UPDATE Procurorul de caz a hotărât ca elevii de la liceul Bolintineanu să nu mai fie audiaţi astăzi

| 05 iul, 2013

Mai mulţi elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi părinţii acestora vor fi audiaţi vineri, la Poliţia Capitalei, în dosarul în care se fac cercetări privind suspiciuni de fraudă la examen şi în care directoarea şcolii a fost arestată pentru trafic de influenţă. Părinţii au făcut scandal în faţa liceului, iar câţiva dintre ei s-au îmbrăncit cu organele de ordine.

UPDATE Procurorul care s-a ocupat de cazul şpăgii de la liceul Dimitrie Bolintineanu a hotărât ca elevii să nu mai fie audiaţi astăzi. Audierile vor fi amânate pentru începutul săptămânii viitoare. Până atunci fiecare elev va primi citaţie să se prezinte la poliţie, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Alexandru Niculae.

Oficiali din Parchdetul Tribunalului Bucureşti au declarat că la Poliţia Capitalei vor fi audiaţi unii dintre elevii care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", precum şi părinţii acestora. Un autocar al Poliţiei au fost introdus în curtea liceului pentru a-i lua pe elevii care susţineau proba obligatorie a profilului. Părinţii strânşi în faţa şcolii au protestat iar unii dintre aceştia s-au îmbrâncit cu poliţiştii.

Reprezentanţii Poliţiei susţin că nu au fost luate măsuri împotriva copiilor şi că negociatorul va discuta cu fiecare îm parte.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română. La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", directorul şi directorul adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum şi directorul Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă, aceasta fiind arestată marţi, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi ?cheltuieli? pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să "relaţioneze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Ministerul Educaţiei informa, luni, că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, marţi, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfăşurat în condiţii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală fiind probleme "extrem de grave", respectiv suspiciuni de fraudă. El preciza că celelalte probe scrise ale examenului se vor desfăşura conform calendarului stabilit.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

"Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen", au precizat reprezentanţii ISMB.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti face o anchetă şi la Liceul "Dimitrie Gusti", din Sectorul 5, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă nedrept din examenul de bacalaureat, verificările vizând şi suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită.

Reprezentanţii ISMB au declarat pentru MEDIAFAX că în plângerea depusă de către elevă nu există nicio referire privind o eventuală mită dată de elevi care susţin bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Gusti", aceasta reclamând doar că a fost dată afară din examen pe nedrept.

Şi în Sibiu sunt suspiciuni de fraudă, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat fiind cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba română.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, de joi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii au dispus în cazul lui Sorin Joantă şi Viorel Giupană interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, după învinuirile de trafic de influenţă aduse de către DNA preşedintelui acesteia, Sorin Joantă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri este programată proba la alegere a profilului şi specializării.

Luni, 93 de elevi au fost scoşi din sălile de examen, la proba de Limba şi literatura română, din cauza tentativelor de fraudă, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Constanţa (21), Bucureşti (19) şi Dolj (şapte).

Încercarea de a copia la bacalaureat a dus, miercuri, la eliminarea altor 112 de candidaţi care susţineau proba obligatorie a profilului, în condiţiile în care o anchetă este în desfăşurare privind tentativa de fraudă la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 iul, 2013
fwsiEgZKUj
l4C0VcM6jy7
reclamele de la TV , radio mai sunt monitorizate.. eensa cele de pe net sunt lăsate de capul lor.ar trubei ceva.. un control al folosirii corecte a limbii rome2ne.sunt din Basarabia.. la noi e problema cu folosirea exagerata a limbii ruse een publicitate.
13 iul, 2013
ehl6Eeel
Y3iGoYyJ
pe lista monumentelor itocrise apare o casa ortansa paciurea, la nr 94, construita in 1878. este chiar casa despre care am vorbit, si despre care gasisem in alta sursa 1906 ca an al constructiei. art nouveau in bucuresti la 1878? putin probabil, trebuie ca pe lista monumentelor anul e trecut gresit http://ewrwbplkcf.com [url=http://eedxwg.com]eedxwg[/url] [link=http://zojrypazxw.com]zojrypazxw[/link]
10 iul, 2013
2jjdt2Qp
rE4EJWL52hZ
Salut,Stii la ce nr. pe Strada Viitorului este casa? Pentru se poate astfel veifrica pe www.cultura.ro daca e pe lista monumentelor istorice.(o sa ma duc intr-o zi sa ma uit, oricum) O admir de fiecare data cand trec pe acea strada, e cea mai frumoasa casa pe tronsonul Stefan cel Mare-Eminescu al strazii Viitorului. Ma bucur ca am aflat si ceva detalii despre ea.
09 iul, 2013
RN7bAyDxD
ml5VTHJks
Este un card pentru sudnetti. Studentii sunt retardati, deci ca sa isi faca cont trebuie sa le faci o reclama pentru retardati.Studentii, retardati fiind, nu au un job, asa ca isi primesc banii de la parinti. Cum multi sudnetti din Bucuresti sunt din provincie, parintii trebuie sa le trimita banii prin transfer bancar sau cine stie dracu cum.Si un cont cu taxe 0 este o idee foarte buna pentru astfel de oameni.Asa ca reclama nu are absolut nimic gresit, se adreseaza unui public tanar si retardat. Nu are legatura cu criza economica, pentru ca ING nu trece prin asa ceva.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ