Emil Boc îi obligă pe romi să-şi trimită copii la şcoală

| 02 iul, 2014

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, intenţionează să implementeze o nouă politică în relaţia cu comunitatea romă din oraş, care presupune condiţionarea primirii de ajutoare sociale de trimiterea constantă a copiilor la şcoală şi grădiniţă.

Emil Boc a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, proiectul unei grădiniţe, care se construieşte din fonduri europene şi care va fi destinată exclusiv copiilor romi din comunitatea de la Pata Rât. Proiectul are o valoare de 4 milioane de lei, va fi finalizat în luna octombrie şi este destinat unui număr de câţiva zeci de copii cu vârste preşcolare, care vor primi două mese pe zi şi vor participa la activităţi educative.

'Educaţia este cheia integrării romilor, de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă, pentru a putea să fie parte a comunităţii şi pentru a fi cu adevărat cetăţeni ai Clujului. Obiectivul nostru este să pornim integrarea copiilor de romi de la educaţie. După ce aceste proiecte vor fi implementate, politica Primăriei va fi următoarea: nu se va mai beneficia de niciun fel de ajutor social dacă nu îşi vor trimite copilul la şcoală. Este cheia cea mai importantă şi sper eu ca această politică să contribuie la ameliorarea problemei romilor din municipiu', a afirmat Boc.

Citeşte şi: Sondaj IRES: Scandalul Bercea Mondial modifică percepția românilor despre romi

Grădiniţa va fi dotată, din fonduri europene, cu tot mobilierul şi aparatura electrocasnică de care are nevoie, precum şi cu dotări didactice. De asemeena, va avea şi un spaţiu de joacă şi facilităţi pentru persoane cu handicap.

Emil Boc a mai precizat că municipalitatea derulează în acest moment proiecte în valoare de 18 milioane de lei destinate categoriilor de persoane defavorizate, inclusiv proiecte pentru asigurarea de locuri de muncă care să se potrivească profilului acestora.

'Pentru exerciţiul financiar următor, 2014-2020, se anunţă finanţări importante pe zona de incluziune socială, astfel încât de pe acum pregătim proiecte integrate, educaţie, loc de muncă şi acoperiş pentru cei care sunt în categorii defavorizate, nu doar romii, pentru că mai sunt şi alte categorii, dar pornim de la această idee, nimic nu primeşti de la stat dacă nu menţii copiii în activităţi educaţionale', a spus Emil Boc.

În comunitatea de la Pata Rât, care se află la marginea municipiului Cluj-Napoca, trăiesc câteva mii de romi, cei mai mulţi în locuinţe improvizate şi barăci din lemn. În urmă cu trei ani, municipalitatea a mutat aici alte câteva sute de romi care locuiau ilegal în patru blocuri dezafecate din oraş. Comunitatea de la Pata Rât constituie în mod periodic un subiect de discuţie sau de articole pentru presa străină. Situaţia romilor care locuiesc aici, în câteva colonii distincte, ar putea fi agravată peste câteva luni, în momentul în care rampa de gunoi a oraşului, lângă care ei trăiesc şi de unde colectează materiale reciclabile, va fi închisă. Consiliul Judeţean are în vedere darea în funcţiune a Centrului de management integrat al deşeurilor, realizat tot cu fonduri europene şi care va deservi tot judeţul, până la sfârşitul anului.

Tag-uri: Emil Boc, romi, școală
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ