Economica.net: Un gigant european va construi, în Bărăgan, o fermă eoliană de sute de milioane euro

| 17 iul, 2013

La Făcăeni, Ialomiţa, se va construi al doilea cel mai mare parc eolian din România, în urma unei investiţii de 300 de milioane de euro. Compania este cel mai mare investitor în regenerabile din Europa.

Compania Ialomiţa Power, având ca acţionari pe Energias de Portugal (EDP)şi Renovatio Trading, a obţinut de la Agenţia de Reglementare licenţa de înfiinţare a parcului eolian Făcăeni cu o putere instalată totală  de 264 de MW. Având în vedere că instalarea a 1 MW eolian costă circa 1,2 milioane de euro, putem aprecia investiţia Ialomiţa Power la peste 300 de milioane de euro. Odată montate toate turbinele, parcul eolian Făcăeni va urca direct pe locul doi în topul celor mai mari din România după cel al CEZ de la Fântânele. De asemenea, va fi şi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, scrie Economica.net.

EDP, compania de electricitate a statului portughez, este unul dintre cei mai mari investitori europeni în energie regenerabilă. EDP mai controlează, în România, şi alte parcuri eoliene ce totalizează peste 200 de MW putere instalată. Renovatio Trading este o companie înregistrată în Cipru şi unul dintre cei mai mari traderi de energie de pe piaţa românească. Acum câţiva ani, compania aparţinea primarului din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan „Pinalti”.

EDP deţine 85% din Ialomiţa Power, restul revenind Renovatio Trading.

România are circa 2.500 de MW instalaţi în eolian, investiţii de câteva miliarde de euro, fiind una dintre cele mai atractive ţări pentru investitorii din domeniu.

Miza investitorilor o reprezintă schema de sprijin pentru energia produsă prin sistemul certificatelor verzi.
Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 1 certificat verde pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 58 de euro. Până la 1 iulie, subvenţia era de 2 certificate pentru fiecare MWh livrat în reţea. Guvernul a redus schema de sprijin promiţând că investitorii îşi vor recupera certificatele restante în 2017, dar legislaţia nu prevede încă nimic concret în acest sens.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ