Ședință crucială la PSD, după refuzul lui Iohannis

| 06 sep, 14:51

Viorica Dăncilă convoacă o ședință crucială la PSD, după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniștrilor interimari.

Președintele României a anunțat joi că refuză numirea interimarilor propuși de premierul Viorica Dăncilă pe locurile lăsate vacante de miniștri ALDE care s-au retras din Guvern.

În aceste condiții președintele PSD a convocat cel mai important for de decizie al partidului dintre congrese - Comitetul Executiv Național (CExN) pentru luni - 9 septembrie la ora 18.00 la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff.

Există și o mențiune făcută de șefii partidului - la ședință ar urma să participe doar titularii, semn că se vor lua decizii cruciale.

Este probabil ca în ședința de luni a CEx premierul să ceară un vot pentru a se merge cu orice risc la un vot în Parlament pentru restructurarea Guvernului, scrie stiripesurse.ro.

Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis de abuz de putere, după ce acesta a anunțat că nu va semna decretele pentru a desemna interimari pentru portofoliile eliberate de miniștrii ALDE.

Premierul Viorica Dăncilă susține, într-o postare pe Facebook, că președintele a transformat Palatul Cotroceni în sediul său de campanie electorală și că, în acest fel, face un abuz de putere și interpretează electoral Constituția țării.

„Din nefericire, Palatul Cotroceni a devenit un sediu de campanie pentru actualul președinte. Îi transmit domnului Klaus Iohannis că cetățenii încă așteaptă explicații cu privire la motivul pentru care încalcă repetat Constituția. Toți vrem să înțelegem de ce actualul șef al statului face un abuz de putere și continuă blocarea activității Guvernului, deși majoritatea constituționaliștilor îi transmit că interpretează electoral Legea fundamentală. Respectarea Constituției nu este facultativă, este obligatorie, iar domnul Klaus Iohannis ar fi trebuit să învețe acest lucru după multiplele situații în care a primit soluții nefavorabile de la Curte”, a scris Dăncilă, joi seara, într-o postare pe Facebook.

În continuare, șeful statului este acuzat că nu a oferit nicio soluție pentru criza de care învinovățește Executivul și că încearcă să manipuleze românii.

„Actualul președinte nu a venit în tot acest timp cu nicio soluție de deblocare a crizei, ci doar cu declarații care să o alimenteze. Candidatul Iohannis vorbește despre obligațiile premierului, dar nu se achită de propriile obligații. În schimb, se antepronunță în numele Curții Constituționale, în numele Parlamentului, și chiar în numele Guvernului. Ne dovedește încă o dată visul său de a fi “președintele-stat”. În același timp, domnul Klaus Iohannis uită că a girat absolut toate guvernele și toți miniștrii din ultimii 5 ani, însă în momentul când nu i-a mai convenit politic, s-a întors de fiecare dată împotriva lor și a încercat să manipuleze o țară întreagă”, mai scrie Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac virulent la adresa Guvernului Dăncilă și a PSD. Președintele spune că în aproape doi ani și jumătate, PSD a schimbat trei guverne, 80 de miniștri, iar la acestea se adaugă încă 35 de solicitări de remanieri sau demisii.

"Revenind la situația politică, criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil față de guvernarea României. Această criză, de care sunt vinovați PSD și toți aliații lor din acești ani, tinde să se acutizeze și să aibă consecințe din ce în ce mai grave, care vor fi resimțite de toți cetățenii.

Conflictele din coaliția de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne și târguielile pe funcții nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor.

Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin și, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniștrii interimari.

Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare.

Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în fața românilor încă din 26 mai, când cetățenii s-au exprimat prin vot că sancționează direcția în care duce PSD România.

Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică și asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în fața Legislativului.

Soluția nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranșa situația cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să își recapete măcar legitimitatea politică.

Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniștrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foștii miniștri ALDE nu și-au delegat atribuțiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi! Asta în condițiile în care am ținut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situațiilor tehnice”, a afirmat președintele Iohannis.

Războiul dintre palate se mută la Curtea Constituţională,după ce şeful statului a respins propunerilor de interimari făcute de Viorica Dăncilă.CCR a înregistrat sesizarea Guvernului privind un posibil conflictul juridic cu preşedintele Iohannis.

CCR a stabilit data de 11 septembrie ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Preşedinţie privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor, au mai spus oficiali ai CCR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ