Erste: România ar putea avea cel mai rapid ritm de creştere a economiei din CEE anul acesta

| 23 mar, 11:40

Creşterea de 3,1% a Europei Centrale şi de Est (CEE) în 2016 o va depăşi pe cea a zonei euro, de 1,6%, în ciuda încetinirii intrărilor de fonduri europene, iar ritmul de creştere al economiei României va accelera la 4,1%, în timp ce Polonia (3,6%) şi Slovacia (3,5%) îşi vor menţine avansul înregistrat în 2015, se arată într-o analiză realizată de Erste Group.

România ar putea avea cel mai rapid ritm de creştere a economiei din CEE anul acesta, dar va fi o perioadă de relaxare fiscală şi există perspectiva înăspririi politicii monetare, apreciază analiştii Erste. 

Aceştia se aşteaptă la încetinirea creşterii în Ungaria (2,2%) şi în special în Cehia (2,5%), în urma încetinirii intrărilor de fonduri europene în aceste economii. De asemenea, şi Slovenia s-ar putea confrunta cu o încetinire (1,9%), în timp ce PIB-ul Serbiei ar urma să înregistreze un avans de 1,5% anul acesta. 

Anul trecut, rata şomajului în Europa Centrală şi de Est a scăzut sub 10%, pentru prima dată din 2009, iar analiştii Erste se aşteaptă ca declinul să continue şi în acest an. Deoarece ţările din CEE sunt importatori de energie, recentul declin al preţului ţiţeiului va sprijini creşterea economică iar relaxarea fiscală din Polonia şi România va îmbunătăţi cererea pe plan intern, se arată în analiza Erste Group. 

Comisia Europeană (CE) a anunţat recent că ritmul de creştere economică al României ar urma să atingă un vârf de 4,2% în 2016, graţie creşterilor salariale puternice şi relaxării fiscale, în timp ce în 2017 se va modera uşor, la 3,7%. 

Conform previziunilor economice de iarnă, Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit astfel estimările privind creşterea economică a României atât pentru 2015, cât şi pentru 2016 şi 2017, în condiţiile în care în toamnă prognoza un avans de 3,5% în 2015, urmat de o creştere de 4,1% în 2016 şi una de 3,6% în 2017.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ