Expert: FORŢELE PRORUSE de stânga ar veni la putere la Chişinău dacă s-ar ajunge la alegeri anticipate

| 15 sep, 15:10

Eventualele alegeri anticipate în Republica Moldova, asupra cărora insistă manifestanţii din piaţa centrală din Chişinău, în cadrul protestelor organizate de Platforma civică 'Demnitate şi adevăr', ar putea fi câştigate de forţele de stânga proruse, a avertizat marţi expertul leton Alex Grigorievs, jurnalist şi consultant politic, fost director al Institutului Democratic Naţional (NDI) din Chişinău, transmite Agerpres.

'Dacă astăzi ar fi alegeri, există pericolul că acestea să fie câştigate de unele forţele proruse de stânga. Aceasta pune în gardă foarte mulţi oameni de orientare proeuropeană şi care sunt împotriva corupţiei', la fel cei din stradă, a declarat analistul leton, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia sa, revendicările protestatarilor privind demisia în lanţ a preşedintelui, a executivului au fost de la început greşite. 

'Nu există nicio bază legală, formală pentru demisie. Mandatul preşedintelui (Nicolae) Timofti expiră în martie, adică foarte curând, în orice caz. Alegerea preşedintelui în R.Moldova este întotdeauna un proces foarte dificil, pentru că este nevoie de 61 de voturi în parlament din totalul de 101 şi aceste 61 de voturi sunt întotdeauna foarte greu de obţinut', opinează el. 

În cazul în care parlamentul nu ar reuşi să aleagă noul preşedinte, alegeri anticipate urmează să fie convocate. Prin urmare, este inevitabilă şi căderea guvernului, spune expertul menţionat, adăugând că oricum o anumită criză era de aşteptat şi fără aceste proteste în R. Moldova. 

'Dar acum aceste acţiuni forţează apropierea crizei (...). Aceasta mi se pare uşor imprudent. Ştiţi probabil că revoluţiile mai mereu sunt începute de romantici, sunt făcute adeseori de combatanţi, iar de rezultate se folosesc ticăloşii', mai spune el. 

Cu toate acestea, una din revendicările manifestanţilor de la Chişinău, care protestează în principal împotriva corupţiei la nivel înalt, vizează alegerea preşedintelui prin vot direct, ceea ce presupune amendarea Constituţiei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ