EDUARD HELLVIG vrea să schimbe axa București - Londra - Washington cu axa București - Berlin - Washington

| 20 feb, 08:32

Prioritatea României este ancorarea pe axa București - Berlin - Washington. Asta susţinea Eduard Hellvig pe 8 ianuarie într-o postare pe blogul personal.

Europarlamentarul PNL îl parafraza astfel pe fostul preşedinte Traian Băsescu după ce acesta a lansat în 2004 celebra idee a axei Bucureşti-Londra - Washington. Hellvig acuza în postarea sa Anglia pentru ezitările în faţa Rusiei şi califica Ungaria drept calul troian al Moscovei. 

Într-o postare de pe 8 ianurie 2015, Eduard Hellvig îşi prezenta viziunea asupra politicii internaţionale. Propunerea lui Klaus Iohannis la şefia SRI, scria despre necesitatea ancorării României pe axa Washington - Berlin - Bucureşti. Hellvig înlocuia astfel Londra din vestita axă propusă de Traian Băsescu în timpul alegerilor din 2004.

Prioritatea fundamentală a anului 2015 este, în opinia mea, ancorarea mai pronunţată şi activă a României în ecuaţia securităţii euro-atlantice, pe axa Washington - Berlin - Bucureşti. Suntem în faţa unei şanse şi a unei responsabilităţi istorice. De aceea, cred că este foarte important modul în care clasa politică şi instituţiile statului român vor reacţiona în noul context geopolitic, dar şi în cel intern, definit de alegerile prezidențiale.

Europarlamentarul PNL vorbea în postarea sa şi despre pericolul reprezentat de Rusia. În opinia posibilului viitor şef al SRI, România, Polonia şi statele baltice sunt principalele ţinte ale Moscovei.

„2014 a fost un an sub semnul Rusiei, pentru Europa, unde s-a reaprins vâlvătaia războiului, şi pentru România, ca stat aliat din imediata vecinătate a focarului conflictual. România, Polonia şi statele baltice devin, aşadar, oficial, principalele ţinte ale neo-imperialismului rus. Ne aflăm în faţa unei amenințări disproporţionate, care ignoră cinic orientarea defensivă a NATO, ca alianţă menită să apere pacea. Nu întâmplător, e prezentat deformat rolul real al scutul antirachetă, care e destinat strict riscurilor din partea unor puteri militare mult sub potenţialul Rusiei. Se exagerează, totodată, prezenţa, deocamdată simbolică, a forţelor NATO la frontiera răsăriteană a alianţei”, a scris Hellvig.

Acesta a acuzat şi ezitările Marii Britanii în faţa Rusiei. De asemenea, europarlamentarul spunea despre Ungaria că ar fi un cal troian în cadrul Uniunii Europene.

„În faţa ameninţării Rusiei şi a posibilității generalizării haosului exploziv din Orientul Mijlociu, UE nu-şi mai poate permite nazuri de tip britanic ori grec, nici dezertări a la Budapesta sau joc dublu ca la Sofia, Roma ori Nicosia. România şi UE se confruntă cu un caz fără precedent, al renegării ostentative a valorilor liberal-democratice de către regimul Orban. Ungaria tinde să devină un pericol pentru arhitectura europeană, un cal troian aflat tot mai mult sub influenţa Moscovei. Parteneriatul ruso-maghiar pune în pericol nu doar parteneriatul strategic româno-maghiar, tot mai gol de conţinut din cauza ostilităţii naţionaliste a Budapestei, ci şi interesele NATO şi UE în zonă”, completează acesta.

Eduard Hellvig a mai vorbit şi despre necesitatea întăririi capacităţilor de apărare a ţării. Europarlamentarul liberal se declara un susţinător al ideei de majorare a bugetului apărării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ