Eugen Simion: Nina Cassian a fost şi va rămâne o poetă notabilă în literatura postbelică

| 16 apr, 2014

Nina Cassian a murit. Academicianul Eugen Simion a declarat, miercuri că Nina Cassian a fost şi va rămâne o poetă notabilă în literatura postbelică, jucând un rol important în viaţa literară română.

Nina Cassian a murit. "Nina Cassian a fost şi va rămâne o poeta notabilă în literatura postbelică. Ea a jucat un rol important în viaţa literară română. A cunoscut multă lume şi a trecut prin multe evenimente şi a lăsat un jurnal intim din care putem înţelege biografia ei socială şi cea intimă. Înainte de '89 a plecat în străinătate şi a trăit în cercurile intelectuale. Am scris despre poezia ei în cărţile mele «Scriitori români de azi» şi ce am scris cred că este corect", a declarat criticul literar Eugen Simion.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York, după o viaţă tumultoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri-, atât în România, cât şi în SUA.

Criticul literar Alex. Ştefănescu a declarat, miercuri, că poeta Nina Cassian s-a remarcat "prin inteligenţa ei sclipitoare, prin inventivitate, prin ritm şi umor", afirmând totodată că acesta a fost "versatilă din punct de vedere moral".

"Moartea Ninei Cassian este o pierdere pentru cultura din România. Poeta s-a remarcat prin inteligenţa ei sclipitoare, prin inventivitate, prin ritm şi umor. A fost versatilă din punct de vedere moral, scriind versuri propagandistice în timpul stalinismului şi fiind răsplătită pentru aceasta de autorităţile comuniste. Dar tot ea a căzut în dizgraţie în momentul când s-a manifestat ca o nonconformistă. A dus o viaţă libertină având aventuri amoroase cu mai mulţi scriitori importanţi ai epocii, ea însăşi mărturisind în cărţile de memorie. Era considerată cea mai atrăgătoare femeie urâtă din România", a afirmat Alex. Ştefănescu.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la New York, la vârsta de 89 de ani, după o viaţă tumultoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri -, atât în România, cât şi în SUA.

Scriitorul Nicolae Breban a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Nina Cassian a fost "un om cu multe calităţi şi o bună pianistă", precizând că aceasta a fost şi "un excelent ferment literar".

"Nina Cassian a fost printre primii scriitori din altă generaţie decât a mea care mi-au acceptat vocaţia şi talentul. (...) Un om cu multe calităţi, o bună pianistă, o excelentă compozitoare şi un excelent ferment literar", a declarat Nicolae Breban, pentru MEDIAFAX.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York, după o viaţă tumultoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri -, atât în România, cât şi în SUA.

Poeta Nina Cassian a decedat, marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate familiei acesteia.

Nina Cassian a decedat în urma unui stop cardiac. Ea a murit "liniştită", în reşedinţa ei, au declarat miercuri surse apropiate familiei acesteia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ