Previziunile producătorilor din panificaţie despre evaziune. Reducerea TVA a fost soluţia corectă

| 06 apr, 2014

Cu toate că măsura a fost criticată de tabăra susţinătorilor lui Băsescu, reducerea TVA la pâine se dovedeşte a fi o soluţie corectă. Acest lucru este afirmat de către cei direcţi vizaţi de măsură, producătorii din panificaţii, care vorbesc de două efecte: reducerea evaziunii în domeniul panificaţiei şi o pâine mult mai sănătoasă pentru cetăţeni.

Cum era de aşteptat, aproape orice măsură luată de Guvern a fost criticată de opoziţie, indiferent dacă a fost bună sau rea. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%. Contestatarii au susţinut că măsura nu este eficientă pentru că preţurile la produsele de panificaţie nu au scăzut, evaziunea fiscală a rămas ridicată şi că s-a produs o gaură în bugetul de stat, care trebuie acoperită din alte surse. Însă cei din domeniu, direct afectaţi de măsură, au susţinut că este una extrem de  utilă.

„Din această cauză, de multe ori se fac produse de calitate îndoielnică, ca să poţi să rezişti în această piaţă tumultuoasă în care suntem. De la implementarea proiectului cu 9% TVA pentru pâine, suntem deja într-o creştere destul de bună a producţiei fiscalizate şi cred eu că, până în luna septembrie 2014, ne atingem dezideratul, adică 50% din piaţa neagră să treacă în sfera producţiei fiscalizate, ceea ce ar însemna un lucru deosebit pentru producţie în primul rând. Cetăţenii trebuie să ştie că, mâncând o pâine fiscalizată înseamnă că mănâncă o pâine mai sigură din punct de vedere alimentar. Ştim cu toţii că lucrul pe furate este un lucru prost, iar forţa de muncă folosită pe piaţa neagră nu respectă normele în vigoare”, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) Aurel Popescu.

De asemenea, Aurel Popescu a precizat că preţul pâinii se menţine, din luna septembrie 2013 până în prezent, cu 12 procente sub preţul celui din august 2013 şi că acciza pe carburanţi afectează într-o măsură mică  produsele din domeniul panificaţiei. Cu toată dezinformarea taberii băsiste, realitatea arată că măsura reducerii TVA la pâine a fost una bună. Totuşi, nu putem trece cu vederea evaziunea fiscală ridicată din economia românească. Cu toate că Guvernul a aplicat o serie de măsuri pentru a o combate (limitarea plăţilor în numerar între persoanele fizice la 5.000 lei/persoană, controale mult mai organizate), acest lucru nu este suficient pentru a combate evaziunea fiscală. Fiecare român trebuie să contribuie la diminuarea fenomenului prin solicitarea bonului fiscal sau pur şi simplu refuzul de a cumpăra din magazinele unde nu se oferă bon fiscal. Cu cât este mai mică evaziunea fiscală, cu atât vor fi mai mulţi bani pentru investiţii în şcoli, spitale, autostrăzi şi altele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ