DNA loveşte din nou: încă doi parlamentari de vârf din PSD, urmăriţi penal

| 13 mar, 17:17

Deputatul Neculai Răţoi şi senatorul Florin Constantinescu sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit Agerpres.

Cei doi au fost plasaţi sub control judiciar pentru abuz în serviciu într-un dosar de corupţie, alături de alte 26 de persoane, referitor la scutirea de plata unor obligaţii către bugetul Consiliului Local Paşcani.

Deputatul Neculai Răţoi şi senatorul Florin Constantinescu sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu, fiind cercetaţi sub control judiciar alături de alte 26 de persoane, într-un dosar referitor la scutirea unei societăţi comerciale de la plata unor obligaţii către bugetul Consiliului Local Paşcani.

Neculai Răţoi era la data comiterii faptelor, în anul 2007, primar al municipiului Paşcani, iar Florin Constantinescu avea calitatea de consilier local, conform unui comunicat al DNA.

Pe lângă cei doi, în dosar au fost inculpaţi pentru abuz în serviciu şi ceilalţi 18 membri din 2007 ai Consiliului Local Paşcani, precum şi patru funcţionari publici din cadrul Primăriei Paşcani. De asemenea, patru persoane care deţineau funcţii de conducere în cadrul societăţii Agrocomplex Lunca Paşcani sunt cercetate pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acuzaţiile se referă la scutirea de la plata unor obligaţii către bugetul local a societăţii Agrocomplex Lunca Paşcani, pentru un teren în suprafaţă de 60 de hectare pe care îl primise în chirie încă din anul 1997.

Astfel, Consiliul Local Paşcani solicitase şi obţinuse de la Regia Autonomă Apele Române - Filiala Bacău, în anul 1997, dreptul de utilizare a terenului situat în zona acumulării Paşcani. Ulterior, legislativul local a aprobat închirierea terenului pentru exploataţie agricolă prin licitaţie publică, pentru o perioadă de cinci ani.

Comisia de licitaţie a decis atribuirea contractul de închiriere către societatea Agrocomplex Lunca Paşcani, iar contractul a fost semnat pe 6 octombrie 1997 de primarul de la acea dată, Neculai Răţoi. Pe 18 noiembrie 2002, printr-un act adiţional semnat de acelaşi edil, închirierea terenului a fost prelungită cu încă cinci ani.

Două ministere și DNA, chemate în instanță de Camelia Voiculescu

"Pe parcursul executării contractului de închiriere (...) şi a actului adiţional la acesta, respectiv la nivelul lunii septembrie 2007, SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA a înregistrat către Consiliul Local Paşcani debite în valoare de 15.000 lei şi penalităţi contractuale în valoare de 947.950 de lei. Având în vedere debitele înregistrate de-a lungul timpului aferente derulării contractului de închiriere respectiv, în cursul anului 2007 reprezentanţii legali ai SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA au solicitat în mai multe rânduri Primăriei Paşcani exonerarea de la plata redevenţei şi a întârzierilor aferente, motivând producerea unor calamităţi naturale în anii 2000, 2002, 2003 şi 2005", se precizează în comunicatul DNA.

În baza acestor solicitări, doi ingineri din cadrul unor servicii ale Primăriei Paşcani, inculpaţii Postolachi Elena-Silvia şi Prisăcaru Vasile, au întocmit un referat prin care au propus scutirea de plată pentru sumele datorate de Agrocomplex Lunca Paşcani, documentul fiind ulterior aprobat de primar şi înaintat Serviciului Finanţe Publice Locale. Şeful serviciului şi un subaltern au întocmit un nou referat, prin care propuneau scutirea de la plata chiriei pentru anii în care s-ar fi produs calamităţi, precum şi scutirea de la plata tuturor majorărilor de întârziere.

Pe 19 septembrie 2007, comisiile de specialitate ale Consiliului Local Paşcani au avizat referatul, iar în aceeaşi zi a fost convocată o şedinţă extraordinară a legislativului local, în cadrul căreia a fost adoptat proiectul de hotărâre privind ştergerea unor datorii în sumă totală de 962.950 de lei.

"La finalul acestei şedinţe s-a votat în sensul adoptării unui proiect de hotărâre prin care a fost aprobată scutirea la plată pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA bugetului local al municipiului Paşcani reprezentând chiria datorată pentru anii 2002, 2003, 2005 şi 2007 şi a tuturor majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a obligaţiilor din contractul de închiriere", susţin procurorii anticorupţie.

După emiterea hotărârii, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani a procedat la ştergerea datoriilor SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA.

Hotărârea votată de consilierii locali a fost atacată în contencios administrativ de Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi pe 29 octombrie 2007, astfel că actul administrativ a fost suspendat de drept până la soluţionarea cauzei. Cu toate acestea, debitele societăţii Agrocomplex Lunca Paşcani nu a fost reînscrise în evidenţele Serviciului Finanţe Publice Locale Paşcani.

Pe 22 februarie 2008, Tribunalul Iaşi a admis cererea prefectului de anulare a hotărârii de consiliu, însă primarul Răţoi şi secretarul Primăriei Paşcani, Mircea Zuzan, au formulat recurs, invocând nelegalitatea şi netemeinicia sentinţei civile atacate. Ulterior, în septembrie 2008, Curtea de Apel Iaşi a respins recursul şi a dispus menţinerea soluţiei instanţei de fond.

Potrivit procurorilor DNA, datoria Agrocomplex Lunca Paşcani a fost calculată, la nivelul anului 2015, la suma totală de 2.045.050 de lei, din care suma de 15.000 constituie chiria restantă, iar suma de 2.030.950 lei constituită din penalităţi de întârziere.

Procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA au dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, împotriva tuturor celor 28 de inculpaţi din dosar.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ