Efectul Ponta - prin apropierea Moldovei de UE și prin reapropierea României de China, România ajută Moldova

| 24 noi, 2013

Redimensionarea pozitivă a relațiilor dntre România și China se poate dovedi de un real ajutor și pentru vecinii de peste Prut. În contextul în care Uniunea Europeană are încă probleme economice, apetitul investițional al acesteia este încă redus.

În mod indiscutabil, relația României cu Republica Moldova a intrat în ultimul an și jumătate într-o nouă etapă. După ce ani de zile, sprijinul României pentru integrarea vecinilor de peste Prut în Uniunea Europeană s-a manifestat mai degrabă la nivel declarativ, după preluarea guvernării de către Victor Ponta acest obiectiv a fost asumat de o manieră mult mai concretă.

Este suficient în acest sens să ne uităm la cum a evoluat chestiunea ajutorului de 100 de milioane de euro promiși de către țara noastră Republicii Moldova.  În ciuda angajamentului ferm asumat, banii au rămas blocați în Ministerul Dezvoltării timp de trei ani și, de-abia după venirea lui Victor Ponta la Palatul Victoria situația a fost rezolvată. Aceeași soartă a avut-o și gazoductul Iași-Ungheni, proiect esențial pentru asigurarea independenței energetice a Chișinăului și, implicit, pentru facilitarea ieșirii Republicii Moldova din sfera de influență a Rusiei. Proiectul a stagnat ani de zile, fiind demarat efectiv de-abia în această vară. Dincolo însă de toate aceste proiecte care leagă în mod direct România de Republica Moldova, cabinetul condus de Victor Ponta oferă și un ajutor indirect eforturilor Chișinăului de a așeza țara pe un drum ireversibil în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană.

Trebuie ținut cont în acest sens că dominația sovietică asupra țărilor care au făcut parte  din fosta URSS a fost asigurată nu doar prin mijloacele de coerciție ale statului totalitar, ci și prin păstrarea acestora într-o stare de dependență economică accentuată. Iar aici discutăm nu doar despre chestiunea energetică, ci și despre stimularea unei dezvoltări dezechilibrate a economiilor acestor state, atât din punctul de vedere al producției, cât și din acela a relațiilor comerciale. Ca urmare, după spargerea URSS, economia Moldovei, la fel ca și a altor state care au aparținut URSS, au avut mari probleme de adaptare, care s-au tradus într-un nivel de trai scăzut pentru cetățenii moldoveni. Desigur, odată cu trecerea anilor, lucrurile au început să se mai îmbunătățească, dar economia Moldovei este încă departe de nivelul de competitivitate necesar pentru a face față integrării economice în Uniunea Europeană. Iar pentru a atinge acest nivel de competitivitate, are nevoie de investitori.

Iar la acest capitol, redimensionarea pozitivă a relațiilor dntre România și China se poate dovedi de un real ajutor și pentru vecinii de peste Prut. În contextul în care Uniunea Europeană are încă probleme economice, apetitul investițional al acesteia este încă redus. Dimpotrivă însă, chinezii sunt în plină expansiune economică și sunt foarte interesați de relocarea afacerilor lor din Europa către această zonă, unde pot găsi forță de muncă ieftină și înalt calificată. Or, în  contextul în care, urmare a eforturilor diplomatice ale premierului Ponta, România devine un ”cap de pod” pentru afacerile companiilor chineze în Europa, cresc și șansele Republicii Moldova de a atrage atenția tot mai multor investitori din China și de a putea astfel prin aportul acestora, să ajungă la un nivel de dezvoltare care să îi permită să se integreze cât mai rapid în Uniunea Europeană și din punct de vedere economic.



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ