Lovitură pentru METROREX. Membri ai comisiei de evaluare URMĂRIŢI PENAL

| 29 apr, 08:45

Trei membri ai Comisiei de evaluare din Metrorex sunt acuzaţi de DNA că au trucat licitația pentru "Achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon".


Valeriu Picu, Gabriel Sburlan și Mihai Andronescu sunt astfel urmăriţi prenal pentru că au favorizat compania spaniolă Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA Bilbao să câştige un contract în valoare de 310 de milioane de euro. Cei trei sunt acuzaţi de luare de mita, abuz în serviciu şi furnizarea de informaţii secrete unor persoane neautorizate.

În acest dosar este urmărit penal şi Ovidiu Băncescu, în calitate de reprezentant al companiei spaniole, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, Băncescu este cel care l-ar fi abordat pe Valeriu Picu să-i furnizeze informații vizând ofertele și condițiile celorlalte firme participante la licitație.

Astfel, licitaţia Metrorex pentru cele 51 de trenuri noi destinate magistralei 5, Drumul Taberei-Pantelimon, a fost câştigată de spaniolii de la Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles. În schimbul "bunăvoinţei" lor, cei trei membri ai Comisiei de evaluare din Metrorex s-au bucurat de o excursie în Spania, la sediul fabricii CAF din Beasain, plătită de competitorul CAF SA Bilbao.

Citeşte şi: Anunţ de ultimă oră de la Metrorex

După acordarea contractului preferenţiaL, competitorii direcţi ai companiei spaniole Alstom şi Astra Vagoane au contestat licitaţia. Ulterior DNA a deschis un dosar penal în legătură cu procedura celor de la Metrorex, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a blocat licitaţia în urma căreia Metrorex trebuia să cumpere 51 de trenuri noi.

Metrorex a cumpărat de la spanioli trenuri în valoare de câte 6 milioane de euro, asta deşi cei de la Astra Vagoane cereau cu un milion de euro mai puţin.

Compania spaniolă a mai câştigat în ultimii ani un contract cu Metrorex pentru achiziţia a 16 trenuri de 100 de milioane de euro. Garniturile circulă deja pe Magistrala 2. Nici această achiziţie nu a fost însă lipsită de scandal. Sindicaliştii de la metrou au susţinut că platformele noilor trenuri erau prea late şi ar fi impus modificarea peroanelor.

În luna martie şeful Metrorex Aurel Radu şi-a dat demisia, în plin scandal al licitaţiilor. Acesta a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai bine plătiţi bugetari din România, asta deşi compania pe care o conducea avea datorii de zeci de milioane de euro. Radu este cunoscut drept un apropiat al lui Remus Truică. De altfel , fostul şef de la Metrorex a participat la celula de criză convocată de Truică după primele arestări din dosarul Microsoft.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ