Dușa: În România și Polonia trebuie să existe capabilități NATO, în contextul evenimentelor din Ucraina

| 25 mar, 2014

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat marți că în România, Polonia și celelalte state care au graniță cu Ucraina trebuie să existe capabilități NATO în contextul crizei din Ucraina, amintind că deja un avion AWACS efectuează zilnic supraveghere în spațiul aerian al României.

"Va trebui ca în perspectiva Summitului de la Londra, dar și a măsurilor care se iau la Consiliul Nord-Atlantic, în urma analizelor care se fac săptămânal, să existe capabilități militare pe această zonă, Polonia, România, celelalte state care au graniță cu Ucraina, să existe capabilități care să permită o situație operativă a forțelor NATO în aceasta zonă", a spus Mircea Dușa, prezent la conferința "AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014", organizată la București de Agenția NATO pentru Comunicații și Informatică (NCIA).

Întrebat dacă spațiul aerian al României va fi survolat de mai multe avioane NATO, Dușa a spus că, în urma apariției crizei din Ucraina, "pe manualul NATO și a felului în care se acționează la combaterea crizelor s-au luat măsuri suplimentare de supraveghere aeriană, de schimb de informații cu conducerea NATO și cu statele din NATO pe analiza situației din Ucraina și a situației din aceasta zonă".

"Deja un avion al NATO face supraveghere aeriană, este vorba de un avion AWACS, care împreună cu centrele de comandă de control și de supraveghere aeriană din România, care sunt integrate în sistemele NATO, împreună cu avioanele românești care asigură poliția aeriană, zilnic efectuează, începând de la momentul declanșării crizei, operează în spațiul aerian al României, asigurând coordonarea supravegherii aeriene și a misiunilor de poliție aeriană", a precizat ministrul.

Avioanele F-16 ar putea fi luate mai devreme

Ministrul Apărării a precizat că "programul se derulează conform măsurilor stabilite cu portughezii și cu partenerul din SUA. Achiziția se poate grăbi, dar pentru a se realiza această capabilitate, trebuie să grăbim întreaga infrastructură, este vorba de modernizarea aeroportului și de pregătirea piloților și a personalului tehnic, care nu se poate face de la o zi la alta".

"Se apropie Summitul NATO din Anglia, care va stabili obiectivele și capabilitățile NATO pentru perioada următoare. Situația politico-militară se schimbă încontinuu. A apărut această criză în Ucraina și poate că împreună și acest domeniu al comunicațiilor și informaticii trebuie să gândim capabilități pe această zonă de est a graniței NATO și UE eficiente și care să ne dea posibilitatea de a avea informații și capabilități care să ne permită decidenților politici să fundamenteze cele mai eficiente decizii", a mai spus Dușa în timpul conferinței.

Agenția NATO pentru Comunicații și Informatică (NCIA) organizează, în perioada 25-27 martie, la București, în colaborare cu Asociația de Electronică și Comunicații pentru Forțele Armate (AFCEA) și cu sprijinul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) din cadrul Departamentului pentru armamente, Conferința "AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014".

Tag-uri: Mircea Dusa, nato
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ