Este pâinea albă sănătoasă sau nu? Ce spun ultimele studii

| 29 iun, 2014

De foarte mult timp ni se spune ca painea alba nu are ce cauta intr-o dieta sanatoasa si ca ar trebui sa mancam numai din sortimentele facute din faina integrala. In timp ce unele studii o lauda pentru efectele benefice asupra sistemului digestiv, altele o invinovatesc pentru riscul de obezitatea pe care il aduce, scrie foodstory.ro.

Dupa ani de zile in care franzelele si painea alba feliata au pierdut din vanzari odata cu criticile legate de dezavantajele consumarii lor, e timp sa facem din nou loc in cosul de cumparaturi pentru o paine pufoasa facuta din faina alba. Cel putin asa ne indeamna o echipa de cercetatori de la Universitatea Oviedo, Spania, care a descoperit ca painea alba e un aliment la fel de sanatos ca surata ei din faina neagra sau faina integrala.

Asta pentru ca are capacitatea de a spori priducerea de bacterii bune in stomac si intestine, ceea ce va face sistemul digestiv sa functioneze ca uns. Descoperirea este importanta pentru ca se stie ca o data cu scaderea numarului anumitor bacterii suntem mai predispusi la imbolnavire.

Oamenii de stiinta au investigat rolul polifenolilor (gasiti in condimente, ceaiuri, fructe si legume) si cum actioneaza acestia pentru a echilibra flora bacteriana intestinala. Iar descoperirile au fost uimitoare. In primul rand s-a dovedit ca pectina, un compus pe are il gasim in fructe, scade nivelul unora dintre bacteriile bune, contrar descoperirilor anterioare. In timp ce painea alba sporeste numarul bacteriilor Lactobacillus, care asigura o digestie mai buna si confera protectie la actiunea bacteriilor nocive.

Desi numarul de subiecti pe care s-a facut studiul nu este mare, doar 38 de adulti fiind testati, cercetatorii cred ca descoperirile lor subliniaza importanta dietei privita in asamblu si nu concentrarea ei pe excluderea sau includerea anumitor grupe de alimente.

In ciuda laudelor primite, painea alba primit si o bila negra printr-un studiu la fel de recent. O cercetare prezentata la Congresul Europeana impotriva Obezitatii de la Sofia, arata ca persoanele care consuma 3 felii de paine alba pe zi au un risc crescut de a deveni supraponderale, in comparatie cu cei care consuma mai putina. Studiul facut de Universitatea din Navarra, Spania, demostra ca o portie de 120g de paine alba pe zi creste cu 40% sansele de a acumula kilograme in plus, in comparatie cu o portie de 60g sau mai putin.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ