Economica.net: Care sunt dedesubturile contractului de 400 de milioane de euro de la Metrorex

| 26 mar, 10:50

Firma spaniolă CAF a oferit o mentenanţă de doar 4.000 de euro pe an pentru fiecare din trenurile pe care urmează să le livreze Metrorex. O sumă ridicolă spun competitorii, care precizează că acești bani nu pot acoperi nici măcar curățarea roților.

Câştigătorul licitaţiei Metrorex pentru achiziţia a 51 de trenuri noi de metrou, grupul spaniol CAF, a supralicitat pe criteriile mentenanţă şi termenele de livrare, fiind punctate suplimentar de Comisia de Evaluare în finala cu francezii de la Alstom. Ceilalţi trei participanţi, chinezii de la CSR, polonezii PESA şi Astra Vagoane Călători, au fost descalificaţi, scrie ECONOMICA.net.

Potrivit unor surse apropiate Metrorex, CAF ar fi oferit un preţ de mentenanţă de circa 4.000 de euro pe tren anual, respectiv 330 de euro pe lună. Oferta finalistei Alstom ar fi de circa 100.000 de euro pe tren, anual.

Citește și:  Achiziţii cu iz penal. Conducerea METROREX a intrat în vizorul DNA


„Cu 300 de euro pe lună nu poţi curăţa nici praful de pe roţi. Mentenanţa înseamnă revizie la fiecare 10.000 de kilometri parcurşi, adică lunar, înseamnă schimbarea de plăcuţe de frână, schimbul de ulei, verificarea uzurii roţilor, verificare uzurii frânelor, teste de temperatură. Este foarte interesant la ce s-au angajat spaniolii să facă în 300 de euro”, spune sursa citată.

În caietul de sarcini s-a prevăzut ca mentenanţa să conteze în proporţie de 8% la desemnarea câştigătorului.

Un alt criteriu câştigător al CAF a fost termenul de livrare. Spaniolii s-au angajat să livreze primele 13 trenuri până la 1 septembrie 2016, data la care Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei - Eroilor trebuie să fie gata, inclusiv achiziţia de material rulant, pentru ca România să nu piardă fonduri europene de sute de milioane de euro acordate acestui proiect. Dacă contractul ar fi semnat în mai, după ce se clarifică contestaţiile făcute de Alstom şi Asta Vagoane Aarad, ar însemna că spaniolii ar trebui să livreze câte un tren pe lună până la termenul limită.

Citește mai mult pe ECONOMICA.net

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ