După ani de creștere economică record, Teodorovici se laudă doar cu faptul că Fitch nu a scăzut ratingul României

| 20 noi, 10:52

Fitch este a treia agenție de rating care reconfirmă calificativul recomandat investițiilor aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

Anunțul de sâmbătă al Ministerului Finanțelor Publice încearcă să facă uitat că ultima evaluare a unei agenții de rating a consemnat o scădere.

„Anunțul Fitch Ratings reprezintă o nouă recunoaștere a faptului că România se bucură de o creștere economică sustenabilă, care va contribui la întărirea încrederii investitorilor în economia țării noastre, precum și în perspectivele solide de dezvoltare ale acesteia”, apreciază Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor ignoră faptul că, în luna septembrie, agenția germană Scope Ratings a revizuit în scădere cu o treaptă ratingul de credit al României, de la “BBB” la “BBB minus”, și a confirmat perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenției germane de evaluare financiară.

Comentând pe pagina sa de Facebook declarația lui Teodorescu ,senatorul PNL Florin Citu susține că acest calificativ al agenției Fitch confirmă dezastrul bugetar și prăbușirea economiei!”.

“Ce nu spune asa zisul ministru al finanțelor publice: – ATENTIE!!! Fitch estimează (și confirmă estimarea mea) un deficit bugetar de 3,4% din PIB in 2018 și 3,6% în 2019. Eugen Teodorovici trebuie sa DEMISIONEZE! ‘Fitch does not believe this can be sustained, and expects Romania’s budget deficit to widen towards 3.4% of GDP in 2018 and 3.6% in 2019. This contrasts with the government’s budget deficit target of 2.96% of GDP for 2018…'”, scrie Cîțu.

“România intră astfel în procedura de deficit excesiv!”, consideră Cîțu. Fitch menționează că: “Relaxarea fiscală crează o gaură în veniturile bugetare și va determina deteriorarea în continuare a deficitului fiscal structural al României în 2018”.

Fitch prognozează că deficitul de cont curent se va adânci de la 3,2% din PIB în 2017 la 4% din PIB în 2018 şi 4,3% din PIB în 2019.

Sectorul bancar din România rămâne stabil, conform analizei Fitch. Băncile sunt bine capitalizate, în condițiile în care, la finele lunii iunie, rata medie de adecvare a capitalului era de 20,1%, calitatea activelor continuă să se îmbunătățească și creditele neperformante era de 5,7%, faţă de la 9,6% în decembrie 2016.

Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, pot înrăutăți ratingul României sunt: deficite fiscale ridicate persistente, care pot crește rapid raportul datorie guvernamentală/PIB, și o supraîncălzire a economiei, sau o aterizare forțată, care să submineze macrostabilitatea economică. În schimb, principalii factori care, individual sau colectiv, pot îmbunătăți ratingul sunt: reducerea riscurilor de instabilitate macroeconomică, implementarea unei consolidări fiscale care să îmbunătățească traiectoria pe termen lung a raportului datorie guvernamentală/PIB ți o îmbunătățire sustenabilă a finanțelor externe.

Tag-uri: Fitch, rating
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ