Guvernul schimbă radical optica vizavi de persoanele în vârstă

| 08 apr, 2014

Îngrijirea bătrânilor, conform planului Guvernului actual, conduce la externalizarea serviciilor de ajutor pentru bătrâni, ce se poate realiza printr-o serie de programe susținute prin fonduri europene, respectiv prin implicarea cât mai activă a societății civile, astfel încât să se poată gestiona cu mai multă ușurință cazurile grave din țara noastră.

Viziunea Guvernului cu privire la îngrijirea bătrânilor se schimbă profund datorită unor măsuri foarte importante și necesare persoanelor de vârsta a treia. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a prezentat duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, strategia de acțiune prin care îngrijirea persoanelor vârstnice să se facă, în proporție majoritară, la domiciliu, și nu în centre, iar rudele care au grijă de bătrâni vor fi plătite pentru munca depusă.

Îngrijirea bătrânilor, conform planului Guvernului actual, conduce la externalizarea serviciilor de ajutor pentru bătrâni, ce se poate realiza printr-o serie de programe susținute prin fonduri europene, respectiv prin implicarea cât mai activă a societății civile, astfel încât să se poată gestiona cu mai multă ușurință cazurile grave din țara noastră.

În acest context, finanțarea rudelor ce au în permanență grijă de bătrâni nu poate fi privită ca o măsură singulară în România. La fel se întâmplă și în cazul celor ce iau în îngrijire copiii din centrele de plasament. Prin realizarea unei astfel de paralele Ministrul Muncii ia în calcul supravegherea video atât din centrele pentru bătrâni, cât și din cele pentru copiii orfani.

Subiectul supravegherii video este o urmare a unor semnale de alarmă trase pentru a putea fi prevenite abuzurile la care sunt supuse persoanele neajutorate din țară. Cazul fostei directoare a unui centru de plasament din Galați, care și-a înregistat angajatele în timp ce acestea certau și amenințau copiii, a intrat și în atenția ministrului Rovana Plumb, ce a calificat această metodă de observare ca fiind un foarte bună.

Atâta timp cât vocea directoarei și sesizările ei nu au fost „auzite” de către personalul din centru de plasament, dar și de către Direcția de protecție a copilului - metoda directoarei a fost una normală, întrucât persoanele de vârsta a treia și copiii au nevoie de cât mai multă atenție și grijă, și nicidecum de abuzuri din partea celor care aveau responsabilitatea de a se ocupa cu atenție de aceștia.

Totodată, în cadrul aceleași emisiuni, Rovana Plumb, a declarat că Guvernul face eforturi pentru ca să poată fi realizată o creștere reală a numărului de salariați de cel puțin 400 000 până în 2016, respectiv scoaterea din zona neagră sau gri a economiei a unui număr de până la un milion de persoane. Astfel, pentru ca această măsură să poată fi aplicată se urmărește scăderea impozitelor pe piața muncii, ce va fi acoperită de creșterea taxelor pe capital, anume a companiilor.

Rezultatele eforturilor depuse până acum de Guvern sunt pozitive. Până în prezent sunt circa 4,4 milioane de salariați în economie, la o populație activă de 10 milioane de oameni. Pe de altă parte, în 2013 au fost înființate 78.000 de locuri de muncă, ca urmare a promisiunii din programul de guvernare.

În plus, în contextul actual, Legea economiei sociale se află în lucru, deoarece intenția Executivului Ponta este de a crește numărul locurilor de muncă nu doar din zona de servicii, ci și în cea a economiei sociale.

Drept urmare, Guvernul a schimbat radical optica vizavi de persoanele în vârstă prin găsirea unor soluții foarte eficiente, care duc la creșterea nivelului de îngrijire față de bătrâni odată cu oferirea unor impulsuri rudelor bătrânilor, prin finanțarea acestora. Este o speranță oferită persoanelor de vârsta a treia de a nu mai suporta nepăsarea sau chiar lipsa de umanitate a personalului din centre!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 apr, 2014
bunica de plumb
intr-o camera a trecut tacit pensionarea femeilor la 65 de ani...
guvernul Ponta,cu larga majoritate,nu s-a opus...
au grija de batrane,le asigura loc de munca pana la 65 de ani sperand ca nu mai apuca pensia...
tembelism jurnalitic sultanist...pesedist

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ