ECONOMICA.NET Statul preia rafinăria Arpechim de la Petrom. Legea apare mâine

| 08 apr, 2014

Guvernul va prelua de la Petrom rafinăria Arpechim, cu tot cu obligaţiile de mediu de sute de milioane de euro, ca să o vândă la pachet cu Oltchim. Complexul Oltchim-Arpechim ar urma să fie oferit investitorilor exact în situaţia în care se află în momentul de faţă, scrie Economica.net.

Ministerul Economiei şi Petrom s-ar fi înţeles pe transferul rafinăriei Arpechim Piteşti la stat, pe o sumă simbolică, iar Ordonanţa de Urgenţă ce ar legifera înţelegerea ar trebui să apară „azi-mâine”, au declarat, pentru ECONOMICA.NET, surse apropiate discuţiilor. „Arpechim va trece la stat “as it is”(aşa cum e – n.r.) şi tot aşa va fi vândută viitorului cumpărator al Oltchim. Trece cu activ şi cu pasiv. Iar contractul pentru cumpărarea Oltchim va fi semnat concomitent cu contractul de vânzare al Arpechim”, au spus sursele. 

Potrivit acestora, suma la care se va face transferul este simbolică. Nu suma ar fi importantă pentru cele două părţi, ci preluarea obligaţiilor de mediu, ce se ridică la circa 250 de milioane de euro. Petrom vrea să scape de aceste investiţii obligatorii, nici statul nu poate să le facă, aşa că acestea ar urma să cadă în sarcina viitorului proprietar al angrenajului Oltchim-Arpechim.

Având în vedere dimensiunea acestor obligaţii şi faptul că transferul este deja perfectat, este de aştptat ca statul să aibă deja o înţelegere preliminară cu unul dintre cei doi investitori interesaţi, pentru că este greu de crezut că ar fi acceptat să preia o asemenea povară precum Arpechim.

Există doar doi investitori interesaţi de Oltchim – Arpechim. Unul este fondul de investiţii românesc SIF Transilvania, iar cel de-al doilea este consorţiul chinezesc Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum. Aceştia nu au participat la licitaţia din urmă cu două săptămâni, ci au solicitat amânarea termenului de privatizare a combinatului, tocmai pentru ca statul să poată perfecta transferul rafinăriei Arpechim. 

Comitetul Creditorilor Oltchim va decide pe 17 aprilie dacă se prelungeşte termenul privatizării Oltchim. Dacă da, aceasta va fi 17 mai, potrivit afirmaţiilor ministrului Niţă de acum o săptămână, de la Vâlcea.

Arpechim Piteşti este închisă de doi ani. Conducerea Petrom a precizat că Arpechim nu mai intră în sfera de interes a Petrom, din motive de supracapacitate şi uzură a instalaţiilor. Pentru repornirea instalaţiilor şi asigurarea funcţionării rafinăriei sunt necesare sute de milioane de euro.

Oltchim, societate în insolvenţă, va fi privatizată prin extragerea activelor sale viabile. Care sunt acestea puteţi citi aici.

Oltchim are datorii de circa 700 de milioane de euro, dintre care cele mai mari garantate sunt către bănci. Guvernul României, prin ministrul Constantin Niţă şi premierul Victor Ponta, şi-au asumat privatizarea Oltchim către un investitor potent financiar, menţionând că falimentul combinatului nu este o opţiune de luat în calcul.

Combinatul vâlcean are 2.300 de angajaţi şi funcţionează la doar 27% din capacitate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ