ECONOMICA.net Hipermarketurile câştigă teren pe piaţa electrocasnicelor

| 04 aug, 2013

Lanţurile de hipermarketuri "fură" tot mai mult din cotele de piaţă ale comercianţilor electroIT. Românii s-au obişnuit să îşi cumpere electrocasnicele odată cu mâncarea şi alte produse de uz casnic. Trei din 10 produse se vând în magazinele alimentare.

În ultimii trei ani, marile lanţuri internaţionale de retail au luat tot mai mult din cotele de piaţă ale comercianţilor electroIT. Comerţul online este şi el în creştere în timp ce apetitul românilor pentru produse electrice şi electrocasnice scade, din cauza condiţiilor economice nefavorabile. Singurul segment care a dus în ultimii ani la creşterea afacerilor celor mai mari retaileri de profil sunt gadgeturile. "În ciuda creşterii lente înregistrată de retailerii specializaţi în produse electrice şi electrocasnice la finele perioadei analizate (2006-20012), o categorie de produse continuă să beneficieze de o cerere foarte puternică din partea consumatorilor. Este vorba despre computere şi periferice.Electronicele high-tech, cum ar fi smartphone-urile, tabletele şi laptopurile sunt foarte populare în rândul tinerilor din mediul urban din România, mulţi dintre aceştia dorindu-şi cele mai noi tehnologii disponibile. Pentru aceştia, tehnologia contează mult mai mult decât preţul", se arată într-o analiză realizată de compania de cercetare Euromonitor, remisă ECONOMICA.NET.

Cât au luat hipermarketurile

Despre faptul că marii retaileri electroIT pierd cotă de piaţă în favoarea lanţurilor de hipermarketuri s-a vorbit încă din 2006. O spunea chiar Dan Ostahie, CEO-ul Altex, companie care pierduse atunci 2-3% din cota de piaţă în favoarea magazinelor. "Aceasta se datorează în mare parte limitării creditului cu buletinul de către BNR şi a condus la scăderea afacerilor retailerilor specializaţi, precum Altex, favorizând lanţurile de hipermarketuri, care au politici ceva mai agresive", declara atunci Ostahie.

De atunci, hipermarketurile au devenit tot mai importante pe acest segment, consumatorii cumpărând odată cu mâncare şi electrice şi electrocasnice. Astfel, din datele furnizateECONOMICA.NET de către Euromonitor, în 2012, marile magazine alimentare aveau o cotă de 34,3% din retailul offline pe segmentul electrocasnice (în volum). Din aceşti 34%, hipermarketurilor le revin 28,3%, iar supermarketurilor 6%.

Cu un an în urmă, hipermarketurile aveau o cotă de piaţă de 27,5% din cei 33,6% ocupaţi de retailerii de alimente, în timp ce în 2010 cota marilor magazine pe segmentul electrocasnice era de 26,8% din cei 33% ocupaţi de lanţurile alimentare.

Din total piaţă de produse electrocasnice, retailerii specializaţi aveau 42,8% din piaţă, hiper magazinele alimentare  34,3% şi retailerii online aveau 1,6%.

În ceea ce priveşte piaţa produselor electrice, situaţia este similară cu cea în cazul produselor electrocasnice. În ultimii ani, magazinele nespecializate au câştigat teren, dar în proporţii mult mai mici comparativ cu ce se întâmplă pe piaţa electrocasnicelor. Astfel, potrivit datelor Euromonitor, anul trecut hipermarketurile deţineau 11,5% din piaţă, faţă de 10,9% în 2011 şi 10,3% în 2010. Marile lanţuri de magazine IT&C deţineau însă anul trecut 69,6% din piaţă, iar pe internet se vindeau 14,8% dintre produse.

Piaţa produselor electroIT este estimată la aproximativ 1,2 miliarde de euro anul acesta, principalii jucători offline fiind Altex, Flanco şi Domo.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ