Evazioniștii, pe cale de exterminare

| 29 oct, 2013

Cabinetul condus de Victor Ponta duce un război pe viață și pe moarte cu un dușman care amenință stabilitatea bugetară a României și resorturile dezvoltării sale: evaziunea fiscală.

În condițiile în care fenomenul a atins dimensiuni îngrijorătoare, puse în evidență inclusiv de către ultimul raport al Consiliului Economic și Fiscal, combaterea eficientă a evaziunii fiscale devine o necesitate absolută. Astfel, conform calculelor specialiștilor, doar în domeniul industriei alimentare, statul pierde anual circa 1,31 miliarde de euro din pricina evazioniștilor.

Din aceste venituri necolectate, cea mai mare parte ar avea drept cauză evaziunea fiscală din sectorul morăritului şi al panificaţiei, unde evaziunea reprezenta până la 60% din piață înainte de scăderea TVA-ului la 9%. Chiar dacă pentru moment nu există date pentru evaluarea completă a impactului pe care această măsură l-a produs asupra reducerii evaziunii din domeniu, datele preliminare arată că ea a stimulat semnificativ gradul de conformare voluntară la plata taxelor și a impozitelor.

Cabinetul nu a acționat însă doar prin măsuri fiscale pentru a combate fenomenul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor cuvenite către stat. Recenta acțiune a procurorilor care a condus la destructurarea unei rețele infracționale ce a prejudiciat statul cu 50 de milioane de euro prin evaziune fiscală este un semnal clar că autoritățile sunt gata să acționeze prin forță împotriva contribuabililor necinstiți și a celor care îi protejează. Comentând acest caz, premierul Victor Ponta a ținut să felicite procurorii şi SRI pentru modul în care acţionează împotriva evaziunii fiscale şi a subliniat că acest flagel este echivalent cu "crimă", care "distruge România".

Cabinetul nu s-a implicat însă doar la nivel declarativ în combaterea evaziunii fiscale. Astfel, la nivel guvernamental a fost înființat un grup de lucru special dedicat macrocriminalității, care are rolul de a coordona activitatea în domeniu și de a eficientiza colaborarea între instituțiile cu atribuții directe.

Totodată, cabinetul a acționat și pentru corectarea acelor deficiențe legislative care ofereau portițe legale pentru evazioniști. Cel mai bun exemplu în acest sens este noul Cod al insolvenței,. Prin adoptarea acestuia, contribuabilii necinstiți nu se mai pot servi de insolvență ca de un paravan la adăpostul căruia să eludeze obligațiile financiare către stat, fără a se teme de repercursiuni. Eu, unul, consider ca CCR a greit prin decizia de astăzi și sper că Parlamentul va acționa rapid, pentru ca acest document să intre în vigoare cât mai rapid.

Lațul în jurul evazioniștilor se strânge așadar din ce în ce mai tare și ca urmare a măsurilor adoptate de către guvern. Iar dacă autoritățile vor continua să manifeste toleranță zero față de cei care, neplătindu-și taxele, fură banii necesari școlilor, spitalelor sau protecției sociale este foarte probabil ca în curând fenomenul evaziunii fiscale să fie adus în sfârșit sub control, astfel încât românii să poată beneficia pe deplin de bunăstarea generată de creșterea economică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 oct, 2013
cantautor
ce legatura are actiunea procurorilor cu Cabinetul...?
ei sunt independenti(si parca erau si basisti...)
in legatura cu decizia CC,pe care tu ca "specialist" (??)o consideri gresita,asta e,nu se modifica legile pe "picior"si proiectele si legile trebuie sa fie constitutionale...
avem destui doctori in drept,tu mai lipseai...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ