ECONOMICA.NET Lista celor mai mari salarii la stat

| 30 mai, 2013

Guvernul a dat publicităţii, miercuri, lista cu cele mai mari salarii din cadrul companiilor de stat. Decizia vine la scurt timp de la anunţul Executivului privind limitarea salariilor directorilor din companiile de stat, potrivit ECONOMCIA.NET.

Ponta vrea să impoziteze suplimentar salariile compensatorii ale şefilor de autorităţi

Premierul Victor Ponta vrea să impoziteze suplimentar salariile compensatorii ridicate acordate şefilor de autorităţi guvernamentale atunci când acestora li se retrage mandatul, arătând că beneficiarii şi-au introdus singuri în contractul de muncă drepturile salariale şi pot câştiga uşor în instanţă.

El a arătat că sumele mari primite cu titlu de salarii compensatorii de către şefii unor autorităţi reprezintă rezultatul unei "hoţii legale", în sensul că persoanele beneficiare şi-au aprobat singure aceste prevederi în contractul de muncă, la numirea în funcţie, în 2010-2011.

"Aici există o singură soluţie, şi anume impozitarea. Cum am făcut la cesionarii de drepturi de proprietate, la samsari, unde am pus un impozit de 85%, la fel putem să spunem: «Pentru salarii compensatorii»- nu vorbesc de amărâţii de la Oltchim sau de la Mechel, vorbesc de salarii compensatorii peste suma "de" - «punem un impozit suplimentar», asta e singura soluţie, altfel, dacă nu dăm toate aceste compensaţii absolut ruşinoase sau inacceptabile, ne dau în judecată şi câştigă", a spus Ponta la RTV.

Ponta, despre contractele deja încheiate ale directorilor la stat: Ce s-a încheiat, s-a încheiat

Decizia de limitare a salariilor directorilor din companii de stat va fi aplicată odată cu publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, iar contractele deja încheiate pot fi renegociate fără însă să existe "un instrument coercitiv", a spus premierul Ponta, xplicând că "ce s-a încheiat, s-a încheiat".

"Dacă mâine se publică în Monitorul Oficial, practic de săptămâna viitoare orice fel de noi contracte - de management sau colective - nu se pot încheia decât cu respectarea acestei ordonanţe", a spus Ponta la RTV.

Întrebat însă ce se întâmplă cu contractele vechi, deja încheiate, premierul a răspuns că acestea pot fi renegociate, dar nu există "un instrument coercitiv". "Ce s-a încheiat, s-a încheiat", a conchis Ponta.

Ponta nu ştie "ce a ajuns la presă" cu salariile directorilor, care sunt de fapt propuneri

Premierul Victor Ponta susţine că nu ştie "ce a ajuns la presă" referitor la indemnizaţiile directorilor din companii de stat, date transmise chiar de Guvern, şi afirmă că în şedinţa Cabinetului a fost discutat un tabel care includea de fapt sume propuse pentru bugetul pe acest an în firme de stat. "Nu ştiu exact ce a ajuns la dumneavoastră, azi ministrului Bugetului a prezentat propunerile pentru bugetele pe 2013, iar aceasta era o analiză din sumele propuse pentru a fi prevăzute în bugetul pe 2013. Eu recunosc că am cerut o situaţie - poate nu sută la sută exactă sau poate erau doar propuneri - pentru să fusesem informat că la Nuclearelectrica astăzi trebuia să aibă loc o şedinţă a consiliului de administraţie unde se propuseseră nişte salarii de 14.000 euro şi mi s-a părut absolut incorect", a spus Ponta la RTV. El a arătat că propunerile au fost înaintate de către consiliile de administraţie.

Conform documentului, cea mai mare leafă este câştigată de un manager al CN Căi Ferate CFR SA, acesta obţinând lunar un salariu de 66.000 lei/luna. Potrivit aceleiaşi surse, următorul clasat în acest top este directorul Poştei, cu un salariu de 64.000 lei/luna.

Directorii Transelectrica şi Electrica sunt plătiţi cu circa 50.000 de lei lunar, urmaţi îndeaproape de managerii de la Nuclearelectrica, Cuprumin şi Tarom, fiecare dintre aceştia primind 45.000 lei pentru fiecare lună de muncă.

Salarii impresionante au şi managerii de la Romatsa-42.300 lei, CFR Marfă-42.700 lei, CFR Călători-41.100, Loteria Română-20.000 lei, Imprimeria Naţională-38.000 lei, Transelectrica-19.500 lei şi Transgaz-27.500 lei/luna.

Tot astăzi, Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de guvern.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că procesul de managament privat nu este afectat, deoarece pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă.

"Aceasta este remuneraţia fixă, separat avem o remuneraţie variabilă care poate fi stabilită în funcţie de recomndările consultanţilor şi care va depinde de atingerea unor indicatori de performanţă. Deci, procesul de managament privat nu este afectat, pentru că pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, dar numai în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Companiile de stat au fost exceptate de la legea salarizării unitare şi în continuare creau situaţii anormale, discrepanţe foarte mari salariale, venituri salariale foarte mari ale unor conducători de companii de stat, eventual chiar cu pierderi", a spus Voinea.

Premierul Victor Ponta a precizat anterior că proiectul acestei ordonanţe a fost introdus pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului şi conţine prevederi "inspirate" din legislaţia Poloniei şi agreate de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

"Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de o mie euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, în faţa jurnaliştilor.

Directorii companiei Nuclearelctrica ar putea câştiga până la 210.000 euro pe an, în timp ce membrii Consiliului de Administraţie ar putea încasa 84.000 euro pe an, dacă AGA, controlată de stat, aprobă propunerea ca directorii executivi să primească indemnizaţii lunare de până la 76.800 lei.

Comitetul de nominalizare şi remunerare al companiei a propus ca directorii executivi din Nucleareletrica, inclusiv directorul general, să primească indemnizaţii lunare cuprinse între 62.400 lei (14.200 euro) şi 76.800 lei (17.500 euro).

În prezent, directorii executivi câştigă lunar 9.228 lei (2.100 euro), iar directorul general încasează 14.851 lei (3.400 euro).

În acelaşi timp, membrii Consiliului de Administraţie ar urma să încaseze o indemnizaţie lunară reprezentând 20% din salariul directorului general (între 2.840 euro şi 3.500 euro), la care se adaugă un bonus de performanţă propus la 12 indemnizaţii lunare. Astfel, câştigul anual pentru poziţia de membru al Consilul de Administraţie al Nuclearelectrica ar putea ajunge la 84.000 de euro.

Cel mai mare salariu al directorului general dintr-o companie de stat din sectorul energetic este încasat de şeful Eletcrica Distribuţie Transilvania Nord, care primeşte lunar 18.000 de lei (4.100 euro), potrivit datelor prezentate de Guvern în luna aprilie.

În luna martie 2013, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu nominal brut pe economie a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decât în luna februarie 2013, ca urmare a acordării de premii ocazionale, inclusiv premii trimestriale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte.

Raportat la sectoare de activitate, în domeniul extracţiei petrolului şi a gazelor naturale salariul mediu brut s-a ridicat la 4.948 lei, iar în cel al extracţiei cărbunelui s-a situat la 3.654 lei.

În industria alimentară, salariul mediu brut a fost de 1.396 lei, iar în industria metalurgică a fost calculat la 2.679 lei.

Pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, salariul mediu brut este de 3.949 lei, în timp ce în construcţii ajunge la 1.738 lei.

În sectorul transporturilor aeriene, salariul mediu brut ajunge la 5.406 lei, iar la telecomunicaţii se situează la 4.170 lei.

Nuclearelectrica are patru directori, respectiv Daniela Lulache (director general), Elena Negulici (director economic), Ionel Bucur (directorul centralei nuclearelectrice din Cernavodă) şi Andrei Gheorghe (directorul Fabricii de combustibil nuclear din Piteşti), potrivit datelor companiei.

Lulache a fost numită director general la mijlocul lunii mai. Ea a condus Fondul Proprietatea până în luna decembrie 2009 şi a încasat în acel an indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii de 1,86 milioane lei (440.000 de euro).

Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica este format din Daniela Lulache, Ionel Bucur, Dragos Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu şi Alexandru Săndulescu.

Cei şapte administratori au fost numiţi la sfârşitul lunii aprilie în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă, dar aproape toţi provin din sistemul de stat.

În luna martie, Mediafax a anunţat că directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, are o remuneraţie lunară netă cuprinsă între 6.000 de euro şi 11.000 de euro, rezultând un câştig anual plasat între 72.000 de euro şi 132.000 de euro, conform unor hotărâri AGA ale companiei, unde statul deţine 75% din acţiuni.

Remuneraţia directorului general aprobată în luna decembrie depăşeşte cu mult valorile din contractul de mandat stabilite pentru 2011 şi 2012.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că a fost deranjat de faptul că directorul Poştei Române are un salariu mult prea mare şi că astfel de remuneraţii ar trebui limitate la cel mult de şase ori peste salariul mediu.

"Sigur că nu poţi să-l plăteşti cu un salariu ca la stat şi să ceri performanţe ca-n privaţi, dar diferenţele sunt mult prea mari şi, mai ales, sunt mult prea mari când vorbim de companii unde oamenii suferă reduceri de salarii, iar conducerea, aşa cum e ea pusă pe baza ordonanţei aprobate de Guvernul Boc, are totuşi salarii mult prea mari", a spus arunci Ponta.

Şeful Executivului le-a mai spus miniştrilor de Finanţe şi Bugetului că i se pare rezonabil modelul aplicat de Polonia pentru limitarea salariilor în guvernanţa corporatistă.

Smeeianu a afirmat marţi că salariul de 6.000 de euro este justificat, în condiţiile în care funcţia este foarte stresantă şi generatoare de presiune din cauza licitaţiilor la care Poşta intră în concurenţă cu operatorii privaţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ