Elisabeta Lipă: Eu nu mi-aș permite să interzic intonarea Imnului Național, am fost înțeleasă greșit

| 25 ian, 17:38

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat luni într-o conferință de presă susținută la Prefectura Brașov, că nu a interzis niciunei Federații sportive intonarea Imnului de stat, precizând că a fost înțeleasă greșit.

"Am fost înțeleasă greșit. Eu una nu mi-aș permite să interzic intonarea Imnului, nu am folosit cuvântul interzis, ci pur și simplu legea spune în ce condiții se intonează imnul. Dar, ca sportiv de performanță căruia i s-a cântat imnul la cea mai înaltă competiție, nu o dată, de foarte multe ori, am zis că nu permit batjocorirea imnului. Când se intonează imnul nu poți decât să ai o poziție decentă, să-ți curgă lacrimile când auzi Deșteaptă-te Române. Nu să te întorci cu spatele, să rupi scaune, să huidui. Și cred că acest comportament nu face cinste nimănui. Federațiile sunt, după cum știți foarte bine, structuri private de interes național, de utilitate publică, cu statut de funcționare. Singura Federație care are obligativitatea intonării imnului este Federația Română de Baschet. Tot Federația Română de Baschet are un regulament care prevede și niște sancțiuni în urma nerespectării intonării imnului. Am cerut poziția Federației Române de Baschet având în vedere că aici sunt mai multe structuri implicate, să ni se facă un raport exact cu ceea ce s-a întâmplat nu numai la Sf. Gheorghe, ci și la Rapid. Circulara pe care eu am dat-o nu a fost un ordin de ministru, pur și simplu am dat o circulară federațiilor române în care ceream să se respecte legea. Nu am interzis nimănui nimic, decât le adresam rugămintea ca intonarea imnului să se facă în condiții decente, de respect", a explicat ministrul Tineretului și Sportului. Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a propus o modificare a legii, în care a cerut ca intonarea imnului să fie făcută doar la finalele de campionat național și la cupele României, a punctat Ministrul Tineretului și Sportului.

"Federațiile își vor spune și ele punctul de vedere, apoi se va intra în dezbatere publică și cu siguranță se va găsi și forma finală de intonare a imnului. Știți cum este. Copiii noștri trebuie să fie învățați ce înseamnă imnul, unde se intonează și cred că nu au obligația să asiste, atunci când se cântă Imnul României, și când este batjocorit. Mie sincer mi-ar plăcea ca atunci când se intonează imnul să fie cântat în cuvinte, ar fi extraordinar de frumos, vedem la atâtea competiții internaționale. Nu scoate nimeni imnul. Important este să-l respecți", a mai precizat Elisabeta Lipă.

Declarația ministrului Tineretului și Sportului vine după ce la un meci de baschet din campionatul național, desfășurat la începutul acestui an la Sfântu Gheorghe între echipa locală Sepsi și Universitatea Cluj, antrenorul echipei de la Cluj a spus că atât el cât și echipa au fost înjurați de spectatorii locali. Potrivit presei sportive, înainte de startul partidei, după intonarea Imnului de stat al României, organizatorii, alături de suporteri au trecut la ascultarea imnului Ținutului Secuiesc. Sportivele din Cluj și-au continuat încălzirea la îndemnul antrenorului, motiv pentru care spectatorii s-au simțit jigniți și pe durata desfășurării partidei au înjurat și huiduit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 ian, 19:47
alexandru valeriu
Chiar asa ?
Nu inveti sa-ti iubesti si sa respecti Imnul national efiind intonat ș el trebuie sa preceada competitiile sportive de anvergura - liga i la toate sporturile , obligatoriu la competitiile republicane pentru copii si juniori . Sa nu fim ipocriti si sa ni se vare pe at provocarea de la Odorhei . El poate fi canat ,am inteles ca e slagar in tot felul de localuri , inclusiv in pauzele meciurilor ,alaturi de difuzarea unor reclame ,momente vesele, caci in complexul sportiv cu pricina intrau intr-o peluza toti secuii din Romania (in jur de 800 cu tot cu sugari) si au nevoie si ei de prilejuri de divertisment .
26 ian, 01:14
alexandru valeriu
Erata .
Corectura in loc de efiind -nefiind si in loc de canat cantat .Viteza si emotia provocate de interventia nepotrivita ,impardonabila a unei mari campioane. COR ar trebui sa intervina si in ceremonialul JO -ce absurd . Mai bine s-ar ocupa competent de reprezentarea onorabila a sportului romanesc la RIO .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ