Eforturile europarlamentarilor români dau roade

| 06 noi, 2013

Prin invocarea legislației europene și reacțiile anti-UE ale unor parlamentari britanici față de acest argument, scrisoarea lui Cătălin Ivan a reușit să mute atenția de la români și bulgari, către problemele de integrare pe care Marea Britanie le are și atitudinea eurosceptică a multor parlamentari britanici.

Se pare că europarlamentarii români pot să facă lucruri și pentru cetățenii care i-au trimis la Bruxelles. Mă refer deocamdată la cei ai PSD, pentru că PDL a demonstrat că poate duce ranchiuna din politica internă cu succes în Europa și a promovat o politică mai mult anti-românească.

Cotidianul britanic Daily Express a demarat o petiție prin care cere guvernului britanic să mențină controlul asupra sosirii lucrătorilor români și bulgari în Marea Britanie, semnată până acum de 35 000 de englezi. Jurnaliștii de la Daily Express îi cer practic premierului David Cameron să își facă curaj și să înfrunte Uniunea Europeană, menținând restricțiile actuale, restricții care ar trebui scoase începând cu 1 ianuarie 2014. Acestui demers i s-au alăturat în primă fază parlamentarul conservator Philip Hollobone și liderul UKIP, Nigel Farage.

Ca reacție la acestă acțiune total anti-europeană, europarlamentarul român și lider al delegației PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, a transmis o scrisoare prin care cere cotidianului Daily Express să renunțe la această campanie care încalcă principiile europene și îndeamnă la nesocotirea legislației UE. Ivan a argumentat că toate studiile și estimările demonstrează că Marea Britanie sau alte state ale Uniunii Europene nu vor fi invadate de români și bulgari odată cu liberalizarea pieței muncii. Totodată, europarlamentarul român i-a acuzat pe jurnaliștii englezi că promovează o imagine a românilor neconformă cu realitatea și că încurajează atitudini extremiste care dăunează întregii Uniuni Europene.

Demersul lui Ivan nu a fost futil, deoarece britanicii au decis să publice scrisoarea sa. Chiar dacă articolul respectiv este în continuare negativ la adresa românilor, important este că mesajul a fost transmis și chiar a stârnit reacții. Mai mulți parlamentari britanici, membri ai Partidului Conservator (Tory), au declarat că în continuare susțin păstrarea restricțiilor, doar că, spre deosebire de tonul abordat anterior, de această dată și-au mai nuanțat declarațiile. De unde militau pentru o restricție absolută a muncitorilor români și bulgari, acum au ajuns să se mulțumească măcar cu un filtru și posibilitatea autorităților de a selecta care persoane intră în Marea Britanie și care nu.

De asemenea, jurnaliștii britanici s-au văzut nevoiți să accepte argumentele invocate de Ivan, în special cele legate de legislația europeană.

La nivel de comunicare, scrisoarea trimisă de europarlamentarul român are un efect pozitiv pentru țara noastră. Prin invocarea legislației europene și reacțiile anti-UE ale unor parlamentari britanici față de acest argument, scrisoarea lui Cătălin Ivan a reușit să mute atenția de la români și bulgari, către problemele de integrare pe care Marea Britanie le are și atitudinea eurosceptică a multor parlamentari britanici. Prin obligarea respectării legislației europene, discursul britanicilor s-a transformat din „nu îi vrem pe români și bulgari la noi în țară” în „nu vrem să ne impună Bruxelles ce să facem, iar dacă se întâmplă, e un motiv bun să ieșim din UE”.   

Avem, așadar, un prim demers care a obținut rezultate și care cu siguranță îi va încuraja și pe alții să ia atitudine împotriva discriminărilor la care românii sunt supuși din partea unor state europene.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2013
URSUL
Extraordinar acest Catalin Ivan. Cum a reusit el, chiar si fara sa fi reusit , sa reuseasca.....nimic ! Oare fatuca asta chiar crede ce scrie ? Sau doar se bazeaza pe principul :" romanul e tampit".

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ