Șeful CSM: Ne îngrijorează cifra magistraților suspendați

| 18 dec, 2014

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, a declarat, joi, că există o îngrijorare legată de cifra foarte mare a magistraților suspendați din funcție și că, dacă judecătorii și procurorii nu respectă legea, este dificil să pretinzi acest lucru de la ceilalți cetățeni.

Adrian Bordea a arătat că în 2014 au fost suspendați din funcție 18 judecători și 8 procurori iar suspendările s-au datorat fie trimiterilor în judecată, fie măsurilor preventive, fie sancțiunilor disciplinare.

"Este o cifră foarte mare dacă veți face comparație cu perioada trecută iar acest lucru ne îngrijorează. Noi sperăm ca anul acesta să fi fost un an de început al eradicării fenomenului de nelegalitate în sistemul judiciar, de nerespectarea legii în sistemul judiciar pentru că, dacă judecătorii și procurorii nu respectă legea, ce putem cere de la ceilalți cetățeni. De aceea, această activitate a constituit pentru noi o prioritate", a afirmat șeful CSM, cu prilejul încheierii mandatului la conducerea instituției, conform Agerpres.

Sub aspect disciplinar, el a precizat că Inspecția Judiciară a fost eficientă și și-a desfășurat activitatea bine, furnizând CSM datele necesare în situațiile pe care le-a avut de soluționat.

Citește și: Reacția DNA după ce a fost acuzată că a adus atingere independenţei Justiţiei

Adrian Bordea a arătat că Secția de judecători a avut de soluționat 20 de cauze iar cea de procurori — 12, rămânând însă câteva cauze pe rol, respectiv șapte în cazul judecătorilor și două în cazul procurorilor.

"Am pornit la început anului împreună cu domnul vicepreședinte Gheorghe Muscalu cu gândul eficienței activității instanțelor și am constatat că în parte câteva dintre obiectivele propuse le-am realizat", a subliniat șeful CSM.

Președintele Consiliului a menționat că printre obiectivele realizate se află consolidarea structurii interne a CSM, creșterea încrederii în justiție și facilitarea accesului la sistemul judiciar prin Ghidurile în materie civilă și penală, legile de organizare a justiției finalizate în Comisia 1 urmând să ajungă în Plenul CSM și apoi trimise ministrului Justiției pentru a fi propuse legi la Parlament.

De asemenea, el a vorbit și de colaborarea cu celelalte Consilii judiciare din Europa și despre crearea Rețelei Balcanice pentru schimburile de experiență a statelor din zonă, constatându-se că acestea au aproape aceleași probleme ca și România în acest domeniu.

Adrian Bordea a punctat intrarea în vigoare a codurilor și a Legii insolvenței, care a creat sistemului judiciar anumite dificultăți, proiectele care au adus eficiență managementului instituțiilor, dar și măsurile luate pentru redimensionarea schemele de personal, limitarea volumului de activitate în instanțe și redistribuirea locurilor vacante acolo unde era necesar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ