPDATE ORA 08.00 Vrancea: Trei sectoare de drumuri naționale, închise din cauza viscolului

Circulația pe DN 2N în zona Bogza — Dumbrăveni, DN 23A pe sectorul Gologanu — Ciorăști și DN 23B pe segmentul Măicănești — Ciorăști a fost închisă, din cauza ninsorii și a viscolului puternic.

'Circulația se desfășoară cu dificultate pe anumite sectoare de drum și avem drumuri închise. Pentru moment, situația cea mai deosebită este legată de faptul că nu se circulă spre județul Brăila. Avem mai multe mașini care staționează, așteptăm să se lumineze și să vedem cum evoluează vremea și vom găsi soluții pentru șoferii care sunt blocați în trafic. Ținem permanent legătura cu toate structurile implicate. Nu avem, deocamdată, raportate cazuri de persoane bolnave care nu pot fi preluate de ambulanțe', a declarat, pentru AGERPRES, prefectul județului Vrancea, Sorin Hornea.

Județul Vrancea se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori și visco

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ