Presa, rol important în formarea statului naţional român

| 19 apr, 2013

Presa a contribuit semnificativ la formarea statului naţional unitar român, întrucât gazetarii, prin rolul lor de formatori de opinie, au reuşit să-i unească pe cetăţeni.

"Ei au construit o opinie şi au reuşit să-i împace pe români, care se iubesc, dar se iubesc de multe ori certându-se", a spus academicianul Eugen Simion, în cadrul Congresului Naţional de Istoria Presei care se desfăşoară în perioada 18 - 20 aprilie la Cercul Militar Naţional.

Simion a precizat că operele acestor "gazetarii-scriitori" precum Eliade, Asachi, sau Bariţiu, ar trebui publicate. Academicianul l-a menţionat şi pe George Călinescu, cel care a lăsat 18.000 de pagini în domeniul publicisticii.

Acestea vor vedea lumina tiparului în 12 volume, în colecţia "Opere Complete de tip Pleiade", coordonată de acad. Eugen Simion.

Academicianul a făcut un apel la Ministerul Culturii să sprijine financiar publicarea unor astfel de ediţii. "Nu se câştigă din cultură. Câştigă numai cultura română', a spus Simion.

Totodată, el a deplâns dispariţia presei scrise în România contemporană, în favoarea media electronice, apreciind că la noi gazetele nu au o ideologie, aşa cum se întâmplă, de pildă, în Franţa.

Potrivit lui Simion, în prezent, după dispariţia ultimilor mari gazetari proveniţi din scriitori, ca Fănuş Neagu şi Adrian Păunescu , cei care fac azi publicistică o fac doar pentru subzistenţă sau pentru a-şi regla conturile cu adversarii.

Simion consideră că, prin trasnferarea pe Internet a materialelor jurnalistice, ziarul "îşi pierde faţa". Totodată, academicianul speră ca "presa să-şi găsească obiectul" şi să promoveze idei precum cea că "viaţa merită trăită şi că românii se iubesc între ei".

În opinia conf. univ. Adela Rogojinaru, de la Universitatea din Bucureşti, o minoritate a gazetăriei culturale încearcă să reziste şi să păstreze un univers elitist, în timp ce prof. univ. dr. Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), consideră că trebuie recuperată întreaga operă a marilor gazetari români, în primul rând prin publicarea acesteia.

"Presa trebuie să fie conştientă că numai prin noi înşine, noi, românii, vom duce mai departe România modernă, construită de înaintaşi", a subliniat acad. Dan Berindei. "Sper ca domeniul virtual să nu-l înghită cu totul pe cel real şi omul să dispară odată cu acest proces", a mai spus istoricul.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ