Cum recunoşti ADEVĂRATA pâine neagră

| 09 oct, 2014

Vânzările de pâine neagră au crescut de şapte ori în ultimii doi ani. Profitând de consumul tot mai ridicat, mulţi brutari amestecă în făina albă diverşi aditivi şi apoi vând franzelele la preţ de pâine neagră. Autorităţile ştiu de acest truc, dar rar reuşesc să-i prindă pe evazionişti.

Adevărata pâine neagră trebuie să conţină apă, sare, drojdie şi făină. Nu se întâmplă însă mereu aşa, spun inspectorii ANPC.

„Ne-am uitat pe etichetă şi am citit, era făină albă, nu neagră, ei spuneau că e pâine neagră. Dacă în pâine se folosesc coloranţi este interzis”, a spus Marius Dunca, preşedintele ANPC.

Unii producători de pâine pun însă cenuşă de vatră sau cacao pentru a da culoare produselor, spun unii brutari.

Brutarii evazionişti sunt însă greu de găsit. Din piaţa pâinii de un miliard de euro, jumătate înseamnă producţie fără acte. Iar vânzătorii din brutării dau bon doar la cerere.

Rezultatele controalelor statului sunt modeste. Într-un an, au fost retrase de pe piaţă doar 55 de kilograme de pâine cu probleme şi au fost date amenzi în valoare de 6 milioane de lei.

Profitul intră în buzunarul comercianţilor. Pâinea albă costă un leu, iar cea neagră dublu.

E o problema de gust şi de un efort pe care îl face un consumator. Atunci când vorbim despre pâinea albă, costul de producţie este mai mic în comparaţie cu pâinea neagră”, a spus Viorel Morărescu, director în Ministerul Agriculturii, potrivit digi24.ro.

Românii mănâncă pâine neagră în valoare de 45 de milioane de euro, adică 7% din totalul pâinii fiscalizate vândute pe piaţă. În urmă cu doi ani, consumul era de numai 1%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 oct, 2014
i.i.
NU AM GASIT COMENTARIU COMPLET DESPRE ,,CUM STIM DACA PAINEA ESTE NEAGRA CU ADEVARAT"
In legatura cu bonul la cumpararea painii, asa este eu trebuie sa cer, altfel nu mi-l da. Ce ar trebui facut? Cred ca o campanie prin care sa li se ofere oamenilor unde sa se adreseze imediat ce cumpara painea fara sa li se ofere bon ar ajuta la eliminarea evaziunii. Deci un nr. de telefon la care sa se reclame si imediat sa vina un reprezentant la acel magazin. Stiu ca exista telefonul de la protectia consumatorului, dar daca il sun vine? NU. Si atunci cum sa dovedesti. S-ar putea folosii serviciile pensionarilor care pot astepta pana vine un reprezentant oficial. Si daca sun si ii spun adresa magazinului nu vine
Vreti sa scapam de evaziune , faceti controale inopinate, in mod curent, si aplicati legea. Vestea se va duce la toate magazinele.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ