Duşa: Primele avioane F16 vor sosi în 2016

| 10 ian, 2014

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat vineri că primele avioane F16 vor sosi în România în 2016, iar până atunci se va realiza pregătirea personalului.

"La nivelul forţelor aeriene se desfăşoară mai multe programe de modernizare a dotării. Este vorba în primul rând de acel program care îl finalizăm în acest an, de dotare cu avioane de transport cargo şi militar pe distanţă medie. Este vorba de programul Spartan. Urmează ca în următoarele două săptămâni să ni se livreze şi ultimul avion, astfel că din punct de vedere al misiunilor de transport trupe şi cargo avem asigurată capacitatea şi cele şapte avioane, plus avioanele Hercules, pe care le avem în dotare, fac faţă necesităţilor actuale ale Armatei române", a afirmat Mircea Duşa.

El a spus că Poliţia aeriană se asigură cu avioane Mig Lancer 21, 'care-şi consumă resursa de zbor în anul 2017'.

"De aceea a fost imperios necesar ca anul trecut să demarăm programul de înzestrate a aviaţiei de vânătoare cu avioane care să poată să realizeze misiunile de poliţie aeriană şi nu numai. Primele avioane noi din programul acesta de înzestrare cu avioane multirol vor sosi în România în 2016. Nu din cauza faptului că nu se pot livra aceste avioane. Ele se pot livra, însă realizarea capabilităţii de aviaţie de vânătoare este mult mai complexă, nu înseamnă numai livrarea avioanelor, ci şi pregătirea personalului, a piloţilor, a personalului tehnic. Peste 90 de oameni vor pleca, începând din această vară, la pregătire în Portugalia, în SUA, pentru ca atunci când avem avioanele să avem şi capacitatea umană de a le opera", a precizat ministrul Apărării.

Mircea Duşa a adăugat că în total este vorba de 12 avioane şi că până la sosirea acestora trebuie pregătite şi aeroporturile.

"În acelaşi timp trebuie să operaţionalizăm şi să facem compatibilă infrastructura aeroporturilor noastre militare cu infrastructura necesară pentru a opera pe avioane F16. De aceea, în colaborare cu NATO am început anul trecut investiţia de modernizare a aeroportului de la Feteşti, care va fi şi el operaţional în 2015", a menţionat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării Naţionale a participat vineri, la Cluj, la predarea-primirea comenzii Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ